budapest
Gazdaság

Lendületet vett Magyarország a régiós felzárkózási versenyben

Portfolio
Az Eurostat frissített kimutatása alapján Magyarország visszaelőzte Szlovákiát a legismertebb fejlettségi mutató, az egy főre jutó (vásárlóerő-paritáson számolt) GDP alapján. A 2019-es magyar adat már jóval magasabb, mint a görög, és közelít a portugálhoz. Ugyanakkor a szűk tíz éve beelőző észt és a litván gazdaság előnye stabilizálódni látszik.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Magyarország egy főre jutó GDP-je (az árszintek különbségekből fakadó korrekcióval) tavaly az EU27 gazdasági térség átlagának 74 százalékát tette ki. 2006-ban az uniós fejlettség felét, 2012-ben a kétharmadát értük el. Távolról nézve tehát folyamatos konvergencia jellemző a gazdaságra, amit azért az egyensúly megbomlása időről időre megakasztott. A felzárkózás a térség egészét érinti, de a sebesség nem egyforma.

  • A balti országok fejlődése átlag feletti, különösen az észt és litván gazdaság konvergenciája erős. E két ország a 2010-es évek elején lehagyott minket, és azóta is őrzik előnyüket: már az uniós átlag 80%-a felett járnak.
  • A román gazdaság felzárkózása az utóbbi években felgyorsult, a szlovák és a horvát viszont lelassult.
  • A régió fejlettségi sávjába zuhant vissza Görögország, melynek relatív pozíciója a nagy pénzügyi válság óta is folyamatosan romlik. Immár csak a horvát és a bolgár mutató alacsonyabb nála a régióban - és így az egész Európai Unióban. 
  • Lassú divergencia jellemzi Portugáliát, amelyet már elhagyott a régió két legfejlettebb gazdasága, a cseh és a szlovén. 

A magyar relatív pozíció kapcsán sem zajlott eseménytelenül az utóbbi másfél évtized. Először a szlovák és az észt gazdaság hagyott le minket, majd a litván is. A horvátok is utolértek minket, ám ők az utóbbi évek lassabb fejlődése miatt újra mögöttünk állnak. Az évtized második fele már nem hozott további pozícióromlást, sőt. Mélyrepülése következtében már jócskán a görög gazdaság előtt járunk, illetve lépést tartunk a lengyelekkel, pedig sokáig úgy tűnt, hogy ők is elhúznak mellettünk. Az igazán látványos eredmény Szlovákia visszaelőzése: az évtized közepéig úgy tűnt, erre sokáig nem lesz lehetőség, ám északi szomszédunk felzárkózása megtorpant (és egy revízió is szűkítette a különbséget), így 2019-ben egy hajszállal már a magyar egy főre jutó GDP a magasabb. 

A konvergenciafolyamatok eredményeképp a szűken vett térségünk országai összerázódtak. Bő 20 évvel ezelőtt a román, lengyel, magyar és szlovák gazdaság fejlettsége nagyon eltérő volt, most viszont igen közel állnak egymáshoz. Ennek a folyamatnak a hajtóereje egyrészt a román felzárkózás, másrészt a szlovák lendületvesztés volt. Az alább ábra a négy gazdaság fejlettségi mutatójának szórását mutatja, illusztrálva a közöttük lévő fejlettségbeli távolságok csökkenését.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer