Előfizetői tartalom

Kiszámolták: Trump alatt csak araszolna az ország, míg Biden valósággal rakétákra kötné Amerikát

Portfolio
Joe Biden gazdaságpolitikai programját sok kritika éri a jelentős adóemelések miatt, míg Donald Trump adócsökkentéseit általában a növekedéspárti gazdaságpolitikával azonosítják. Az UniCredit számításai szerint viszont ezt a képet végleg ki kell vernünk a fejünkből, mert Joe Biden költségvetési expanziója akkora lökést adna az amerikai gazdaságnak, amelyhez Trump további adócsökkentéseinek hatásai messze nem érnek fel.

Hetek óta nincs megegyezés az Egyesült Államokban a második körös gazdasági mentőcsomagról, miután a két párt eltérő összegű intézkedéscsomagot szeretne elfogadni. Donald Trump elnök ideiglenesen még le is állította a tárgyalásokat, és a választás utánra ígért egy mentőcsomagot. A második körös ösztönzőcsomag azonban főleg rövid távon fontos az Egyesült Államoknak, hosszú távon minden attól függ, hogy Donald Trump vagy Joe Biden lesz-e az új elnök, a két jelölt fiskális elképzelése ugyanis gyökeresen eltérő.

Trump konkrét terveiről nem esik szó a kampányban, az UniCredit Bank viszont arra következtet, hogy az elnök 2025-ig további adócsökkentéseket fogadna el, mindezt a költségvetésre nézve semleges módon, ugyanis ezzel együtt csökkentené a kormányzati kiadásokat. Joe Bidennek azonban átfogó terve van az adórendszer progresszívebbé tételére és magasabb fiskális kiadásokra. A fő célkitűzése az infrastruktúra megújítása, a gazdaság zöldítése és az egyenlőtlenség mérséklése. Az UniCredit elemzője szerint mindez sokkal realisztikusabb és megvalósíthatóbb, mint Bernie Sanders és Elizabeth Warren demokrata  elnökjelölt-aspiránsok korábbi tervei,

és egyben nagyobb lökést adhat a GDP-növekedésnek, mint Trump gazdaságpolitikája.

Miről lesz szó a cikkben?

  • Trump további adócsökkentéseinek már nem lenne további jelentős hatása a GDP-növekedésre.
  • Biden költségvetési expanziója viszont jelentős gazdasági növekedést generálhat Amerikában.
  • Ezzel együtt viszont nőne a hiány és az infláció is.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái