Előfizetői tartalom

Az elmúlt 10 év Magyarországon: nőtt a gazdaság, de javult az életszínvonal is?

Portfolio
2010 és 2019 között a magyar gazdaság évente átlagosan 3 százalékkal növekedett, ami megfelel az EU közép- és kelet-európai (KKE-i) tagországai átlagának, és javulást jelent a megelőző évtized relatív hazai teljesítményéhez viszonyítva – állapítják meg tanulmányban Oblath Gábor és Palócz Éva közgazdászok. A Társadalmi Riport 2020 kiadványban megjelent írás 2000 óta tekinti át a magyar gazdaság fejlődését, amelynek értékelésénél a szerzők szerint fontos figyelembe venni, hogy ebben az időszakban a magyar gazdaság történelmileg és nemzetközileg egyaránt páratlan mértékű, évente átlagosan 3,7 százalékos GDP-arányos viszonzatlan nettó transzferben részesült az EU költségvetéséből. Ehhez képest az időszak egészében a GDP, a háztartási jövedelem és a fogyasztás szerény mértékben bővült. A háztartások rendelkezésre álló jövedelmének részesedése a nemzetgazdaság jövedelméből mérséklődött az elmúlt évtizedben, de abszolút értelemben így is növekedni tudott.

A 2010-es évtized egészében a magyar gazdaság növekedési teljesítménye nemzetközi összehasonlításban kedvezőbbnek bizonyult, mint az azt megelőző évtizedben. Az időszakok közötti összehasonlításnál azonban sokat számít, hogy az első nyolc vagy kilenc évét fedi-e le az egybevetés, hiszen a megelőző évtized végén, 2009-ben következett be egy olyan globális gazdasági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés