Előfizetői tartalom

Megérkezett a második hullám: újra emelkedik a munkanélküliség Magyarországon

Portfolio
Szeptemberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 482 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 32 ezer fővel kevesebb, az előző év azonos időszakához képest pedig 24 ezer fős a csökkenés, derült ki a KSH adataiból. Az előző hónaphoz, augusztushoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma. Ezzel megtört a koronavírus-járvány első hullámának vége óta, vagyis 4 hónapja javuló trend a munkaerőpiacon. Részletes elemzésünk azonban azt mutatja, hogy alapvetően nem az elsődleges munkaerőpiac gyengélkedik, hanem elsősorban a közmunkások és a külföldön dolgozó magyarok havi létszáma esett vissza, utóbbi összefügg a határzár és a korlátozó intézkedések megjelenésével.

Szeptemberben 4 millió 482 ezer magyar dolgozott, ami havi és éves alapon is visszaesést jelent. Ez azonban nagyrészt azzal függ össze, hogy mind a közfoglalkoztatottak, mind a külföldön dolgozó magyarok létszáma több havi emelkedés után csökkent. A rövid ideje külföldön dolgozó (de a foglalkoztatottak számába beletartozó) magyarok létszáma azért csökkenhetett, mert szeptemberben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés