orvos kórház egészségügy
Gazdaság

Koronavírus: sorra szigorítanak az európai országok

Portfolio
43 millió főre nőtt a regisztrált koronavírusos esetek száma a járvány kezdete óta globálisan, 1,15 millió koronavírus-fertőzött húnyt el, mióta a fertőzést először diagnosztizálták. A gyógyultak száma 28,9 millió főre nőtt - derül ki mindez a John Hopkins University legfrissebb adataiból.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A WHO Európáért aggódik, a kontaktuskövetési képesség hiánya miatt sötétek a kilátások

Európának komolyan erősítenie kell a koronavírus elleni harcot, a kontaktuskövetési képesség hiánya miatt pedig sötét kilátásai lehetnek a betegségnek - mondta hétfőn Genfben Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Franciaországban országos karantént fontolgatnak

Az újbóli általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik Franciaországban a koronavírus-járvány "brutális" második hulláma miatt, amely az elsőnél is erősebbnek ígérkezik - mondta hétfőn Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője.

Tovább a cikkhez

Donald Trump "Fake News"-t kiáltott: csak azért emelkednek a koronavírus-esetszámok Amerikában, mer

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben állítja: az Egyesült Államokban az esetszámok csupán azért emelkednek, mert sokat tesztelnek, és valójában csak a Fake News összeesküvés zajlik ellene.

Tovább a cikkhez

Norvégia is szigorít

Norvégia szigorítja a gyülekezésre és a külföldi munkavállalók belépésére vonatkozó szabályokat, miután nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be hétfőn Oslóban Erna Solberg miniszterelnök.

 Az északi félteke nagy részén jelentősen nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és a hatóságok Oslóból és a vírus által eddig viszonylag megkímélt Norvégia más részeiből is a fertőzöttek számának növekedését jelentették.

"Jobban kell ellenőriznünk a fertőzés terjedését" - mondta sajtótájékoztatóján Erna Solberg. A belső térben tartott rendezvények résztvevőinek maximumát kétszázról ötven főre csökkentik, az emberek csak öt vendéget hívhatnak otthonukba a korábbi húsz helyett.

A kormány bejelentette, hogy október 30-ától tíznapos karanténra kötelezik az azokból az európai uniós országokból  érkező munkavállalókat, amelyekben magas a fertőzöttség szintje. Eddig sok vendégmunkás nem kényszerült karanténra, csak vírustesztet kellett végeztetniük, mielőtt elutaztak és miután megérkeztek Norvégiába.

Az oslói hatóságok bejelentették, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést a belső helyiségekben, ahol nem lehet betartani a távolságot. Eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező maszkot viselni.

Az 5,4 milliós lélekszámú Norvégiában a közegészségügyi intézet adatai szerint a múlt héten 1290, SARS-CoV-2 nevű vírussal fertőzöttet diagnosztizáltak, szemben az előző heti 941-gyel. Júliusban a heti új fertőzöttek száma 53-ra esett vissza.

Solberg márciusban bezáratta az iskolákat, éttermeket, sportrendezvényeket és egy sor köz- és magánintézményt, és a következő hónapokban enyhített fokozatosan a korlátozásokon. Norvégia reményei szerint 2021 első felében kezdheti meg a védőoltást a koronavírus ellen - mondta a kormányfő pénteken.

(MTI)

Az olasz vendéglátósok tiltakoznak a korlátozások ellen

Az olasz vendéglátósok az utcára vonultak a  legutóbbi korlátozások ellen. Nápolyban a polgármester is a kora esti zárás miatt tüntető étteremtulajdonosokkal együtt menetelt, miközben Milánóban az utcákra kitett üres asztalokkal tiltakoztak a hétfőn életbe léptetett szigorításokkal szemben.

Több város központját rendőrgyűrű zárta le az estére meghirdetett tiltakozások miatt. Nápolyban a bárok, presszók és éttermek tulajdonosai azt kiabálták, nem segélyt, hanem munkát akarnak. A békés tiltakozáshoz Luigi De Magistris polgármester is csatlakozott. A város belvárosát rendőrgyűrű felügyeli az estére meghirdetett újabb demonstráció miatt, amelyen az oktatás újraindítását követelő családok is részt vesznek.

A milánói vendéglősök az utcára kitett üres asztalok mellett térden állva hangoztatták, hogy nem csak a járvány, hanem a kormány intézkedései is térdre kényszerítik őket. A tartományi székháznál estére meghirdetett tüntetés miatt rohamrendőrök álltak fel a környező utcákban. Torinóban szintén demonstrációt hirdettek meg az esti hat órás zárással egy időben, amelyhez szélsőbaloldali és szélsőjobboldali csoportok is csatlakozásukat jelezték. Torinóban a taxisok járműveikkel elfoglalták a tereket hangoztatva, hogy az éttermek esti nyitvatartása nélkül ők is munka nélkül maradnak.

Hétfőn életbe lépett a vendéglátóhelyek lezárása, melyeknek este hat órakor le kell húzni a redőnyöket. Háromszázharmincezer étteremről, bárról, presszóról, fagylaltozóról van szó, többségében családi vállalkozásokról.

A szicíliai Siracusában és Firenzében demonstrációkat tartottak: volt ahol azt kiabálták, "szabadság, szabadság", máshol az olasz himnuszt énekelték. Keddre az edzőtermek és uszodák dolgozói hirdettek megmozdulásokat, szerdára a kereskedők. A Confindustria gyáriparos szövetség szerint a kormány intézkedései "irányt tévesztettek". Tiltakoznak a lezárt mozik és színházak üzemeltetői is. Dario Franceschini a kormányerő baloldali Demokrata Párt (PD) kulturális minisztere kijelentette, aki a mozik, színházak lezárása ellen tiltakozik, nem érzi át a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetet. Párttársa Walter Veltroni azt kérdezte, miért lehet misére járni, ha színházba nem. A karmester Claudio Muti úgy reagált, az ország zene nélkül szegényebb lesz.

Több tartomány és város vezetője a szigorítások felülvizsgálását szorgalmazták a kormánytól. Milánó prefektusa szerint a gazdasági élet korlátozásaival a szervezett bűnözést és az uzsora veszélyét erősítik.

Giuseppe Conte miniszterelnök a október közepétől harmadik alkalommal szigorított intézkedések bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a korlátozásokkal az egészségügy és a gazdaság működésének együttes fenntartását akarják biztosítani. Conte öt milliárd eurós támogatást ígért az érintett szakmai ágazatoknak.

(MTI)

Jó hírek érkeztek az egyik legígéretesebb koronavírus-vakcináról

Idős és fiatal személyeket is egyaránt véd az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: négy vidéki nagyvárosban is megugorhat a fertőzöttség

Négy vidéki városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn a koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn.

Tovább a cikkhez

Elismerte Trump kabinetfőnöke, hogy nem tudják kordában tartani a vírust

Az Egyesült Államok már nem tudja kordában tartani a koronavírus-pandémiát, most már a vakcina és a gyógyszerek fejlesztése a prioritás – mondta el Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke a CNN műsorán.

Tovább a cikkhez

Tiltakoznak az olasz filmesek a mozik bezárása ellen

Olasz filmrendezők, színészek, zenészek és a kulturális ágazat más szereplői tiltakoznak nyílt levélben az olasz kormány rendelkezése ellen, amely  hétfőtől elrendelte a mozik, színházak és operaházak bezárását a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hivatkozva.

(MTI)

Harmadik napja tart a tömeges tesztelés Szlovákiában, 3,87%-os a Covid-fertőzöttség

Megkezdődött Szlovákiában a teljes lakosság koronavírus-tesztelése, eddig a fertőzöttségi arány 3,87%-os – írja az Új Szó.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: gócpontot találtak egy idősotthonban, felfüggesztették a vezetőt

Vizsgálatot rendelt el a fővárosi önkormányzat a Baross utcai idősek otthona Csokonai utcai telephelyén, mert az elvégzett koronavírustesztek magas arányú fertőzöttséget mutattak. Az intézmény vezetőjét a vizsgálat lezárásig felfüggesztették - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: szigorításról döntött a parlament

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: holnaptól lakhelyelhagyási tilalom lép érvénybe Szlovéniában

Lakhelyelhagyási tilalmat vezet be keddtől a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére - jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő.

Tovább a cikkhez

Engedményt kaptak a román dohányosok

A koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi helyek több mint háromnegyede betelt már Romániában és a fertőzések gyorsuló üteme miatt az ország jelentős részében korlátozásokat vezettek be, ugyanakkor Bukarestben idén is megtartották a Szent Demeter-napi nagyszabású zarándoklatot, az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pedig hétfőn a dohányosoknak tett engedménnyel lazított az óvintézkedések szigorán.

Miután az ortodox egyház hangos tiltakozását váltották ki azok a tiltások, amelyekkel a kormány az október elején Jászvásáron (Iasi) tartott Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklat járványügyi kockázatát próbálta korlátozni, a Szaloniki Szent Demeter ókeresztény vértanú tiszteletére hétfőre (és az előző két napra) meghirdetett bukaresti ünnepséget már meg sem próbálták megakadályozni a hatóságok.

Bár a jászvásári zarándoklat esetében az egyház a vallásszabadság megsértéseként értékelte azt, hogy a hatóságok betiltották (de megakadályozni nem tudták), hogy más megyékből érkezők is részt vegyenek az egyházi ünnepségen, Bukarestben a szervezők már csak a fővárosi személyigazolvánnyal rendelkezőket engedték a Szent Demeter-ereklye közelébe, az ereklyét elfedő üveglapot önkéntesek fertőtlenítették, a védőmaszkban sorban álló híveket pedig - több kevesebb sikerrel - megpróbálták rávenni, hogy ne tolongjanak, hanem tartsák be a másfél méteres biztonsági távolságot.

A december 6-i parlamenti választásokra készülő hatóságok a dohányosoknak is engedményt tettek. A CNSU hétfőn hozott határozatában lehetővé tette, hogy azokon a településeken, ahol a magas fertőzési kockázat miatt mindenütt kötelezővé tették a maszkviselést, rövid időre eltávolítsák a maszkot azok, akik a szabadban dohányoznak, sportolnak, a kerthelyiségeken kívül ételt, italt fogyasztanak, ha legalább kétméteres távolságot tartanak másoktól.

(MTI)

Visszavonják a budapesti maszkhasználati rendeletet, mert nem elég szigorú

Visszavonják a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, mert az kormányrendeletbe ütközik, amely magasabb szintű jogszabálynak számít - tudatta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Kikerült a kórházból az első beteg, akit a Richter koronavírus-gyógyszerével kezeltek

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben - áll a Semmelweis Egyetem közleményében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: a járványügyi törvények módosításáról tárgyal ma az országgyűlés

Ma tárgyal az országgyűlés a járványügyi törvények módosításáról, várhatóan egyes rendelkezések megsértéséért nagyobb bírság jár majd, de további szigorítás ma aligha várható, hiszen egyelőre a prevenciós intézkedések jelenlegi formájukban megfelelőek, inkább arra kell figyelnünk, hogy ezeket betartsuk - hangzott el mindez az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátetette: a járvány meredeken emelkedő szakaszban van a világon és így Magyarországon is, az operatív törzs folyamatosan elemzi egyes preventív intézkedések szükségességét.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-válság: változatos a hangulat Németországban

Romlott az üzleti hangulat Németországban októberben az előző hónaphoz képest, a szereplők aktuális helyzetének megítélése viszont minimálisan javult - derül ki az IFO indexből. A kilátások szintén romlottak a szereplők szerint.

Tovább a cikkhez

Visszatérnek Izraelben az iskolába az alsó tagozatosok

Izraelben jövő vasárnaptól visszatérhetnek az iskolákba a kisiskolások a koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet döntése szerint - jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet

A késői órákba forduló vasárnapi vita során az egészségügyi minisztérium csakis kis csoportokban, és mindvégig egy pedagógus vezetésével, egy helyiségben engedélyezte az oktatás újraindítását.

Az elsősökről és a másodikosokról korábban úgy gondolták, hogy ha elkapják is a vírust, csak enyhén betegednek meg, és kevéssé lesznek fertőzők, de a szakértők szerint éppen a gyerekek iskolába járása nagyban hozzájárult a járvány robbanásszerű terjedéséhez szeptemberben, és ez a korosztály is képes fertőzni.

Költségvetési korlátok miatt a legkisebbek csak hetente három napon járnak majd iskolába a hatnapos tanítási héten, az osztály két fele váltva egymást. A harmadikosok és negyedikesek is csak kis csoportokban, állandó helyen és tanítóval tanulhatnak majd.

A statisztikai adatok szerint Izraelben az ultraortodox zsidók lakta városok a legfertőzöttebbek, részben, mert lakosaik nem tartják be a korlátozó intézkedéseket, a tiltás ellenére megnyitottak iskolákat. Ezért Benjámin Netanjahu miniszterelnök a többszörösére akarta emelni az intézményekre kiszabható pénzbüntetés mértékét, de a vallási pártok vezetői tiltakoznak a differenciált járványkezelés ellen, következésképpen Netanjahu letett erről. A miniszterelnök legfőbb politikai szövetségesei az ultraortodox pártok, s támogatásukra feltétlenül szüksége lesz a helyi média szerint tavasszal vagy nyáron várható újabb választások után, a kormányalakításnál.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 310 148-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 13 911 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2397-en haltak meg Izraelben, jelenleg 942 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 506-an súlyos állapotban vannak, és 206 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

(MTI)

Litvánia ötödében karantént hirdettek

Karantént vezettek be hétfőn Litvánia területének egyötödén, a 60 helyi önkormányzatból tizenkettőben a koronavírus-fertőzöttek élesen megemelkedett száma miatt.

A vesztegzárról szóló rendelkezés két hétig lesz érvényben, a kormány ezt követően dönt a további lépésekről.

