európai uniós zászló európai bizottság
Gazdaság

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására - közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke szerdán.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Von der Leyen azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak.

A javaslat a tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

A Bizottság szerint szükséges a méltányos minimálbér bevezetése, mert az EU-ban sokan vannak, akik dolgoznak, ám ezzel együtt is szegénynek számítanak (jövedelmük nem éri el a nemzetgazdasági medián 60%-át). A 2007-es 8,3%-ról a tavalyi évben 9,4%-ra emelkedett a "dolgozói szegénységben" élők aránya az összes foglalkoztatott közül. Vagyis, elméletileg a munka védheti meg leginkább az embereket a szegénységtől, azonban mostanra már az EU minden 10. munkavállalója szegénységben él.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy az Európai Bizottság miként látja a dolgozói szegénységet és a minimálbér kedvező hatásait:

Ahogy a fenti ábrán látható, nem csak a kifejezetten gazdag európai országok képesek sikert elérni a dolgozói szegénység visszaszorításában, jól szerepel pl. Szlovákia vagy éppen Csehország is, miközben elmondható, hogy néhány fejlettnek számító országban magas ez a ráta.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Bizottság nem egységes európai minimálbért szeretne, erről szó sincs, hanem azt, hogy minden tagállamban méltányos fizetéshez jussanak a miniálbéren élők, csökkenjen a dolgozói szegénységben élők aránya. A cél az, hogy csökkenjenek a jövedelmi különbségek az egyes dolgozók között, és az is fontos, hogy mérséklődjön a nemek közötti különbség. A Bizottság szeretné, ha erősödne a szociális párbeszéd, a szociális partnerek (érdekképviseletek) bevonása a minimálbér meghatározásába, mindennek ugyanis értékelésük szerint kedvező gazdasági hozadékai lehetnek.

Címlapkép: Getty Images
trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer