koronavirus_maszk
Gazdaság

Koronavírus: új szigorításokat jelentett be az operatív törzs

Portfolio
A kormány szerdai ülésén az emberek védelme érdekében új védelmi intézkedésekről döntött, kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre - jelentették be az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is megtudhattuk, hogy 933 főt vezényeltek át egészségügyi intézményekből a koronavírus-betegek ellátása érdekében.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Megjelent a rendelet is

Nap közben a kormány hivatalos Facebook-oldalán jelent meg néhány példa az új szigorításra, majd csütörtök este meg is érkezett az intézkedéseket tartalmazó rendelet, amely hétfőn lép hatályba.

Nem váratlan az intézkedés

Orbán Viktor már a múlt héten jelezte, hogy azt szeretné elérni: a maszkviselés általánossá váljon. Ennek fényében nem meglepő a kormány tegnapi döntése és a csütörtöki bejelentés. Már múlt heti cikkünkben is rámutattunk azonban arra, hogy jól látható: a magyar kormány egyelőre nem akarja a szelektív szigorító intézkedések újabb körét meglépni, ellentétben a környező országokkal, ahol szintén hasonlóképp felszálló ágban van a járvány. Lengyelországban és Csehországban boltokat zártak be, Szlovákiában kijárási tilalom lépett életbe.

Eközben Magyarországon a jelenleg is érvényben lévő, más országokhoz képest enyhébb intézkedések betartásáról, betartatásáról és szigorításáról van szó. Ezek várhatóan nem fogják tudni érdemben tompítani a hazai járványgörbét, a kormánynak azonban az a célja, hogy az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai bírják a terhelést. És a jelek szerint a rendszer még bírja.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kórházi kapacitás

Arra a kérdésre, hogy a kórházi kapacitás képes-e elbírni a mostani helyzetet, az NNK szakértője azt felelte: a kórházak fel vannak a koronavírusos betegek ellátására.

Eddig 933 egészségügyi került átirányításra

- árulta el.

Újra meg lehet fertőződni a koronavírustól

A jelenlegi ismereteink szerint körülbelül 6 hónap az, amíg valaki védettnek tekinthető a koronavírus-újrafertőződés ellen - válaszolta egy kérdésre Galgóczi Ágnes.

Mindenki tartsa be a szabályokat

Mindenkinek be kell tartania az érvényben lévő járványügyi szabályokat, a higiéniás szabályokat - ismételte meg sokadszorra a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, Galgóczi Ágnes.

Egyre több mintavételre is szükség van, amit az Országos Mentőszolgálat végez. De szükséges további mintavételi helyek felállítása. Ennek érdekében 200 mintavételi egységet hoznak létre - mondta.

A gyermekek részére kapható influenza oltóanyagokat holnap szállítják ki a kormányhivatalokba, központokba. Onnan igényelhetik a háziorvosok - folytatta az NNK osztályvezetője.

Újabb szigorítás

A magyar emberek élete, testi épsége védelme érdekében a kormány tegnap új védelmi intézkedésekről döntött

- jelentette be az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese. Kiss Róbert ezután kifejtette: a döntés értelmében szigorodnak a maszkviselés szabályai. Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés.

Jelenleg kötelező a maszk viselése a tömegközelekedési eszközön, a kereskedelmi egységekben, üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve a gyűléseken, sportrendezvényeken, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is.

A kormány döntésének értelmében kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. A szórakozóhelyen,  a vendéglátó üzletekben, a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk használata, csak az étel és ital elfogyasztásának idejére lehet levenni a maszkot - mondta.

Aki a felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, akkor az üzemeltető intézkedik arról, hogy a személy ne vegye igénybe a hely szolgáltatásait. A kormányrendelet értelmében az ellenőrzéseket a rendőrség is végrehajthatja, felhatalmazást kap a rendőrsét, hogy saját hatáskörben intézkedjen ilyen esetekben. Végső esetben akár a hely bezárására is sor kerülhet - fejtette ki. 

A Mindenszentek Napjára készülnek a hatóságok - nyugtatott meg mindenkit Kiss Róbert rendőr alezredes.

A teljes tájékoztató itt elérhető

Koronavírus Magyarországon: ma is megszólal az operatív törzs

A „szokott időpontban”, 11:15-kor tartja napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs – derül ki a csütörtök reggeli meghívóból. A ma reggeli adat szerint 2194 új fertőzést regisztráltak Magyarországon, elhunyt 56 ember az elmúlt 24 órában, ami a második legmagasabb halálozási adat a járvány során.

Vélhetően ezeket a friss adatokat és a kilátásokat kommentálhatja a sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos és az operatív törzs többi tagja.

europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
covid kórház koronavírus járvány
bika spx csucs
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000