pf_tea-20201011
Gazdaság

43 százalékos drágulás egyetlen hónap alatt - Árrobbanás a magyar boltokban

Portfolio
Bizonyos filteres teák ára egy hónap alatt akár 43 százalékkal drágult a magyar üzletekben. A Pénzcentrum utánajárt, mi állhat a háttérben és annak is, mire számíthatnak a vásárlók a jövőben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A KSH hónapról-hónapra kiadja több mint száz termék és szolgáltatás átlagárnak a változását, így is vizsgálva az inflációt mértékét az országban. Nem minden, sokak által fogyasztatott termék kerül azonban be a kosárba. Így kimaradhatnak olyanok is, mint a filteres tea, amely azonban jó eséllyel a legtöbb háztartásban megtalálható. Érdekes, hogy a KSH 2017-ig vezette a 20 filteres Ceylon tea árváltozását, 3 éve azonban ez már nem történik meg - írja a Pénzcentrum. Jól szemlélteti azonban az idei árrobbanást, ha megnézzük a korábbi évek adatait: 2015-2017 között a filteres Ceylon tea átlagára 24 százalékkal emelkedett.

A Pénzcentrum idén nyáron kiszúrta, hogy a Pickwick termékek ára jelentősen megemelkedett:

a magyar diszkontokban egy hónap alatt 33 százalékkal nőtt a márka filteres teáinak az ára, a Tescóban, Auchanban és a Sparban pedig 43 százalékkal (az általuk számolt idei feburár-máciusi átlagárhoz képest).

Vásárlóként érdeklődtek a Pickwick élelmiszeripari vállalat Facebook oldalán, mégis mi okozta a kirobbanó áremelkedést? 

Az áremelkedést egyrészt a járvány miatt bevezetett óvintézkedések többletköltsége, másrészt a forint romlása és természetesen egyes alapanyagok megnövekedett beszerzési ára okozta

- válaszolta vásárlói kérdésre a vállalat. A Pickwick azonban csak egy, a boltok által forgalmazott temérdek márka közül, éppen ezért kíváncsiak voltunk arra is, hogy a vásárlók tapasztalhatnak-e átfogó, az egész termékkategóriát érintő markáns drágulást az elkövetkezendőkben. 

A portál megkereste a legnagyobb kiskereskedelmi láncokat. Hogy mi okozta a drágulást, várható-e, hogy a jövőben a filteres teák ára tovább nőjön, és vajon az áremelkedés érinti-e a saját márkás termékeket, kiderül a cikkből, amelyet teljes terjedelmében ide kattintva lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus jarvany halaos aldozat