covid vilag koronavirus
Gazdaság

A kilábalás jeleit mutatja az EU gazdasága, de a második hullám újra ronthat a helyzeten

Portfolio
Az idei harmadik negyedévben 12,7%-kal nőtt a GDP az euróövezetben és 12,1%-kal az EU-ban az előző negyedévhez képest, miközben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 4,3%-os, illetve 3,9%-os visszaesést láthatunk. Ez azt mutatja, hogy a második negyedév hatalmas visszaeséséhez képest erősödött az európai gazdaság, azonban a járvány előtti békeidőkhöz képest még kedvezőtlenebb a helyzet.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Szezonálisan igazított adatok alapján 12,7%-kal nőtt az eurózóna GDP-je az idei harmadik negyedévben az Eurostat előzetes adatai alapján. Az EU egészében 12,1%-os GDP-növekedésről számolt be az uniós statisztikai hivatal. Elemzők arra számítottak, hogy 10% körüli mértékben nő az euróövezeti gazdaság negyedéves alapon, így az adat pozitív meglepetést okozott.

Ilyen jelentős mértékű növekedést az adatok gyűjtése, vagyis 1995 óta nem láthattunk. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az előző negyedévben viszont sosem látott mértékű visszaesést okozott a koronavírus-járvány első hulláma, így az nem meglepő, hogy a korlátozó intézkedések feloldása után sokat javult a helyzet. A második negyedévben 11,8%-os GDP-visszaesést mértek az eurózónában és 11,4%-ost az EU egészében.

Néhány ország már publikálta az adatait. Franciaország GDP-je 18,2%-kal nőtt július és szeptember között az előző negyedévhez képest, Spanyolország 16,7%-kal, Olaszország gazdasága pedig 16,1%-kal bővült. A legkisebb növekedést Litvánia (+3,7%), Csehország (+6,2%), illetve Lettország (+6,6%) érte el. Éves alapon azonban minden országban GDP-visszaesést mértek.

Az előző év azonos időszakához képest 4,3%-kal esett vissza a GDP az eurózónában idén július és szeptember között, az EU-ban pedig 3,9%-os a zsugorodás mértéke. Az adatok alapján tehát megindult az EU kilábalása az első hullám drasztikus visszaeséséből, azonban továbbra is azt láthatjuk, hogy a GDP éves alapon visszaesést mutat, ráadásul a második hullámban az EU újabb gazdasági áldozatokra kényszerül a járvány gyors terjedése miatt. Elemzők szerint ez már nem lesz akkora, mint amit az első hullámban elszenvedtünk, de érdemi gazdasági lassulással lehet kalkulálni.

Címlapkép: Getty Images

trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer