brexit michel barnier targyalasok london201023
Gazdaság

Brexit: nagyon belendültek a tárgyalások, a Trump-Biden harc eredménye is számít

Portfolio
Bár vasárnap még úgy volt, hogy Michel Barnier uniós Brexit-főtárgyaló eleve Londonban marad, hogy a tervezett menetrendre „ráhúzva” még 3 napot, szerdáig folytassa a brit kormánnyal a kereskedelmi tárgyalásokat, hétfőn már arról ír a Reuters, hogy újra Londonba tart. Ezek szerint mégis hazatért Brüsszelbe, mindenesetre ennél lényegesebb az, hogy annyira intenzívek a tárgyalások, hogy ezen a héten minden nap lehetnek egyeztetések: szerdáig Londonban, aztán csütörtöktől a hét végéig Brüsszelben.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ez a "tárgyalási alagútnak" mondott intenzív egyeztetés biztató, mert végül elhozhatja a végső jogi szövegről a megegyezést a vitatott kérdésekben is. A hírügynökség és a Politico ma reggeli hírlevelének egybehangzó információi szerint van előrelépés az állami támogatási garanciák ügyében, és jelenleg a legnagyobb vitapont a francia álláspont merevsége miatt a halászati jogok kérdése. Itt az EU továbbra is hozzáférést kér a brit felségvizekhez január 1. után is, a britek ezt legfeljebb úgy engednék meg, hogy évente újratárgyalják a kérdést.

A brüsszeli lap információi szerint brit kormánytagok arra figyelmeztettek: bár van előrelépés a kereskedelmi tárgyalásokon, de

még mindig nem biztos, hogy az igazán kényes kérdésekben végül minden részletben sikerül megállapodni.

Mindenesetre vasárnap az ír RTE televíziónak nyilatkozva az ír miniszterelnök bizakodásának adott hangot, hogy szerinte nagyobbak az esélyek arra, hogy végül megállapodással zárul a huzavona, nem pedig a brit gazdaság uniós közös piacból való kizuhanásával, amelynek nyomán visszatérnének a vámok és kereskedelmi kvóták, akadályok.

Ez a hét tehát nagyon intenzív tárgyalásokat ígér, miután a múlt hét első fele még az egymásra mutogatás jegyében telt, hogy ki engedjen előbb és ki tegyen a másiknak a nyilvánosság felé is gesztusokat, rugalmas hozzáállást sugallva. Az üzengetés után végül Barnier az Európai Parlamentben tett felszólalásában megadta a szignált arra (közel a megállapodás, ha mindkét fél hajlandó engedni), hogy a brit kormány is bizakodhasson: az EU is hajlandó engedni zárt ajtók mögött a vitatott kérdésekben, nemcsak a britektől várja azt el. Ezután indították újra hivatalosan a britek a tárgyalásokat, most pedig már ott tartunk, hogy az EU-s delegáció sorozatosan ötödik napja gyúrja a témákat Londonban a brit kormány delegációjával.

Ez a helyzet a fontot erősebb szinteken tartja a Barnier-szignál előtti időkhöz képest, de azért látszik a bizonytalanság is az árfolyamban. Állítólag a november 3-i amerikai elnökválasztás kimenetele is befolyásolja azt, hogy a brit kormány tényleg meg akar-e állapodni az EU-val a kereskedelmi kérdésekről, vagy sem. Ha ugyanis Donald Trump nyer, akkor Boris Johnson akár bizakodhat abban, hogy az Egyesült Államokkal gyors kereskedelmi alku lehetséges, és ebben az esetben akár az EU-s megállapodás is veszélybe kerülhet. Ha viszont Joe Biden nyerne, akitől állítólag tart Boris Johnson kormánya, mert eleve nem volt nagy híve a Brexitnek és így az amerikai kereskedelmi megállapodás is nehézkesebb lenne egy Biden-adminisztrációval, ez paradox módon az EU-s megállapodás gyors megszületése felé is lökhetné a mostani intenzív EU-brit tárgyalásokat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Leon Neal/Getty Images

koronavirus-353289
Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját
vakcina1234
koronavirus
antigén koronavírus gyorsteszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
koronavirus-353289