gyár gyártás autógyár factory worker
Gazdaság

Gyenge foglalkoztatási adatok érkeztek Magyarországról

Portfolio
Augusztusban 100 ezerrel kevesebben dolgoztak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, derült ki a KSH adminisztratív adataiból. A keresetek a teljes munkaidősök esetében gyorsan emelkedtek, valójában azonban ennél rosszabb a helyzet.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Augusztusban is fennmaradt a jelentős eltérés a KSH munkaerő-felmérése és a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok és az állami szektor létszámadatait összesítő statisztika között. Amíg előbbi szerint majdnem ugyanannyian dolgoztak, mint tavaly augusztusban, addig a most közzétett adminisztratív adatok 100 ezer fős létszámcsökkenésről árulkodnak.

Augusztusban 2 millió 990 ezren dolgoztak Magyarországon a vállalati szektorban és az államnál, ami 3,3%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Az elmúlt hónapokhoz képest jelentős javulást láthattunk, hiszen 2,9 millió alatti létszámot is láthattunk a koronavírus-járvány első hullámában, a friss augusztusi adat azonban így is 100 ezerrel alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Mindez azért is érdekes, mert a másik munkaerő-piaci adat, a munkaerő-felmérés azt mutatta, hogy csaknem a teljes foglalkoztatási veszteséget sikerült ledolgozni augusztusra. Az ellentmondást enyhíthetné, ha azt mondanánk, hogy az adminisztratív adatok csak a teljes munkaidősöket összesítik, ez azonban nem igaz. Az adminisztratív adatok ugyanis a foglalkoztatottak közé sorolják a részmunkaidősöket is, amennyiben havi ledolgozott óraszámuk meghaladja a 60 órát.

A KSH friss adatai szerint augusztusban a keresetek 9,1%-kal növekedtek a nemzetgazdaságban. Itt azonban fontos kiemelni, hogy ez az adat viszont csak a teljes munkaidősök fizetésére vonatkozik. Miután vannak, akik csak részmunkaidőben dolgoznak, illetve sokan továbbra is munkanélküliek, így a teljes bértömeg (az állam és a vállalatok által kifizetett összes pénz) ennél szerényebben alakult. A második negyedévben például egyáltalán nem növekedett a bértömeg, inflációval korrigálva pedig még csökkent is.

Ami a vállalati szférát illeti, 2 millió 123 ezren dolgoztak a cégeknél augusztusban, ami 5%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Látható, hogy a létszámvesztés a vállalati szektort érinti, vagyis az állam megtartotta a munkaerőt a válság során is. A cégek gyenge helyzetét és a kilátások bizonytalanságát jelzi azonban, hogy augusztusban is sokkal kevesebben dolgoztak náluk, mint a válság előtt. A koronavírus-járvány második hullámában pedig újra erősödnek a bizonytalanságok, ami nem abba az irányba mutat, hogy a cégek új dolgozókat vennének fel.

A vállalati szektorban 9,9%-kal nőttek a keresetek augusztusban (a teljes munkaidősök körében), ami alacsonyabb, mint az előző hónapok 10% feletti adata, de továbbra is jelentős növekedésnek mondható.

Ami a részleteket illeti, augusztusban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 391 600, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 402 400 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 260 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 000 forintot ért el.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 375 200 forintra becsülhető, ez 9,7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
covid koronavírus ellenszer gyógyszer