2 millió négyzetméternyi ingatlan építéséhez használhatják a magyar startup alkalmazását
Ingatlan

Erősödik az árverseny - Kevesebb megrendelést kap az építőipar

Portfolio
Az építőiparban a legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének csökkenése okozza, aminek kövezkeztében már 20 százalékkal csökkent a rendelésállomány a tavalyi év azonos időszakához képest - közreadta 22. heti jelentését az ÉVOSZ.

A legfontosabb megállapítások a 22. héten: 

 • Az ágazat teljesítőképessége továbbra is adott. A tervezői, mérnöki tevékenységnek távmunkában való végzése helyenként nehézségeket okoz, lassítja a folyamatokat. Időszerűvé válik az irodai munkavégzésre való visszaállás, vagy a „home office” tevékenység hatékonyságának gyors javítása.
 • Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően továbbra is a sokszereplős épületépítéseknél, lakásépítéseknél okoz. A csökkenő rendelésállomány ezen a területen is lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását.
 • Az építőipar rendelésállományának csökkenése, már 2019. év. II. félévben megkezdődött. Erre a folyamatra a járványhelyzet április–május hónapokban ráerősített. A múlt év végén mintegy 12%-kal volt kisebb az ágazat rendelésállománya az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. 
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Június elején az alapvető gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének csökkenése okozza. A rendelésállomány csökkenése a vállalkozások között nagy szóródást mutat, mértéke 0 és 30% között mozog. A múlt év azonos időszakához mérten május végén közel 20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene.

 • Legnagyobb mértékben továbbra is a települési önkormányzatok építési-beruházási, karbantartási ajánlatkérései, megrendelései csökkennek mind értéküket, mind pedig számosságukat tekintve. A magánmegrendelői körben az építési-beruházással együtt járó fejlesztési szándékot tapasztaljuk, azonban ezek elindítása sok helyen még bizonytalan.
 • A megrendelői elbizonytalanodás továbbra is egyaránt jelen van az állami, önkormányzati, lakossági és a magánmegrendelőknél. A kijárási korlátozás feloldásának megrendelésekre gyakorolt pozitív hatása azonban még nem érződik.
 • A munkaellátottság csökkenésével és a gyakorivá vált késedelmes fizetések miatt tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete. A késedelmes fizetések megszaporodása egyre erősebben gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál továbbra is okoz nehézségeket a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. 
 • Június hónaptól várhatóan a tervező és kivitelező cégek egyre nagyobb részének kell a csökkent rendelésállományhoz igazítania a kapacitásokat.  Az április-május hónapban elmaradt megrendelések június-július havi pótolhatóságának hiányában több építőipari vállalkozás élhet a létszámleépítéssel. A 22. héten tovább növekedett az építőiparon belüli álláskeresők száma. A szakmunkások és mérnökök más vállalkozásoknál továbbra is munkát találnak. A segédmunkások iránti igény összességében csökkenést mutat.
Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart GATE

BudaPart GATE

1117 Budapest, Dombóvári út 27.
Kiadó terület: 3854 m2
Bérleti díj: 15.5 – 17.5 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek
 • 2020. I. negyedévben az építőipari cégek 5–8% közötti anyagár-emelkedést tapasztaltak. Április és május hónapokra nem volt jellemző a belföldi anyagok árának további emelkedése. Saját kivitelezési áraikat átlagosan 9%-kal emelték az év első négy hónapjában. Május hónapban megállt az építőipari szolgáltatások árának emelkedése.

A fizetőképes kereslet csökkenésével erősödik a verseny, ami kedvezően hat az ajánlati árakra.

 • A lakásépítés piacán ez évben drasztikusan lecsökkent az újonnan indított, kivitelezésbe vett lakóingatlanok száma. A kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú ÁFA visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet továbbra is blokkolja. A városi lakásépítési program rozsdaövezeti kedvezményes, 5%-os ÁFA lehetősége az ÉVOSZ véleménye szerint legkorábban az év végén hozhat megrendelést a kivitelezőknek és 2022. évtől emelheti az új lakások számát. 
 • A kormányzati anyagokban megjelölt 65 milliárd forint felhasználásánál nagy jelentőséggel bír a gyorsaság, a hatásukban rövid időn belül eredményt hozó intézkedések megtétele. 
Portfolio Ingatlan Raktárkereső
CTPark Budapest West - BIA5

CTPark Budapest West - BIA5

2051 Biatorbágy, Mészárosok út 6
Kiadó terület: 30315 m2
Bérleti díj: 4.9 – 9.5 EUR
Átadás:
2021 Q1

Ajánlatot kérek

A forrás felhasználásánál két korábbi javaslata van az ÉVOSZ-nak:

 1. Az építőipar hatékonyság növelését szolgáló 3 éves (2018–2020) támogatási program 2020. évi szakaszának meghirdetése. Az építéstervezés, kivitelezés sajátosságait figyelembe vevő elbírálási szempontrendszer mentén technológiai korszerűsítésre, gépbeszerzésre, telephelyfejlesztésre, vállalkozásirányítási, informatikai fejlesztésekre vonatkozó vissza nem térítendő pályázati program 2020. évi kiírása. A korábbi évek szempontrendszerén túl, nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a digitalizáció és a terméklánc. Ennek tervezett 6 milliárd forint összegét, tekintettel a járványhelyzet okozta nehézségekre is, javasoljuk 10 milliárd forint összegben meghatározni.
 2. Az építőipar rendelésállományának 2020. év közepi bezuhanásának elkerülése, mérséklése érdekében állami beruházások előkészítésének felgyorsítása, ajánlatkérések, szerződések előre hozatala. Nevesített létesítmények tervezési, műszaki lebonyolítására vonatkozó ajánlatkérések azonnali elindítása az ITM koordinációjában.
Tőzsde
koronavirus_strand
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
építész, építőipar, építkezés, digitalizáció, contech, getty