alkohol fogyasztás
Gazdaság

Alkoholfogyasztás: ők a nagyivók Magyarországon

Portfolio
A férfiak több mint egytizede minden nap fogyaszt alkoholt és lényegesen nagyobb arányban vallották magukat nagyivóknak - olvasható ki az Európai lakossági egészségfelmérés eredményeiből. Összességében a teljes lakosság tekintetében csökkent a nagyivók aránya.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A KSH a napokban tette közzé az öt évente készülő, legutóbb 2019-ben megvalósult Európai lakossági egészségfelmérés előzetes eredményeit. Ebben megállapítja, hogy nemcsak a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás is káros hatással van egészségünkre.

A lakosság

  • 6,3%-a fogyaszt alkoholt napi szinten,
  • 19%-a legalább hetente (de nem naponta),
  • 21%-a legalább havonta (de ritkábban, mint hetente),
  • 24%-a ritkábban, mint havonta és
  • 29%-a egyáltalán nem iszik alkoholt.

Az alkoholfogyasztás gyakorisága nemek szerint jelentős eltéréseket mutat. A férfiak körében magasabb a legalább havonta alkoholt fogyasztók, a nőknél pedig a ritkábban, mint havonta vagy soha nem ivók aránya. A férfiak több mint egytizede (11%), a nőknek csak 1,8%-a fogyaszt naponta alkoholt. A férfiak 19, a nők 39%-a soha nem iszik.

Az alkoholfogyasztás mennyiségét is figyelembe véve különbséget teszünk a nagyivók, a mértékletes ivók, a ritkán ivók és az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók között. Nagyivók azok a férfiak, akik egy átlagos héten több mint 14, és azok a nők, akik egy átlagos héten több mint 7 egységnyi alkoholt fogyasztottak, ahol egy alkoholegység egy korsó sörnek, 2 dl bornak vagy 0,5 dl röviditalnak felel meg. Mérsékelt ivók, akik legalább heti gyakorisággal fogyasztanak alkoholt, de nem nagyivók, az alkoholt ritkábban mint hetente fogyasztók a ritkán ivók. 

A lakosság 5,2%-a nagyivónak számított, ez enyhe csökkenést jelent, ugyanis 2014-ben ez az arányszám 5,4% volt (2009-ben ez a becsült arány 4,5% volt).

A lakosság egyötöde vallotta magát mértékletes ivónak, ami enyhe emelkedés a 2014-ben látott értékhez képest. A férfiaknak lényegesen nagyobb része tekinthető nagyivónak (9,3%) és mértékletes ivónak (31%), mint a nőknek (1,5 és 11%).

A felnőtt férfiak körében a nagyivók tekintetében nem figyelhetők meg jelentős különbségek korcsoport szerint, a nagyivók aránya 9–10% között alakul. A mértékletes ivók aránya viszont az életkor növekedésével nő: a nyugdíjas korú férfiak fele nagyivó vagy mértékletes ivó. A felnőtt nőknél a férfiaktól eltérően a kor előrehaladtával csökken mind a nagyivók, mind a mértékletes ivók aránya.

alkohol fogyasztas elef

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

koronavirus-353289
Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját
vakcina1234
koronavirus
antigén koronavírus gyorsteszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus-353289