japan parlament
Gazdaság

Rontotta gazdasági kilátásait a Bank of Japan

MTI
A laza monetáris politika fenntartásáról döntött a japán jegybank szerdán, hogy segítsen a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésén, egyúttal rontotta gazdasági előrejelzését.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Bank of Japan (BoJ) monetáris tanácsa mínusz 0,1 százalékon hagyta a betéti rátát, és nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartsák.

A testület meghagyta a 20 ezer milliárd jenre (60 ezer milliárd forint) rövid lejáratú váltók és vállalati kötvények vásárlására szánt összeget, míg az indexkövető, tőzsdén forgó befektetési alapok (ETF) esetében szintén maradt a 12 ezer milliárd jenes keret.

A monetáris tanács lefelé módosította idei növekedési előrejelzését, és immár arra számít, hogy a március végén záruló folyó pénzügyi évben 5,5 százalékkal csökken a hazai össztermék (GDP) a júliusban várt 4,7 százalék helyett. A rontás elsősorban azzal függ össze, hogy a vártnál jóval lassabban áll helyre a szolgáltatások iránti kereslet.

A jegybank ugyanakkor megjegyezte, hogy "Japánban fokozatosan nő a gazdasági aktivitás és a koronavírus-járvány következményei mérséklődnek". Erre a véleményére alapozva a japán központi bank csütörtökön 3,3 százalékról 3,6 százalékra javította az áprilistól induló 2021-es pénzügyi évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését.

A jegybank az által leginkább követett, friss élelmiszerek nélkül számolt fogyasztói árak 0,6 százalékos csökkenésére számít a folyó pénzügyi évre a júliusban várt 0,5 százalék csökkenés helyett, és úgy véli, hogy a következő két évben biztosan a 2 százalékos inflációs cél alatt marad a mutató, a 2023 márciusában záró pénzügyi évben a fogyasztói árak 0,7 százalékos növekedésére számít.

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000