D__AS20201008004
Gazdaság

Gulyás Gergely: a kormány sem tudja, mikor tetőzik a koronavírus-járvány

Portfolio
A csütörtöki kormányinfón továbbra is a járványhelyzet volt az elsőszámú téma, de Gulyás Gergely beszélt a gazdasági kilátásokról és az iskolák működéséről is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Még az idén döntenek a közmunkás minimálbérről

Még az idén dönt a kormány a közmunkás minimálbér Orbán Viktor által már említett emeléséről - mondta a miniszter. 

A MOK javaslatai alapján tárgyalnak

A Magyar Orvosi Kamara nyolcpontos kompromisszumos javaslata képezi a további tárgyalások alapját az orovosok jogállásáról szóló törvény elfogadása után - ismerte el a miniszter. A háziorvosi praxisok kapcsán kiemelte, hogy a kormány tud olyan javaslatot tenni, amivel nem kell államosítani. Az egyik vitatott ponttal kapcsolatban Gulyás kiemelte: lesz lehetőség másodállást vállalni, annak részleteit majd a rendelet rögzíti. 

Még visszaeshet a GDP

A harmadik negyedévben éves alapon még valószínűleg negatív lesz a magyar GDP-adat, egyelőre részinformációink vannak erről. Negyedéves összevetésben pozitívnak kell lennie a számnak a második negyedéves jelentős visszaesés után - mondja Gulyás Gergely. 

Nehéz gazdasági előrejelzést adni

Nagyon nehéz most gazdasági prognózist adni. Ha a jövő év első felében a járvány végetér és nem kell jelentősebb lezárásokat végrehajtani, akkor megalapozott lehet a jövő évi 4,8%-os visszapattanásra vonatkozó jelenlegi becslés - mondja Gulyás Gergely. 

Lesz idén Orbán-Putyin csúcs?

Konkrét időpont még nincs a következő tervezett Orbán-Putyin találkozóra, jelenleg zajlik ezzel kapcsolatban az egyeztetés, a naptárak összehangolása. Az is elképzelhető, hogy az idén már nem kerül erre sor, "minden lehetséges" - mondja a miniszter. 

Minden nyugdíjast érint az emelés

Az 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés mindenkit érint, aki öregségi nyugdíjban részesül, ennek fedezete a költségvetésben rendelkezsére áll - mondja Gulyás. 

Egyelőre nem lesznek oltópontok

Van egy bevált rendszere az oltásnak, egyelőre ebben szeretnénk maradni. Ha szükséges, akkor a kormány dönthet arról, hogy ettől eltérjünk az operatív törzs javaslatára - mondja Gulyás Gergely arra a kérdésre, tervez-e mobil oltópontokat felállítani a kormány a háziorvosok tehermentesítésére. 

Folyamatosan vizsgálják, kell-e tovább szigorítani

Folyamatosan vizsgáljuk a helyzetet, ha szükséges, akkor tudunk dönteni további szigorításokról. A véleményünk továbbra is az, hogy a jelenlegi szabályok minél szélesebb körű betartása megfelelő a járvány elleni védekezésben - mondja Gulyás. 

Ha emberéleteket tudunk azzal megmenteni, akkor tovább fogunk szigorítani

szögezi le a miniszter. 

Még nem tudni, mennyi lesz a minimálbér jövőre

Évek óta az a kormány célja, hogy a munkavállalók és a munkaadók állapodjanak meg a minimálbér összegéről. Nyilván, ha nicns megállapodás, akkor a kormány fog dönteni - mondja ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Egyre többet tesztelünk

Napról napra jelentősen növekszik a tesztek száma, a tegnapi az egyik legmagasabb volt, 

ahogy a fertőzés terjed, a tesztek száma is növekedni fog

mondja Gulyás.  

Nem tudni, mikor lesz csúcson a járvány

A kormány nem akar arról véleményt nyilvánítani, mikor érhet a csúcsra a járvány, ez egy egészségügyi kérdés. Jelenleg a vélemények többsége jövő nyárra valószínűsíti azt, hogy lesz vakcina - mondja a miniszter. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor korábbi december-januári tetőzésre vonatkozó prognózista tartható-e, Gulyás úgy válaszolt, hogy 

nem tudjuk.

Nem zárják be az iskolákat a szünet után

Nem létezik olyan terv, hogy az őszi szünet után részben visszaállítanánk a digitális oktatást, a kormány elkötelezett amellett, hogy az iskolák normálisan működjenek a 9 napos szünet után is - szögezi le kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. 

Szigorítás jöhet a magyar sípályákon is

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy ne tervezzen külföldi síelést, illetve elképzelhető, hogy a néhány hazai sípályán is hasonló korlátozást kell bevezetni - mondja Gulyás Gergely. 

Marad a SZÉP-kártyák kedvezménye

Az továbbra is bizonytalan, mikor indulhat be a külföldi turizmus, ezért szeretnénk, ha a belföldi turizmus ne álljon le. Ennek érdekében döntött a kormány a SZÉP-kártyák kedvezményeinek meghosszabbításáról.

1,3 millió influenza oltás van raktáron

1,3 millió influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre, szükség esetén tudunk többet rendelni, illetve gyártani, vagyis az utánpótlás is biztosítható - mondja a miniszter. Bizonyos mennyiséget akár holnap be tudna szerezni a kormány, a gyártás hosszabb folyamat. 

6,5 millió vakcinát kaphatunk

A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina, ezzel kapcsolatban különböző kutatások zajlanak, az EU ilyen fjlesztéseiben részt vesz Magyarország is. Legutóbb az AstraZenecával írt alá együttműködést az Unió. 

Ha lesz vakcina, akkor Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz jut 13 milliárd forintért

 - mondja a miniszter. 

A járványhelyzetet értékelte a kormány

A kormány hosszan tárgyalt a járványhelyzetről. Azt láthatjuk, hogy Európában mindenhol romlik a helyzet, Magyarország sem kivétel. Mind a fertőzések, mind az elhunytak száma nő - kezdi Gulyás Gergely. A miniszter szerint ugyanakkor Magyarországon az átlagnál kedvezőbb az egymillió főre eső áldozatok száma. 

A kórházi ágyak 47%-a ma is üres, műtéteket nem kell elhalasztani, mindenkinek biztosított az ellátása - mondja Gulyás. Az eszközök biztosítása mellett fontos az orvosok és az ápolók megbecsülése anyagilag és erkölcsileg is, novembertől 20 százalékkal, majd januártól további 30%-kal emelkedik az ápolók bére. Az orvosok esetében pedig a kormány elfogadta az orvosi kamara által javasolt bértáblát. A miniszter kiemelte, hogy továbbra is tárgyalnak a kamarával és a háziorvosokkal a részletszabályokról. 

Ma nem látunk olyan pontot, ahol ne lehetne rendeletben megnyugtatóan szabályozni a részleteket

 - mondja Gulyás a kamara utólagos kritikájáról. 

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely a kormány tegnapi döntéseiről

Ülésezett szerdán a kormány, a döntésekről pedig a mai Kormányinfón számolhat be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatójában több fontos és aktuális téma szóba kerülhet:

  • Járványhelyzet, esetleges további szigorítások lehetősége.
  • Családtámogatási program részletei, otthonfelújítási program.
  • Gazdasági kilátások.
  • Uniós ügyek, jogállamisági kritérium, Brexit.
  • További esetleges gazdaságélénkítő lépések lehetősége.

Az eseményről természetesen élőben tudósítunk.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

karácsony utca boltok tömeg
pif2020
autópálya matrica díj m76
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

orbán viktor tv2 interjú covid válság koronavírus