A karantén idején a lakosoknak otthonukon kívül maszkot kell viselniük. A hatóságok korlátozzák a közlekedési eszközök forgalmát, és csupán a munkahelyre, az üzletekbe, a gyógyszertárba és az egészségügyi intézményekbe történő utat engedélyezik.

Minden tömegrendezvényt lemondtak. A lakáson kívül öt embernél többen nem gyűlhet össze, ezek is csak az egy családhoz tartozók lehetnek.

Csupán azok a bevásárlóhelyek üzemelhetnek, amelyekben a lehetőség szerint biztosított, hogy 10 négyzetméteres terület áll rendelkezésre minden egyes vásárló számára.

A cégeknek javasolták a távmunka bevezetését.

Litvániában ősszel először október 9-én rendeltek el karantént a Rseinai körzetben, ahol több mint 31 ezer ember él. Előbb kéthetes karantént vezettek be, majd ezt újabb két héttel meghosszabbították.

(MTI)

Csehországban nagyon megugrott a koronavírus miatti halálozás, további szigorításokat terveznek

Csehországban rohamosan nő a koronavírus-járványban elhunytak száma. Andrej Babis miniszterelnök a hétvégén ismételten jelezte: a járványhelyzet nagyon komoly, az óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nem tartják be őket következetesen, ezért a kormány további szigorításokat tervez.

Tovább a cikkhez

Térképeken az elmúlt napok koronavírus-terjedése

Egyre magasabbra szökik a koronavírus-járvány a világban: az elmúlt egy héten naponta átlagosan 430 ezer fertőzöttet regisztráltak, és a járványgörbe meredek emelkedését látva szinte biztosak lehetünk abban, hogy ez a szám rövidesen eléri a félmilliót. A hétvége fejleménye még, hogy az Egyesült Államok napi átlagos esetszáma is új csúcsra emelkedett. A gócpontok közül ez volt az egyetlen ország, ahol eddig még nem volt rekordmértékű a fertőzés terjedése. Mintegy 40-45 ország van a viágon, ahol most a leggyorsabb a koronavírus-járvány, köztük gyakorlatilag teljes Európa. Ábrákon és térképeken a jelenlegi helyzet.

Tovább a cikkhez

Bankválságba torkollik a sok home office és a távolságtartás?

A mostani válság nem a bankszektorból vagy a hitelpiacról indult, de most már sokadszorra figyelmeztetnek elemzők, hogy a koronavírus-válság is pénzügyi válságba torkollhat. A kereskedelmi ingatlanok áresése miatt például újabb komoly veszteségek fenyegetik a bankokat.

Tovább a cikkhez

Rengeteg pénzt kerestek bankáraiknak a gazdagok a koronavírus-válságban

Miközben a világgazdaság a koronavírus-válság negatív hatásait nyögi, a szupergazdagok pénzét kezelő svájci bankároknak ez az időszak a nagy pénzszerzésekről szólt – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: rekordközeli fertőzés és halálozás

2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő. Az aktív fertőzöttek 28 %-a, az elhunytak 36%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen - derül ki mindez a koronavírus.gov.hu-n közzétett adatokból.

Tovább a cikkhez

15 perces antigéntesztet fejlesztettek a németek

A Németországban kifejlesztett antigénteszt, a NADALR Covid-19 Antigen Test elősegíti a koronavírus további terjedésének megelőzését és a laboratóriumok terheinek csökkentését. A teszt bárhol elvégezhető, így akár iskolákban, ápolási otthonokban, kórházakban, vállalatoknál, repülőtereken vagy nagyobb rendezvényeken is használható, és a teszteredmény mindössze 15 perc alatt elkészül. Az orvostechnológiai termékeket előállító nal von minden GmbH új gyorstesztje már megkapta az európai forgalombahozatali engedélyt, és azonnal rendelkezésre áll. A teszt magas minőségét több alkalommal is igazolták.

(MTI)

Észak-Macedóniában törvénymódosítást szorgalmaznak

A járványkezeléssel kapcsolatos törvény módosítására és nagyobb fegyelemre van szükség minél hamarabb, a koronavírus-helyzet ugyanis egyre komolyabb Észak-Macedóniában - jelentette ki Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter a közösségi médiában.

(MTI)

Koronavírus: sorra szigorítanak az európai kormányok

A legtöbb fertőzött, 8,63 millió fő, továbbra is az Egyesült Államokban van, ezt követi India, 7,9 millió fővel, majd Brazília 5,4 millió fővel.

A legtöbb koronavírusos a járvány kezdete óta az Egyesült Államokban halt meg, mintegy 225 ezer fő, ezt követi Brazília 157 ezer fővel, majd India 119 ezer fővel. 

Európában a fertőzésszámok növekedése miatt számos szigorító intézkedést jelentettek be az országos politikai vezetők:

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer