koronavirus jarvany kotelezo maszk oltas kezmosas virologus
Gazdaság

A koronavírus első hulláma csak bemelegítés volt - Oltás esetén is marad a maszk és a kézmosás minimum egy évig

Portfolio
Lisziewicz Julianna az ATV Egyenes beszéd című műsor vendégeként elmondta, hogy a járvány első hulláma csak bemelegítés volt, a második hullámban már most sokkal nagyobb a fertőzöttség szintje. A riportban a virológus azt is hangsúlyozta, hogy oltás esetén is legalább egy évig marad még a maszk és a kézmosás.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az atv.hu beszámolójából kiderült az is, hogy Lisziewicz Julianna szerint a vírussal szemben az emberek és az államok csupán védekezni tudnak és vélhetően mindenki a legjobb tudása és a rendelkezésre álló lehetőségeihez mérten védekezik is az ellen, hogy a betegséget elkapja, a járvány tovább terjedjen.

Hangsúlyozta, hogy egy járvány idején a hullámokra lehet számítani, viszont ezek egyre nagyobbak lesznek. A nyájimmunitás kapcsán megjegyezte, hogy vannak olyan riportok, amelyek szerint egy újabb, mutáns verzióját is elkapták a vírusnak - itthon is van már olyan esetről tudomás, amikor kétszer kapta el valaki a betegséget.

A virológus rámutatott, a szakemberek azt gondolják, hogy a valódi fertőzöttség tizedét mutatják csak a tesztek eredményei. Egyértelműen látszik, hogy emelkedő íve van most a járványnak az Egyesült Államokban és Európában, viszont Indiában most csökkenő pályára lépett.

Lisziewicz Julianna beszélt arról is, hogy decemberre várják 3 különböző vakcina klinikai eredményeit az Egyesült Államokban, a hatóságnak el kell döntenie, hogy engedélyezi-e tömegek beoltását. Hozzátette, a hatóság csak akkor fogja engedélyezni az egyes vakcinákat, ha azoknak legalább 50 százalékos a hatékonysága- nem lehet tudni viszont, hogy mennyi időre ad védettsége az oltás. Véleménye szerint az is kérdés lesz, hogy az emberek be akarják-e oltani magukat. Az immunológus szerint sem egy vakcinát, sem egy terápiát nem lehet senkire se rákényszeríteni, informálni kell az embereket elsődlegesen.

Hangsúlyozta, hogy a gyerekvakcinák nagyon biztonságosak, azt ugyanakkor elismerte, hogy az újak kapcsán nem áll ennyi adat rendelkezésre.

A virológus kiemelte, nem csak a tömegvakcina jelent megoldást, ők például azon dolgoznak, hogy előre jelezzék, kinél milyen immunválaszra van szükség a vírus okozta támadás kivédésére. Lisziewicz Julianna részletesen kifejtette, hogy egy mesterséges intelligencia rendszerrel próbálják az emberek genetikáját vizsgálni, és feltérképezni, milyen természetes anyagokkal lehetne az immunrendszert erősíteni ahhoz, hogy fel tudja venni a küzdelmet a vírussal szemben.

Azt is leszögezte, hogy oltás esetén is legalább egy évig marad még a maszk és a kézmosás.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer