orbán viktor semjén zsolt parlament fidesz
Gazdaság

Egyetlen döntésével hatalmas pénzt szórt ki a kormány a gazdaságvédelmi alapból

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban foglalt kiadási összeggel már 2000 milliárd forint felett jár a Gazdaságvédelmi Alapból elköltött összeg.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Rendkívüli időket élünk a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt és ez természetesen lecsapódik a 2020-as költségvetésben is. Ez a folyamat leginkább a koronavírus okozta negatív gazdasági hatások tompítására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapban érhető tetten. 

Korábban már több cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy az alap kiadási oldala annyira elszaladt, hogy a kiadások fedezetét a hiány növelése adja. A kormány pedig további kiadásokról döntött kedden megjelent határozatával, a Gazdaságvédelmi Alapból.

Ezúttal összesen 132,35 milliárd forintot csoportosított át innen a költségvetés más soraira, így az alap összesített kiadása már 2023 milliárd forint felett jár.

A 132 milliárd forintból a legnagyobb szelet, 115 milliárd forint értékben a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszteri költségvetési soron, a NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelése, pótbefizetése jogcímcsoportban beruházásokra jut majd.

Emellett 10 milliárd forintot kap az Innovációs és Technológiai Minisztérium tőkeemelésre és 5,6 milliárd forint jut a tárcához tartozó kerékpáros létesítmények fejlesztése célokra.

A kormánynak ugyanezen határozatából az is kiolvasható, hogy a Központi Maradványelszámolási Alapot 4,3 milliárd forinttal csökkentette. Ebből a legnagyobb tétel a Belügyminisztériumnak jutott 2 milliárd forint értékben Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira, valamint 980 millió forint ment el az EMMI minisztériumának Egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására.

Mindezeken felül a kormány 2,9 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot, amiből 2,4 milliárd forint ment az EMMI-nél az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatására.

Egy másik átcsoportosítás következtében pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium 

1 milliárd forintos összeghez jutott az űrtevékenységgel kapcsolatos feladatok finanszírozására.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 19-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

karácsony utca boltok tömeg
pif2020
autópálya matrica díj m76
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orbán viktor tv2 interjú covid válság koronavírus