egyetemi diák hallgató koronavírus járvány
Gazdaság

Koronavírus: új csúcsot hozott a pénteki magyar jelentés

Portfolio
2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő. Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A 2066 eset új csúcsot jelent, hiszen meghaladja a tegnapi 2032-es adatot, ami az első kétezer feletti esetszám volt Magyarországon. A mutató az elmúlt napokban kapcsolt újra egyértelmű emelkedésbe, de mivel a tesztelési kapacitások nagyon alacsonyak, továbbra is csak homályos képünk van a járvány dinamikájáról. Ugyanakkor ahhoz nem kell nagy bátorság, hogy a közelmúlt adatai alapján egyértelműen gyorsuló fertőzési ütemről beszéljünk. Ezt erősíti meg, hogy a különböző mutatók közötti konzisztencia erősödött, így a számok egy irányba mutatnak.

Az ellátásra szorulók köre folyamatosan bővül, egyre többen vannak kórházban, illetve a lélegeztetőgépen lévők száma is emelkedő trendben van. Az ellátáshoz szükséges egészségügyi kapacitások határától ugyanakkor még messze vagyunk, de figyelmeztetők a görbék meredekségei, ami miatt a hatóságoknak aktívan figyelni kell, mikor érünk el a határra. A kormány tegnap este szigorította az országban a maszkviselési szabályokat, de azt természetesen még nem tudni, hogy ez mennyiben fékezi a járványt.

A halálozások száma ugyan nem hozott új csúcsot, de a két napja látott szintugrás megmaradt: 48 és 46 eset után ma 47 elhunytat jelentett a hivatalos kormányzati portál. Az áldozatok száma már jóval meghaladja az első hullámban látottakat, amit a szélesebb körben terjedő vírus magyaráz, a halálozási ráta ugyanis jóval alacsonyabb, mint tavasszal. Az 50 körüli napi haláleset havonta mintegy 15%-os többlethalálozást jelentene, ezt azonban két tényező is erősan módosítja. Egyrészt a trend felfelé mutat, és rövid távon nem várható, hogy ne növekedjen tovább ez a szám. Másrészt továbbra is elsősorban a nagyon súlyos állapotban lévő idős emberek körében tarol a vírus, akiknek az életkilátásai a megromlott egészségügyi állapotuk miatt nagyon rosszak voltak. Ezt mutatják az elmúlt 24 órában elhunytak alapbetegségei is. 

Az utóbbi két napon észrevehetően emelkedett az elvégzett tesztek száma. A 16, illetve 13 ezer feletti teszt részben magyarázhatja a fertőzéses esetek napi számának növekedését, hiszen ezek az eddig látott legmagasbb értékek.

Ám nem csak ez az ok: ugyanis hiába emelkedett valamennyire a tesztelési kapacitás, a pozitivitási ráta nem esett vissza, most is 15% feletti érték adódik.

Ahogy a cikkünk elején említettük, az adatok közötti inkonzisztencia enyhült az elmúlt napokban. A karanténban lévők számának emelkedő trendje például sokkal inkább összhangban van az erősödő járvánnyal, mint a mutató korábbi véletlenszerű mozgása. (Igaz, ez nem jelenti azt, hogy a karanténhatározatokkal már minden rendben, továbbra is rengeteg olyan hír, információ érkezik, ami szerint ezek néha extrém nagy késésekkel érkeznek meg, nem ritkán azok után, hogy már értelmüket veszítették.)

koronavirus6

A napi esetszám regionális megoszlása továbbra is azt mutatja, hogy a fertőzések ötöde történik Budapesten, egyharmada a Pest megyével kiegészülő közép-magyarországi térségben. Erősödik a járvány Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezekről a helyekről 100 feletti új esetet jelentettek. (Hajdú-Biharból közel 200-at.) A népeségarányos adatok szerint továbbra is két kis megyében (Nógrád, Vas) a legmagasabb a fertőzéses esetek relatív száma, de Kelet-Magyarország láthatóan sötétedik a térképen.

koronavirus7

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000