ekb_frankfurt_shutter
Gazdaság

Nem változtatott az EKB, de decemberre belengette a további lazítást

Portfolio
Nem változtatott az eddigi kamatkondíciókon és eszközvásárlási programokon csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa. A döntés megfelelt a várakozásoknak, ugyanakkor a közlemény elején utaltak arra, hogy decemberben jöhetnek újabb lépések vagy finomhangolás.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatokon az EKB, így a fő refinanszírozási eszköz rátája maradt nulla százalék, a betéti kamat pedig mínusz 0,5%. Közleményében az eurózóna jegybankja kiemelte, hogy addig a jelenlegi vagy ennél alacsonyabb szinten maradhatnak a kamatok, amíg az infláció nem kezd erősen közelíteni a 2%-os céljukhoz. 

Egyelőre az eszközvásárlásokban sincs változás, a válság miatt bevezetett PEPP eszköz keretében folytatják a vásárlásokat 1350 milliárd eurós keretösszeg mellett, majd a lejáró értékpapírok értékét legalább 2022 végéig újra befektetik, vagyis nem szívnak ki pénzt a piacról. A "normál" eszközvásárlási program, az APP keretösszege marad havi 20 milliárd euró, illetve fenntartják az év végéig megszabott ideiglenes 120 milliárdos extra keretet is. 

Vagyis konkrét lépések nem történtek, ugyanakkor közleménye elejére beszúrt egy bekezdést az EKB, ami szeptemberben még nem szerepelt benne. Ebben kiemelik, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben a kockázatok lefelé mutatnak a gazdaságban, így a kormányzótanács folyamatosan érkezi a beérkező információkat, beleértve a járvány terjedését, a vakcina kilátásait és a devizapiaci mozgásokat is. 

A decemberben megjelenő új makrogazdasági előrejelzés lehetőséget ad majd a kockázatok és a kilátások ártákelésére - emeli ki a közlemény. Majd hozzáteszik: 

ennek függvényében a kormányzótanmács is újrahangolja eszközeit a szükséges mértékben, hogy támogassa a gazdaságot.

Címlapkép: Shutterstock

pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
falu házak
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer