ekb_frankfurt_shutter
Gazdaság

EKB: a koronavírus második hulláma ismét odacsap a gazdaságnak, évekbe telik a kilábalás

Portfolio
A koronavírus második hulláma késlelteti az eurózóna kilábalását a gazdasági válságból, és egyben még fontosabbá teszi az ultralaza monetáris politika fenntartását - mondta Fabio Panetta, az EKB igazgatósági tagja egy görög lapnak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Panetta elmondása szerint az EKB eredetileg 2022 végére várta, hogy az eurózóna gazdasága eléri a 2019-es kibocsátási szintet, mindez azonban most veszélybe került. Ebből arra lehet következtetni, hogy az EKB decemberben kibővíti a gazdaságösztönző eszköztárát.

Panetta szerint az újabb szigorú korlátozó intézkedések, amelyeket az eurózónában az elmúlt napokban bevezettek, késleltetik a kilábalást. "Ez fokozza a támogató gazdaságpolitika szükségességét - mondta a tisztviselő.

Az EKB már korábban döntött egy 1350 milliárd eurós eszközvásárlási programról, amelyből még mindig van 780 milliárd, és 2021-ig van ideje a jegybanknak vásárolni. A befektetők azonban díjaznák az állampapírok felvásárlását hosszabb távon is.

Panetta elmondta, hogy a lefelelé mutató kockázatok mellett se legyen senkinek kétsége arról, hogy az eurózóna jegybankja elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett.További problémaként a tisztviselő elmondta, hogy az elhúzódó kilábalás tovább szélesíti a szakadékot az eurózóna gazdaságilag erősebb és gyengébb tagállamai között.

Az EKB legközelebb október 23-én ülésezik, de fontos döntésre inkább a december 10-i ülésen számíthatunk, ekkor fogja ugyanis a jegybank frissíteni előrejelzéseit.

(Reuters)

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus jarvany halaos aldozat