beruhazas
Gazdaság

Nagy pofont kapott a globalizáció: a koronavírus miatt lefeleződött a tőkeáramlás a világon

Portfolio
A globális külföldi működőtőke-beruházások (foreign direct investment, FDI) 49%-kal csökkentek az év első felében az előző év azonos időszakához képest, és az egész évet tekintve 40%-kal csökkenhet a recessziótól való félelem és az általános bizonytalanság miatt - derül ki az ENSZ jelentéséből.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az európai országokba érkező tőkeáramlás most először negatívba fordult -7 milliárd dollárral a korábbi 202 milliárdról, míg az Egyesült Államokba érkező tőke mennyisége 61%-kal esett 51 milliárdra. A globális FDI-csökkenés a nemzetközi vállalatok elhalasztott beruházásainak tudható be.

James Zhan, az ENSZ Conference for Trade and Development (UNCTAD) igazgatója szerint ez a csökkenés sokkal nagyobb, mint azt előzőleg várták.

A tőkeáramlások az egész évet tekintve 30-40%-kal csökkenhetnek, 2021-ben pedig mérsékelt, 5-10%-os visszaesés lehet Zhan szerint.

A jelentés szerint a legnagyobb mértékben azok az iparosodott országok érezték meg a visszaesést, amelyek egyébként a külföldi beruházások 80%-áért felelnek - az FDI esetükben az 1994-es szintre esett, 98 milliárd dollárra. A legnagyobb mértékű visszaesést Olaszország, Brazília, Ausztrália és az Egyesült Államok szenvedték el.

Kínában viszont nőtt a tőkebeáramlás az első 9 hónapban 2,5%-kal.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer