Előfizetői tartalom

Brexit: mindkét fél a másiktól várja az engedményt, miközben vészesen fogy az idő

Portfolio
A múlt heti EU-csúcs zárónyilatkozata világosan rögzítette, hogy nem engedhet az unió a stratégiai érdekeiből a briteknek még akkor sem, ha ez a kereskedelmi megállapodás nélküli Brexithez vezet, így az EU27 kimondta, hogy elsősorban a briteknek kell engedniük, ha meg akarnak állapodni. Ehhez képest a britek azt vetik az EU szemére, hogy így nem lehet tárgyalni, hogy csak az egyik fél engedjen, így a hétfői híráramlás ismét arról szól, hogy mindkét fél a másiktól várja az első nagy engedményt a vitás kérdésekben.

A gond "csak" az, hogy mindez 75 nappal az átmenti időszak lejárta előtt zajlik és az EU27 írásban rögzített tárgyalási keretfeltételein nehézkes változtatni, sokkal jobban kötik az uniós főtárgyaló kezét, mint a brit kormány főtárgyalójának kezét a kormány által nehezen átlátható keretek. Persze mind Angela Merkel német kancellár, mind Emmanuel Macron francia elnök...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés