felújítás építkezés
Gazdaság

Milliók landolhatnak a családosok zsebében - De bírni fogják a tömeges megrendelést az építőipari szakik?

Portfolio
Az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőjiány volt, és ez sajnos sokszor meglátszódott az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben, de a túlárazások sem voltak ritka jelenségek. A járvány felbukkanásával azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások, így kevésbé érződött ez a hiány. A Novák Katalin által bejelentett lakásfelújítási támogatás most családok százezreit ösztönözheti arra, hogy valamit átalakítsanak, korszerűsítsenek az otthonukban. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára. De vajon mit lát a szakma, bírni fogják a terhelést az építőipari szakik?
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egy-két hét alatt több olyan bejelentést is tett a kormány, ami biztosan nem fogja változatlanul hagyni az építőipart. Az 5 százalékos áfa a nagyobb kivitelező cégek, az általuk alkalmazott alvállalkozók munkáját fogja most felpörgetni, míg az EU épületkorszerűsítési ösztönzői és a vélhetően ezzel összefüggő Novák Katalin által bejelentett felújítási program a kisebb cégeknek, a lakossági megrendelést vállaló szakiknak ad extra keresletet a munkájuk iránt. 

November 19-én ismét együtt a hazai ingatlanpiac. Találkozunk a PIF-en!

Miért kell felújítani?

A felújítások ösztönzése mögött a családok támogatásán túl, egy másik nagyon fontos tényező áll: az EU által kitűzött - és így Magyarország által is vállalt - 2030-as kibocsátási célok elérése. Az uniós energiafogyasztás 40%-áért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 36%-áért ugyanis az épületek a felelősek.

A rossz állapotú és korszerűtlen fűtési technológiával felszerelt lakások felújítása azért is szükséges, mert Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es érték 40 százalékára kívánja csökkenteni 2030-ra.

Ehhez korszerűsíteni kell a lakóingatlan-állományt. A VEP (Virtuális Erőmű Program) vezetői szerint a 2,7 millió hazai lakóépület csaknem 60 százaléka szorulna komplex felújításra. Ebbe beletartoznak a családi házak, illetve a többlakásos társasházak is.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
32.7 – 92 M Ft
Átadás:
2021 Q3

Ajánlatot kérek

Lesz bőven mire elkölteni a felújítási támogatást

A társasházi lakások esetében is biztosan sok ötletük lesz a tulajdonosoknak, hogy milyen korszerűsítésre lehet majd elkölteni a maximum 3 millió forintot, nagyon sok családi esetében viszont még a fűtés korszerűsítése is felkerülhet a listára. A hazai több mint 4,3 millió lakóingatlan nagy részét a családi házak teszik ki, mégis ezeknek csupán 5-10 százaléka mondható energetikailag korszerűnek a Knauf Insulation Kft a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete felmérése szerint, 5-8 %-uk pedig bontásra érett, vagyis rentábilisan már nem felújítható, vagy állapota okán nem igazán lakható. 

A legenergiahatékonyabb magyarországi települések közé tartozik:Budapest, és Pest megye, Szeged, Debrecen, Győr, Pécs, Kecskemét, ezeken a településeken található a legtöbb korszerű, szigetelt ingatlan, ezek aránya körülbeül 10-15 százalék az adott település teljes lakóingatlan-állományában.

A Knauf Insulation szakemberei szerint Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik, ami azt is jelenti, hogy ha nem változna a felújítási ütem, akkor 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Mindennek a kulcsa: Bírni fogják a terhelést a szakik?

Bár a felújítási program tipikusan a mikro-, és kisvállalkozásokat érinti, az ezeknél tapasztalható szakemberhiány összefügg a nagyobb ingatlanfejlesztésekkel is, hiszen az őket kiszolgáló alvállalkozók is szakembereket alkalmaznak. Éppen ezért félő, hogy a két intézkedés 2021. január 1-jei elindítása, vagyis a felújítási támogatás és az új lakások 5 százalékos áfája ismét szakemberhiányt fog eredményezni. Koji László az ÉVOSZ elnöke, megkeresésünkre megnyugtató választ adott ezzel kapcsolatban: 

Az építőipari és tervező cégeknek jelenleg 25 százalékkal kisebb a megrendelés-állománya, mint egy évvel ezelőtt volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy ha a lakáspiacon bővül a fizetőképes kereslet, akkor is lesz elegendő kapacitás.

Koji László
ÉVOSZ, elnök
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium
Tovább
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium Tovább

A szakértő beszélt arról is, hogy maguk a lakásépítő cégek az elmúlt hat évben megháromszorozták az új építésű lakásépítések számát, míg a lakásfelújítások száma ebben az évben eddig, a bejelentések előtt elérte durván a 200 ezret.

Azt gondolom, hogy kapacitásprobléma nincs.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az építőipari vállalkozások a piaci tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek a jó szakmunkások és a mérnökök hiányát tartják. Tehát még egy ilyen helyzetben is, amikor a múlt évihez képest kisebb az építőipar teljesítménye, - várhatóan meglesz a 4000 milliárd forint a 2018-as évihez hasonlóan - a legnagyobb probléma a szakmunkáshiány. 

Koji László szerint a megrendelők kivárnak, ez leginkább a mikro- és kisvállalkozókat, illetve az önfoglalkoztatókat hozta nehéz helyzetbe, elsősorban nem Budapesten.

Az vidéki kisebb vállalkozások rövid átfutási idejű munkáik befejeződnek, és újakat nehezen tudnak kötni. A kormány felújítási támogatása főleg a mikro-, és kisvállalkozói kört hozza helyzetbe.

- mondta el a szakértő, majd hozzátette, hogy a visszaigénylési lehetőségek és támogatások reményeik szerint kemény feltételekhez lesznek kötve, ugyanúgy, mint a korábbi CSOK-os és áfavisszaigénylési támogatások voltak. "Nyilvánvalóan írásos szerződés kell, tételes műszaki tartalommal, vállalkozás kell hozzá, a pénzek számlákon keresztül mozognak. Ez tisztulást, fehéredést hozhat Magyarországon a lakásfelújítások piacán, ahol a legnagyobb az írásos szerződés nélkül végzett munka, a feketefoglalkoztatás, a zsebbe fizetés. Az intézkedés reményeik szerint a versenyegyenlőség javulását is eredményezi."

Koji László az árak kapcsán elmondta, hogy jelenleg lecsökkent az építőipari kereslet, kisebb a rendelés-állomány, a kapacitások viszont rendelkezésre állnak, így összességében a piaci helyzet most az árakat a csökkenés felé tereli.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Kassák Residence

Kassák Residence

1134 Budapest, Klapka utca 4-10.
232 db lakás
30 – 130 m2 alapterület
35 – 110 M Ft
Átadás:
2019 Q4

Ajánlatot kérek
orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
orvos kórház egészségügy