Milliók landolhatnak a családosok zsebében - De bírni fogják a tömeges megrendelést az építőipari szakik?

Portfolio
Az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőjiány volt, és ez sajnos sokszor meglátszódott az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben, de a túlárazások sem voltak ritka jelenségek. A járvány felbukkanásával azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások, így kevésbé érződött ez a hiány. A Novák Katalin által bejelentett lakásfelújítási támogatás most családok százezreit ösztönözheti arra, hogy valamit átalakítsanak, korszerűsítsenek az otthonukban. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára. De vajon mit lát a szakma, bírni fogják a terhelést az építőipari szakik?

Egy-két hét alatt több olyan bejelentést is tett a kormány, ami biztosan nem fogja változatlanul hagyni az építőipart. Az 5 százalékos áfa a nagyobb kivitelező cégek, az általuk alkalmazott alvállalkozók munkáját fogja most felpörgetni, míg az EU épületkorszerűsítési ösztönzői és a vélhetően ezzel összefüggő Novák Katalin által bejelentett felújítási program a kisebb cégeknek, a lakossági megrendelést vállaló szakiknak ad extra keresletet a munkájuk iránt. 

Property Investment Forum 2020
November 19-én ismét együtt a hazai ingatlanpiac. Találkozunk a PIF-en!

Miért kell felújítani?

A felújítások ösztönzése mögött a családok támogatásán túl, egy másik nagyon fontos tényező áll: az EU által kitűzött - és így Magyarország által is vállalt - 2030-as kibocsátási célok elérése. Az uniós energiafogyasztás 40%-áért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 36%-áért ugyanis az épületek a felelősek.

A rossz állapotú és korszerűtlen fűtési technológiával felszerelt lakások felújítása azért is szükséges, mert Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es érték 40 százalékára kívánja csökkenteni 2030-ra.

Ehhez korszerűsíteni kell a lakóingatlan-állományt. A VEP (Virtuális Erőmű Program) vezetői szerint a 2,7 millió hazai lakóépület csaknem 60 százaléka szorulna komplex felújításra. Ebbe beletartoznak a családi házak, illetve a többlakásos társasházak is.

Lesz bőven mire elkölteni a felújítási támogatást

A társasházi lakások esetében is biztosan sok ötletük lesz a tulajdonosoknak, hogy milyen korszerűsítésre lehet majd elkölteni a maximum 3 millió forintot, nagyon sok családi esetében viszont még a fűtés korszerűsítése is felkerülhet a listára. A hazai több mint 4,3 millió lakóingatlan nagy részét a családi házak teszik ki, mégis ezeknek csupán 5-10 százaléka mondható energetikailag korszerűnek a Knauf Insulation Kft a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete felmérése szerint, 5-8 %-uk pedig bontásra érett, vagyis rentábilisan már nem felújítható, vagy állapota okán nem igazán lakható. 

A legenergiahatékonyabb magyarországi települések közé tartozik:Budapest, és Pest megye, Szeged, Debrecen, Győr, Pécs, Kecskemét, ezeken a településeken található a legtöbb korszerű, szigetelt ingatlan, ezek aránya körülbeül 10-15 százalék az adott település teljes lakóingatlan-állományában.

A Knauf Insulation szakemberei szerint Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik, ami azt is jelenti, hogy ha nem változna a felújítási ütem, akkor 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani.

Mindennek a kulcsa: Bírni fogják a terhelést a szakik?

Bár a felújítási program tipikusan a mikro-, és kisvállalkozásokat érinti, az ezeknél tapasztalható szakemberhiány összefügg a nagyobb ingatlanfejlesztésekkel is, hiszen az őket kiszolgáló alvállalkozók is szakembereket alkalmaznak. Éppen ezért félő, hogy a két intézkedés 2021. január 1-jei elindítása, vagyis a felújítási támogatás és az új lakások 5 százalékos áfája ismét szakemberhiányt fog eredményezni. Koji László az ÉVOSZ elnöke, megkeresésünkre megnyugtató választ adott ezzel kapcsolatban: 

Az építőipari és tervező cégeknek jelenleg 25 százalékkal kisebb a megrendelés-állománya, mint egy évvel ezelőtt volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy ha a lakáspiacon bővül a fizetőképes kereslet, akkor is lesz elegendő kapacitás.

Koji László
ÉVOSZ, elnök
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium Tovább

A szakértő beszélt arról is, hogy maguk a lakásépítő cégek az elmúlt hat évben megháromszorozták az új építésű lakásépítések számát, míg a lakásfelújítások száma ebben az évben eddig, a bejelentések előtt elérte durván a 200 ezret.

Azt gondolom, hogy kapacitásprobléma nincs.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az építőipari vállalkozások a piaci tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek a jó szakmunkások és a mérnökök hiányát tartják. Tehát még egy ilyen helyzetben is, amikor a múlt évihez képest kisebb az építőipar teljesítménye, - várhatóan meglesz a 4000 milliárd forint a 2018-as évihez hasonlóan - a legnagyobb probléma a szakmunkáshiány. 

Koji László szerint a megrendelők kivárnak, ez leginkább a mikro- és kisvállalkozókat, illetve az önfoglalkoztatókat hozta nehéz helyzetbe, elsősorban nem Budapesten.

Az vidéki kisebb vállalkozások rövid átfutási idejű munkáik befejeződnek, és újakat nehezen tudnak kötni. A kormány felújítási támogatása főleg a mikro-, és kisvállalkozói kört hozza helyzetbe.

- mondta el a szakértő, majd hozzátette, hogy a visszaigénylési lehetőségek és támogatások reményeik szerint kemény feltételekhez lesznek kötve, ugyanúgy, mint a korábbi CSOK-os és áfavisszaigénylési támogatások voltak. "Nyilvánvalóan írásos szerződés kell, tételes műszaki tartalommal, vállalkozás kell hozzá, a pénzek számlákon keresztül mozognak. Ez tisztulást, fehéredést hozhat Magyarországon a lakásfelújítások piacán, ahol a legnagyobb az írásos szerződés nélkül végzett munka, a feketefoglalkoztatás, a zsebbe fizetés. Az intézkedés reményeik szerint a versenyegyenlőség javulását is eredményezi."

Koji László az árak kapcsán elmondta, hogy jelenleg lecsökkent az építőipari kereslet, kisebb a rendelés-állomány, a kapacitások viszont rendelkezésre állnak, így összességében a piaci helyzet most az árakat a csökkenés felé tereli.

Népszerű

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról

Így alakul péntektől a benzin ára

Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?

Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok

Friss hírek

Pontos számot mondott be a kormánypártok embere: ennyivel csökkentené a benzin árát

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Felvételek: még mindig gyűjti az iráni rakétákat az izraeli hadsereg

Hihetetlen, mennyibe kerül a klímaváltozás, mindenkinek mélyen a zsebébe kell nyúlnia

Felbukkant egy SZU-57-es Ukrajnában, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Elmondta Zelenszkij, mi az oka annak, hogy lendületbe jött az orosz hadsereg

Ez nem tartott sokáig: máris kirúgja az ukrán haderő egyik befolyásos vezetőjét Zelenszkij

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Emelkednek a Prima Primissima díjakkal járó pénzösszegek

Tőzsdei bevezetése óta a leggyengébb eredményéről jelentett a német autógyártó, de már látják a fényt az alagút végén

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF