pf_atipikus
Gazdaság

Jelentős változások a munkaerőpiacon - A magyarok nagy része hamarosan így fog dolgozni?

Portfolio
Vajon 2020-ban hátrányt jelent, ha valaki kölcsönzött munkavállalóként tud elhelyezkedni? A munkaerőkölcsönzés nem hazai sajátosság, globálisan és Európában is elfogadott, folyamatosan fejlődő iparág. Ha a nemzetközi kitekintéseket nézzük, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon még jelentős növekedési potenciál van ebben a foglalkoztatási formában, mivel Európa sok országában a hazainál magasabb arányt képviselnek az így dolgozók. Ez a jövő? Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatóját kérdezte a Pénzcentrum.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

"A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a munkáltatók hátrányosan megkülönböztessék a kölcsönzött és a belsős munkatársakat a munkabért a munkavégzés körülményeit tekintve. Sőt, számos előnye is lehetséges ennek a jogviszonynak. Mivel számos területre közvetítünk dolgozókat, nagyobb esélyünk van az egyén számára leginkább megfelelő munka megtalálására.

Ha pedig valamilyen okból egy munkáltatónál megszűnik egy munkahely, akkor kölcsönző cégként gyorsan tudunk új munkahelyet találni máshol, hiszen több száz vállalattal dolgozunk együtt.

Így elkerülhetők a munkakereséssel töltött bizonytalan hetek, hónapok, ami egyfajta biztonságot, folytonosságot hoz a dolgozó életébe" - mondta a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban  Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak.

A szakember kitért arra is, munkaadóként miért éri meg kölcsönzött munkaerőt alkalmazni, és hogy mely szektorok veszik leginkább igénybe a kölcsönzött munkaerőt.

"(...) A járvány felértékelte a munkaerő-kölcsönzést" - hangsúlyozta Juhász Csongor, aki elmondta azt is, vannak olyan szektorok és régiók, ahol már ismét a munkaerőhiány okoz problémát - főleg, amíg a határzárak a vendégmunkások mozgását is megnehezítik -, vannak cégek, ahol rövid idő alatt akár több száz munkatársra van szükség, de ez elsősorban a kékgallérosoknál figyelhető meg. 

" A szellemi munkakörökben viszont még zajlik az útkeresés, ott még nem beszélhetünk kilábalásról" - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A cikk teljes terjedelmében a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bezárt üzlet - koronavírus