lengyel gazdasag recesszio masodik jarvanyhullam201020
Gazdaság

Második járványhullám: nagyon pesszimista lett a lengyel jegybankár az idei és jövő évi kilátásokról

Portfolio
MTI
A lengyel gazdaság idén a kormány által vártnál kétszer nagyobb mértékben, 8-10%-kal zuhanhat, és még jövőre is 2-3%-kal visszaeshet a teljesítménye, ha a jelenlegi ütemben terjed a koronavírus-járvány az országban - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a lengyel jegybank monetáris tanácsának egyik tagja.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Grazyna Ancyparowicz azt mondta, hogy a korábbiakhoz képest borúlátóbb, és ha az elmúlt hetek járványügyi trendje folytatódik, annak komoly hatása lesz a gazdaságra. Szerinte idén a hazai össztermék (GDP) 8-10 százalékkal is csökkenhet. Úgy vélte továbbá, hogy a gazdasági visszaesés jövőre is folytatódik, a GDP 2-3 százalékkal, talán valamivel kisebb mértékben csökkenhet és csak 2022-ben lehet először növekedésre számítani, de akkor is csak szerény mértékűre.

Az illetékes jóval borúlátóbb a kormánynál, amely az idei évre 4,6 százalékos gazdasági visszaesést vár, jövőre pedig már 4 százalékos növekedést.

Elsősorban a szolgáltatások árának emelkedése miatt Grazyna Ancyparowicz 3,5 százalék körüli idei inflációt vár, ami meghaladja a jegybank 2,5 százalékos inflációs célját. Úgy vélte továbbá, hogy az irányadó kamat 2022-ig nem változik, marad a jelenlegi rekordalacsony, 0,1 százalékos szinten.

A hivatalos lengyel járványadatok szerint az utóbbi napokban már 7-9 ezer közötti napi fertőzöttet találtak az országban, ami hirtelen gyorsulást jelent. Az ECDC adatai szerint az utóbbi 14 nap 100 ezer főre vetített fertőzötti adata 204 fő, míg a magyar 167 fő. Ezek és a szaporodó korlátozó intézkedések tükrében vált tehát fokozottan pesszimistává a lengyel jegybankár és különösen az érdekes a friss nyilatkozatából, hogy Európa egyetlen olyan országától, amely a 2008-2009-es válságban elkerülte a recessziót, most jövőre is recessziót vár még, nemcsak idénre. Egyébként éppen ma jelentettük meg egy olyan körképet, amely a szaporodó régiós korlátozó intézkedések tükrében ismét romló növekedési prognózisokat ragadta meg:

Címlapkép forrása: Omar Marques/Getty Images

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

orvos műtét