schanda tamas operativ torzs bejelentesek201030
Gazdaság

Nekimegy a kormány a rémhír terjesztőknek, oltáselleneseknek és a vírusteszten nyerészkedőknek

Portfolio
Nagy kárt okoznak össztársadalmi szinten az álhír- és rémhírterjesztők, illetve az oltásellenes emberek, mert gyengítik a járványügyi védekezés sikerességét, így jelenleg is több eljárás van folyamatban ellenük - hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Azt is bejelentette Schanda Tamás, az ITM államtitkára, hogy négyből egy koronavírus-teszteléssel foglalkozó cégnél találtak jogsértéseket, így a 20-ból 17 cégnél fogyasztóvédelmi eljárások indultak, és néhánynál már bírságot is kiszabtak. A fő üzenete az volt, hogy senki ne nyerészkedjen a járványügyi védekezésen, és minden szolgáltató ténylegesen 19500 forintért, a hatósági áron végezze el a vírusteszteket, ne pedig drágábban. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője a halottak napi események miatt felhívta a figyelmet arra, hogy a temetőlátogatások sortán is tartsuk be a járványügyi szabályokat és akár a temetőkben is viseljünk maszkot.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Jön a Portfolio gyógyszerinnovációs rendezvénye

Óriási innováció zajlik a gyógyszeriparban, aminek az egyes betegek gyógyulásának tekintetében megmutatkozó elvitathatatlan értéken túlmenően komoly makrogazdasági összefüggései is vannak, amelyre a koronavírus megjelenése még inkább ráirányította a figyelmet. A pandémia azt is egyértelművé tette, hogy az innovatív terápiák megfelelő finanszírozása nem kizárólag egészségügyi, hanem átfogó társadalmi-gazdasági kérdés. Éppen ezért a Portfolio – az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) szakmai együttműködésével – külön rendezvényt szentel a témának, amelyen neves külföldi szakértők, valamint meghatározó hazai piaci és szabályozói szereplők segítségével adunk átfogó képet a gyógyszerinnovációhoz kapcsolódó legfontosabb nemzetközi és magyarországi trendekről.

A Gyógyszerinnováció, versenyképesség 2020 című online konferenciánkon a részvételt díjmentesen biztosítjuk, ám a hozzáférés regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet könnyedén megtenni.

Változtak a karantén elrendelési szabályok

Az utolsó kérdésre adott válaszban Kiss Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a beutazási szabályok a napokban változtak, mivel egy törvény is változott és az a lényeg, hogy ha valaki üzleti céllal utazik be Magyarországra, illetve ha 6 hónapnál nem régebbi PCR-teszttel igazolja, hogy volt fertőzött, és meg is gyógyult belőle, és mindezt a határon kell igazolnia, akkor

korlátozás, azaz hatósági hazái karantén elrendelése nélkül bejöhet az országba.

Üzemorvosok kapnak-e influenza oltásból utánpótlást és mi a sorrend?

Az NNK illetékesének válasza az volt, hogy igen, lesz utánpótlás, folyamatosan juttatják el az influenza oltás adagjait az orvosoknak és a kockázati csoportok szerint történik meg a beoltás.

Az egyszer használatos eszközöket tényleg csak egyszer használjuk

Volt egy beolvasott kérdés arra vonatkozóan, hogy milyen veszélyeket rejt az, hogy valaki az egyszer használatos maszkokat napokig, hetekig használja. A válasz röviden az volt, hogy ezt ne tegye senki, az egyszer használatos eszközöket ténylegesen egyszer szabad használni. A szövet maszkokat pedig gyakran kell mosni és vasalni is, mert így tudjuk csökkenteni a kórokozók számát.

Tervezik-e bővíteni a járványba bevont ellátó intézményeket?

A kérdésre az NNK főosztályvezetőjének válasza az volt, hogy természetesen igen, további intézményeket vonnak be, megfelelő számú ápoló és orvos áll majd rendelkezésre a betegek kezelésre.

Milyen károkat okozhatnak össztársadalmi szinten azok, akik az oltásellenes nézeteket terjesztenek?

Az előző és a mostani kérdés beolvasásából, illetve megválaszolásából már jól látszik, hogy a kormány, illetve az operatív törzs igyekszik keményebben fellépni a rémhír-, illetve oltásellenes nézeteket terjesztők ellen, mert ezek csökkentik a védekezés sikerességét.

Válaszában az NNK főosztályvezetője összességében azt mondta, hogy

nagy károkat okoznak azok, akik a védőoltások ellen álhíreket, csúsztatásokat terjesztenek

és a járvány alatt nagyon fontos, hogy legalább azokat fokozottan védjük, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt a leginkább ki vannak téve a fertőzéseknek.

Hány intézkedés történt az álhír terjesztők ellen?

A kérdés így szólt, a válasz pedig a rémhír terjesztésre vonatkozott és ennek során Kiss Róbert felidézte, hogy mit is jelent a Btk. alapján a rémhírterjesztés (nagy nyilvánosság előtt valótlant állít, és alkalmas arra, hogy az emberekben nyugtalanságot keltsen), és súlyosabb a szankció, ha különleges jogrend alatt követik ezt el.

Jelezte: idáig 143 esetben rendeltek el büntetőeljárást, ebből a különleges jogrend alatt (március közepétől június közepéig) 67 eljárás indult. Ezekből 3 van folyamatban és 10 gyanúsítottak hallgattak ki.

Szigorodnak a maszkhasználati szabályok, tovább tart a határzár

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese a rendőri intézkedések, hatósági házi karantén elrendelések számának ismertetése után felhívta a figyelmet arra, hogy tegnap megjelent a Magyar Közlönyben a maszkhasználati szabályok szigorításáról szóló rendelet, amely szerint hétfőtől a vendéglátó helyeken és a rendezvények helyszínén is viselni kell a maszkot és csak az étel és italfogyasztás idejére lehet levenni. A szigorúbb szabályokra ma reggel Orbán Viktor is felhívta a figyelmet, aki úgy fogalmazott, hogy vége a beszoktatási időszaknak, mostantól a rendőrök keményen fognak büntetni.

Az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy szintén megjelent a közlönyben a határzár 30 nappal való meghosszabbítását jelentő rendelet is, amelyet szintén megírtunk.

Akár a temetőkben is viseljünk maszkot

Galgózy Ágnes, az NKK osztályvezetője a most hétvégi halottak napja kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy fontos a temetőkben is odafigyelni a járványügyi védekezésre és arra is, hogy aki tüneteket észlel magán, az ne menjen közösségbe, hanem inkább otthon emlékezzen meg szeretteiről. Tanácsa szerint próbáljunk kevésbé zsúfolt időszakban kimenni a temetőbe és kerüljük a temetői díszek vásárlásakor a sorbanállást és csoportosulást.

Akár a szabadtéren is viseljünk maszkot, amennyiben a tömeg elkerülhetetlen

- hangsúlyozta. Fontos a távolságtartás betartása, kerüljük a hagyományos üdvözlési módokat (ölelés, kézfogás, puszi). A köhögési etikett betartása (zsebkendő használat) szintén fontos, ahogy a temetői illemhelyek gyakori fertőtlenítése is.

Senki ne nyerészkedjen a járványon!

Mindenkinek ingyenes a koronavírus PCR-teszt, akinek az orvosok elrendelik, csak annak kerül 19500 forintba (hatósági ár), aki önmaga dönt úgy, hogy letesztelteti magát – hangsúlyozta Schanda Tamás, az ITM államtitkára (fenti képünkön) a tájékoztató elején. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések azonban bebizonyították, hogy sajnos voltak olyan vállalkozók, akik megpróbáltak nyerészkedni ezeken. Emlékeztetett arra, hogy új országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult október 6-án, a PCR-tesztek árazását vették górcső alá. A hatósági ár bevezetése óta sokféle módon alakították ki a cégek a kereskedelmi gyakorlatukat, azt szeretnénk, ha a szolgáltatók árpolitikája mindenki számára áttekinthető lenne és megfeleljen a szabályoknak.

Azt is vizsgálták, hogy megtévesztő tájékoztatás van-e esetleg a kínált szolgáltatási díjakról, így például a 19500 forintos PCR-tesztet választják-e, vagy esetleg a drágább, ún. kényelmi csomagot.

Eddig 81 vállalkozást ellenőriztek, közülük 20 szolgáltatónál tapasztaltak valamilyen gondot, tehát minden negyedik cég jogsértő módon járt el.

A 20 jogsértő cégből többekkel szemben összesen 17 fogyasztóvédelmi eljárás indult, és mivel néhányuk nem volt együttműködő, így náluk már most fogyasztóvédelmi bírságot kellett kiszabni, és az az ok, hogy nem 19500 forint a teszt ára, vagy nem tüntetik fel.

A továbbiakban is szigorúan fognak fellépni azokkal szemben, akik nyerészkedni próbálnak a koronavírus-járvány alatti védekezési kiadások terén – figyelmeztetett az államtitkár.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer