digitalizalt gyartas kapacitasbovites technologiafejlesztes epitoipar essosy zsombor velemenycikk201020
Gazdaság

Az építőipar támogatása csak rövid távon lehet megoldás

Essősy Zsombor, MAPI-csoport
"Helyes a felismerés, hogy a turizmus-vendéglátás feneketlen kút, ugyanakkor az építőipar sem szorul jutalomfalatokra, mégis kap. Ehelyett érdemes lenne visszatérni ahhoz az elhatározáshoz, hogy az előremenekülő, magas hozzáadott értékkel termelő, szolgáltató cégek mögé kell állni, hosszú távon elősegítve a gazdaság, s vele együtt a versenyképesség növelését" - hangsúlyozza Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója a Portfolio-nak küldött vélemény cikkében, amelyet az alábbiakban közlünk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Akinek éppen kapóra jön az 5 százalékos lakásáfa visszahozása, vagy az, hogy a friss bejelentés szerint az ingatlanfelújítási költségek felét is az állam állja, az aligha ellenkezik. Ha viszont hátralépünk egyet, és a komplex képet nézzük,

már közel sem olyan egyértelmű, hogy az építőipar az az ágazat, amely újabb mentőövre szorul.

Nem vitás, a GDP-re gyakorolt hatás szinte azonnali, s ez sem utolsó szempont azok után, hogy a legutóbbi publikus adat szerint 13,6 százalékos mélyrepülést hozott a második negyedév, s a nagy fordulat vélhetően a már mögöttünk hagyott július-szeptemberi időszakban sem következett be. Tegyük hozzá, ezzel együtt a Pénzügyminisztérium az év egészét tekintve 5-6 százalékos zsugorodást vár, és jelzésértékű, hogy Varga Mihály is azzal számol, várhatóan csak 2022 első felében tér vissza a magyar gazdaság a 2019-es szintre.

Természetükből adódóan az építési beruházások akár már fél-egy éven belül visszaköszönnek a gazdasági teljesítményben, közép- és hosszú távon azonban nem segítik érdemben a növekedést. Arról nem is beszélve, hogy jobban belegondolva,

a sor végén kinek építünk, ha közben a kitörés lehetőségével kecsegtető ágazatok maradnak magukra, mögöttük akár több százezer kvalifikált munkavállalóval?

Szemben az építőiparral, a magas hozzáadott értékű termelésben érdekelt, a digitalizáció és a robotika felé elkötelezett feldolgozóipari cégek fejlesztéseinél ugyanis legalább 5-10 éves távlatban hagy nyomot egy jól célzott kapacitásbővítés vagy technológiafejlesztés, a beszállító partnereket is tartósan felfelé húzó multiplikátor-hatásról nem beszélve. Számos best practice-t ismerve, ehhez a körhöz jó néhány gép- és járműipari, illetve élelmiszeripari vállalat tartozik, a gyógyszeripar és az orvostechnológia ígéretes szereplőiről nem is beszélve. Ha ők kapnak lökést, annak a potenciális nemzetgazdasági haszna sem csekély, főleg ha a belföldi lehetőségeket kinőve az exportpiacok is megnyílhatnak előttük.

Éppen ezért csalódás lehet mindazoknak az otthonteremtési program újabb fejezete, akik ehelyett a már hónapok óta emlegetett, valódi versenyképesség-növelést hozó gazdaságélénkítő lépéseket vártak. Azt belátták a döntéshozók, hogy vannak olyan szektorok, amelyekbe itt és most felesleges több pénzt önteni, hiszen érdemi kereslet híján feneketlen kútként és a prosperálás visszanyerésének reménye nélkül nyelik el a pluszforrásokat, legyen az például az idegenforgalom bármely alága a szálláshely-szolgáltatástól kezdve a vendéglátáson, a ki- és beutaztatáson át a rendezvényszervezésig. Az építőipar más, de ott is tisztán körvonalazódik a kereslet és a kínálat, és állami rásegítés nélkül sem elhanyagolható az organikus növekedés lehetősége.

Ahol viszont többszörösen megtérül a támogatás, az a digitalizált gyártás.

Aki a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellenére is elég ambiciózus és bátor, annak nincs mese, segíteni kell. Vagyis ha egy vállalkozó - legyen az magyar, német vagy akár koreai, de itt foglalkoztat, itt termel - letesz egy téglát, akkor képletesen az állam tegye rá a következőt. A vállalati beruházások ösztönzése az egyetlen kiút, nem véletlenül mondta azt Orbán Viktor miniszterelnök is a Reutersnek nyilatkozva, hogy a három dolog, amire ennek az országnak szüksége van, az a „beruházás, a beruházás és a beruházás.”

Öröm az ürömben, hogy a támogatásukhoz nincs is szükség új eszközrendszer megalkotására, hiszen a KKM és a HIPA versenyképesség-növelő támogatási programja (VNT) már bizonyított,

ilyen és ehhez hasonló konstrukciókra van szükség a következő hónapokban is.

Annál markánsabb üzenet nem érkezhet a reálgazdaságból, minthogy egy korábbi VNT-s kört reggel 8-kor nyitottak meg, de példátlan módon már 8.15-kor le kellett zárni, mert negyedóra alatt elkapkodták a cégek a 18,4 milliárd forint összegű versenyképesség-növelő támogatást. Márpedig a felmérések szerint a már körvonalazott vállalati körben 300-500 millió forintos beruházást több százan hajtanának végre, a kisebb, 100-150 milliós fejlesztésekben pedig további több ezer piaci szereplő látna fantáziát. Aki éhes, annak adni kell enni, főleg ha azzal nem csak az adott cég vezetője lakik jól, hanem az általa kifejtett gazdasági teljesítmény a közjót is szolgálja.

************

A fenti cikk a szerző véleményét tükrözi, az nem feltétlenül egyezik meg a Portfolio szerkesztőségének véleményével.

Címlapkép forrása: Xu Changliang/VCG via Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orvos műtét