spanyol koronavírus getty editorial
Gazdaság

A koronavírus új mutációja terjed Európában

Portfolio
A koronavírus egy új, eredetileg spanyol mezőgazdasági munkásoktól származó variánsa gyors ütemben terjedt el Európában nyár óta, a legtöbb európai országban az új megbetegedések már ettől a mutációtól vannak – írja friss kutatásokra hivatkozva a Financial Times.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A kutatók szerint egy, spanyol mezőgazdasági munkásoktól induló mutációja terjed most leginkább a koronavírusnak Európában, az új megbetegedések döntő részéért ez a variáns felelős, különösen az Egyesült Királyságban, ahol az új esetek több mint 80%-ánál kimutatták.

A nemzetközi tudósokból álló csapat a variánst 20A.EU1-nek nevezte el, és szerintük azok az emberek terjesztették el ezt a mutációját a vírusnak Európa-szerte, akik a nyáron Spanyolországban nyaraltak. A kutatást végző egyik genetikus szerint ennek a variánsnak a terjedése azt mutatja, hogy nem feltétlenül voltak elegendőek a nyáron érvényben lévő, a vírus terjedését korlátozó intézkedések.

A genetikus elmondta azt is, hogy a vizsgált mutáció a Sars-Cov-2 egyik korábbi verziójához sem hasonlít, amit eddig látott, mert

ez a mostani minden eddig ismert mutációnál gyorsabban terjedt el.

Egyelőre még vizsgálják, mi okozza a variáns ilyen gyors terjedését.

Minden vírus képes mutálódni, a Sars-Cov-2-nek például van egy D614G nevezetű mutációja is, amit a tudósok a többihez képest sokkal fertőzőképesebbnek tartanak - írja a lap.

A mostani, ma közzétett publikációban szereplő variáns tehát Spanyolország észak-keleti részéből indult júniusban és hamar elterjedt a helyi lakosság körében – írja a tanulmány. A kutatásban résztvevő egyik professzor szerint a mostani európai vírusminták azt mutatják, hogy ez a mutáció terjedt el a kontinensen.

A kutatás szerint az új mutáció felelt minden 10 új esetből 8-ért a briteknél, a spanyol esetek 80%-áért, az ír esetek 60%-áért és a svájci és francia esetek 40%-áért.

Mindez annak eredménye, hogy az emberek nem vették elég komolyan nyáron a vírusintézkedéseket.

Címlapkép: Jesus Merida/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

koronavirus-353289
Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját
vakcina1234
koronavirus
antigén koronavírus gyorsteszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus-353289