Előfizetői tartalom

Egy pillanat alatt veszítette el az EU hosszú évek munkáját a koronavírus-járvány miatt

Portfolio
A koronavírus-járvány megtörte az Európai Unióban látható pozitív munkaerőpiaci folyamatokat, a válsághelyzet kialakulása pedig eltérően érintette az egyes társadalmi csoportokat. A járvány okozta krízis hatásait úgy tűnik, hogy még 2021-re sem heveri ki az EU gazdasága és munkaerőpiaca, azonban az idei kedvezőtlen év után jövőre már jobban alakulhat a helyzet.

A koronavírus-járvány kirobbanása előtt kedvező folyamatokat láthattunk az Európai Unióban, sosem látott mélységbe csökkent a munkanélküliség, javult az emberek életkörülménye, illetve a közpénzügyek is jól alakultak. A termelékenység tartósan növekvő trendben volt az elmúlt években, ami a gazdaság tartós növekedése szempontjából is kedvező hírnek mondható - derült ki az Európai Bizottság munkaerőpiaci elemzéséből. Ezt a helyzetet törte meg a járvány, ami igen komoly kihívást jelent az emberélet megvédése, az EU népességének egészsége, illetve a gazdaság szempontjából is.

Igaz, a termelékenységi adatok mögé nézve már jelentős különbségeket láthatunk az egyes országokban, de az összkép biztató volt, főképp a felzárkózó, közép-kelet-európai országokban javult nagyot a helyzet. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet EU-s szinten, de a térség teljesítményétől azért jelentősen elmarad.

A koronavírus-járvány viszont a második világháború óta nem látott összeomlást hozott, így a világjárvány várhatóan nagyobb hatással lesz a gazdaságra, mint a 2008-2009-es krízis volt. Mégis, az EU a koronavírus-járvány első hullámában igen sikeresen kezelte a munkaerőpiaci válságot, hiszen széles körben elterjedtek a bértámogatási programok, amelyek segítettek megóvni rengeteg munkahelyet.

Miről szól a cikk?

  • A koronavírus-járvány hosszú évek kedvező folyamatait törte meg az EU-ban
  • Hogyan alakult a termelékenység és a társadalmi kirekesztés?
  • Mi várható a munkanélküliség és a foglalkoztatás terén?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés