Orban Viktor MR1 Kossuth Radio interju cimlapkep 20200731
Gazdaság

Orbán Viktor: hétfőtől új világ jön a védekezésben, áprilisig kell kibírni a járványhelyzetet

Portfolio
A maszkhasználat kapcsán a beszoktatási időszaknak vége, hétfőtől új világ jön, amikortól a rendőrség büntetni fog és kész - hangsúlyozta a Kossuth Rádió ma reggeli adásában Orbán Viktor. A kormányfő utalt rá, hogy egyelőre meghozták a szükségesnek gondolt intézkedéseket (maszkhasználat), nem tett jelzést további korlátozásokra a várhatóan tovább emelkedő fertőzéses esetszámok mellett sem, és úgy látja, hogy a magyar egészségügy bírni fogja a terhelést. December-januártól megérkezhetnek az első adag vakcinák az EU-ból, így januártól elindulhat a kockázatosabb csoportok beoltása, majd a nagy tömegeknek áprilistól lesz ez elérhető, így azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy addig kell még valahogy kibírni. Az új egészségügyi szolgálati jogviszony kapcsán elismerte, hogy a kivezénylési szabályokat humánusabbá kell tenni, dolgoznak ezen. Jelezte, hogy a jövő szerdai kormányülésen ezzel és egyéb egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban nagy döntések lesznek.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ha nem akarunk nizzai eseteket itthon, nem szabad beengedni a migránsokat

A tegnapi súlyos nizzai terrortámadás kapcsán (egy olyan iszlám fundamentalista ölt meg három embert egy templomban és annak környékén, aki néhány héttel ezelőtt Tunéziából Lampedusa szigetén át jutott el Franciaországba) Orbán megjegyezte: „van tapasztalata a magyar embereknek a muszlim világgal, éltünk együtt velük 150 évig. Tiszteljük is ezt a világot, ott ahol való, tehát a saját helyén”.

Hozzátette: nem akarnak sorrendet felállítani a különböző vallások között, és kijelentette: "Az afrikaiak jövője Afrikában van, ha egyszer beengeded őket, akkor együtt kell velük élned, és az együttélés kölcsönös alkalmazkodást jelent. Ha nem akarsz alkalmazkodni, egy dolgot tehetsz, nem engeded be őket. Én ezt az álláspontot képviselem.”

Leszögezte:

Ha nem akarunk nizzai eseteket látni Magyarországon, nem szabad beengedni őket.

Hozzátette: „Akik itt vannak, nagyon kevesen vannak, jól be is illeszkedtek, semmi gondunk nincsen velük, többeket ismerek közülük, békés, kiegyensúlyozott emberek, de nem akarunk újakat beengedni, különösen nem akarunk migránsokat beengedni. Ha beengedjük őket, elkerülhetetlen lesz, hogy olyan eseteket lássunk, mint most a franciáknál”.

Ezért azt javasolta a magyaroknak, hogy tartsanak ki és ne engedjük meg, hogy ide migránsokat kelljen befogadni és az Európai Bizottság szeptemberben jelzett újabb menekültelosztási javaslatára is utalva leszögezte:

Tehát hiába fognak bennünket Brüsszelből nyomni, hiába zsarolnak, hiába erőszakoskodnak, mi nem fogunk arra az ösvényre lépni, amin ők haladnak. Mert szerintünk az az ösvény nem való nekünk.

A beszélgetés végén jelezte: feldúlta a nizzai eset, mert az a merénylő akár Magyarországra is jöhetett volna, hiszen Schengenen belül szabad a mozgás és így végülis a magyar állampolgárok (nyugaton és itthon) sem lehetnek teljes biztonságban. Szerinte az egy izgalmas kérdés, hogy a szólásszabadság kérdésébe mi fér bele, de leszögezte: még a másik vallási vezetőről készített karikatúra sem ad senkinek felhatalmazást arra, hogy embert öljön.

Semmilyen indok nincs arra, hogy ártatlan emberek életét elvegye bárki bárhol is. A felindultság sem mentség, az emberi élet szent és sérthetetlen – szögezte le.

"Nem lesz könnyű pénzügyileg"

A műsorvezető felvezetése szerint a járvány felborította a költségvetést is, amit mindig korán, még az előző év nyarán elfogad a parlament a következő évre és ezért most azt a kérdést tette fel, hogy a minap több lépésben bejelentett újabb otthonteremtési programra marad-e pénze a költségvetésnek.

Orbán Viktor úgy reagált:

Varga Mihálynak csodát kell tennie, de a pénzügyminisztereknek általában ez a sorsuk. Nagy elődei voltak, volt itt Járai, volt itt pénzügyminiszter Matolcsy György is. Ezek varázslók az én fejemben.

Ezzel arra utalt, hogy a nehézségek ellenére mindig megoldották, hogy legyen annyi pénz, amennyi szükséges.

Most ugyan van egy gazdasági visszaesés, bár én látom, hogy hogyan tér vissza a gazdaság a korábbi vágányára, látom a foglalkoztatási adatokat, a növekedés meg fog indulni, tehát az én szemem előtt azért van egy optimista kép, de pénzügyileg azért nem lesz könnyű ennek a menedzselése.

Most a válság mellett kellett megcsinálnunk ezt a nagyarányú egészségügyi béremelést is. Példaként említette, hogy egy rezidens eddig 250 ezer forint körül keresett, de majd a 3 lépcsőd emelés után 687 ezret fog keresni és ezzel is elismeri a kormány az egészségügyi dolgozók jelentős erőfeszítését, amit a sokéves tanulásba tettek. Olyan orvos, aki 30-40 évet dolgozott, eddig 540 ezret keresett, most három lépésben majd 2 millió 380 ezret fog keresni. Emlékeztetett arra, hogy az ápolónők bérének emelését már megkezdték 2018-ban, most november 1-től további 20%-os emelés történt és 2022-től pedig további 30%-os emelés lesz.

Az ország viszonozza az odaadást, erkölcsileg elismeri az erőfeszítést. Kijelentette: 

Eljött az ideje annak, mikor, ha nem most, hogy a szinte elviselhetetlenül alacsony fizetéseket meg tudjuk emelni.

Emellett jelezte: a kormánynak „megy, hogy válság idején családtámogatási lépéseket tegyen”, ezt 2010-ben is megtette és amint a vírushelyzet megoldódik, az élet visszarendeződik és akkor is ugyanaz lesz, hogy a család mindennek az alapja, támogatni kell, ahhoz pénz kell, a pénzügyminiszter pedig meg fogja oldani ezt a helyzetet.

Nagy döntések lesznek a jövő szerdai kormányülésen

A magán- és az állami ellátás szétválasztása kérdésében jelezte, hogy egy elég rendezetlen helyzet alakult ki, ezért volt a hálapénz is, de azt most sikerül kivezetni, és próbálnak rendet tenni, lesznek világos és egyértelmű szabályok lesznek arra, hogy hogyan „lehet és kell” egymással összeegyeztetni az állami és magánszektorban fenntartott állásokat, munkát.

Itt is jogos az orvosok igénye, hogy minél hamarabb legyenek világos szabályok, ezen dolgozunk, ezt majd a háziorvosokra vonatkozó szabályok elfogadása után fogjuk megalkotni.

Most szerdán tehát a kirendelési szabályairól és a háziorvosokról, meg a kórházi irányítási rendről kell majd döntéseket hoznunk és utána következik a másodállás, magánpraxis kérdésének a szabályozása.

Aláírják majd az orvosok az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést?

Köszönetet mondott a Magyar Orvosi Kamarának, „jó partner, ami nem azt jelenti, hogy mindenben egyet értünk, de tisztességes és őszinte párbeszédet tudunk folytatni, ezért is tudtuk a törvényt elfogadni.”

A MOK-nak és az orvosoknak „sok igazságuk van a felhozott szempontjaikat illetően”, például az új egészségügyi törvényben lehetővé tett kirendelés kapcsán. Dolgozunk ezen.

Tegnap volt egy nagyon hosszú egészségügyi megbeszélésünk és „úgy látom, hogy a jövő héten esedékes kormányülés újabb egészségügyi döntések születnek majd”, és

teljesen egyértelmű, hogy a kirendelési szabályokat humanizálni kell. Az orvosoknak igazuk van.

Hozzátette azonban, hogy ha veszélyhelyzet van, járvány, akkor a kirendelés indokolt, de vannak azok az időszakok, amikor nincs ilyen, és „ott joggal kérik, hogy a legemberségesebb módon járjunk el.” Példaként említette, hogy rövidebb időre lehessen csak kirendelni például a családos orvosokat, ezek mind teljesen jogos, életszerű igények.

nem okoz nehézséget ezeket átültetni a jogszabályok nyelvére.

2-3 hónapot kell még kibírni

A tegnap esti EU-csúcson hallottak alapján most új információként azt jelentette be Orbán Viktor, hogy várhatóan

december végén, január elején az első adag vakcina megjön Magyarországra.

7 gyárral van szerződése az EU-nak és ha mindenkinek sikerül kifejlesztenie a saját vakcináját, akkor 700 millió vakcinája lesz az EU-nak.

A krónikus betegeket és a leginkább veszélyeztetetteket már januártól el tudjuk kezdeni beoltani.

A nagy bajban lévőknek januárig kell kitartania, a nagy tömegeknek pedig áprilisig.

Erről is szó lesz a Portfolio Gyógyszerinnováció, versenyképesség 2020 című online konferencián, amelyen a részvétel díjmentes, csak regisztrációhoz kötött:

Jelezte: utasították az operatív törzset, hogy dolgozza ki az átoltási tervet és az uniós vakcinabeszerzések mellett orosz és kínai tárgyalások is vannak és szerinte könnyen lehet, hogy olyan állapot lesz, hogy nem 1, hanem 2-3 vakcina is lesz tavasszal Magyarországon, és ki melyikben bízik, azzal be tudja oltani magát.

Összességében leszögezte:

2-3 hónapot kell a legnagyobb bajban lévőknek kibírnia, és utána áprilistól pedig mindannyian meg fogunk szabadulni ettől az egész járványtól. Tehát április az a hónap, amikortól nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen.

Van elég influenzaoltás?

A műsorvezető kérdésére, hogy a Magyarország által rendelt 1,4 millió influenza-oltás elég lesz-e, Orbán Viktor úgy reagált, hogy a kormány rendelt még 360 ezer darabot, ami várhatóan megérkezhet, és van még egy magyar gyártó Pilisborosjenőn is. Emellett Debrecenben épít a kormány egy nagy magyar oltóanyag gyárat is, de ez már a következő járvány idején lesz használható.

Gyártjuk ezt a remdesivir nevű gyógyszert is a súlyos betegek kezelésére,

emellett jelezte, hogy engedélyt adott a hatóság a favirapir nevű gyógyszernek az alkalmazására is (jelezte, maguk között csak fapipának nevezik a bonyolult neve miatt).

Bírni fogja a magyar egészségügyi rendszer

A járvány várható további erősödése kapcsán jelezte: „A helyzet súlyosabb lesz” és a kormány felelőssége, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést. „Van elég ágy, van elég gyógyszer, van elég orvos és ápoló, még ha vezényelni is kell”. A tegnap esti EU-csúcson hallottak alapján úgy látja, hogy a harmadik legnagyobb tartalékot felmutató tagállam vagyunk most. A németeknek és az osztrákoknak arányaiban több ágyuk van, de

lélegeztetőgépekben elsők vagyunk.

Az egészségügyi felkészültséget azt rendben lévőnek tartjuk

szögezte le.

Hozzátette: megemeli a kalapját az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája előtt, „persze mindenki fáradt, sok embert kellett átvezényelni, nem örül ennek senki, de úgy látom, hogy megértik az orvosok, hogy ha baj van, akkor menni kell”.

Csak a legnagyobb elismerés hangján tudok beszélni róluk. Szerintem bírni fogják és bírni kell.

Vége a beszoktatási időszaknak, hétfőtől új világ jön

Az európai lezárásokról, korlátozásokról úgy látja: „Mindenki csinál valamit, mindenki szigorít valamit. Az intézkedések szigorúsága és a helyzet nem mindenhol van összhangban”, mert arra utalt, hogy néhol a helyzet nem olyan súlyos, mint amennyire szigorúak az intézkedések.

„Én annak vagyok a híve, hogy üssünk le néhány szabályt, azok legyenek komolyak és azokat tartsuk is be. A már meghozott szabályok betartásában látjuk a helyzet kulcsát. Most is hoztunk néhány szigorító szabályt, alapvetően a maszkhasználatról”. Ezek meg is jelentek a magyar Közlönyben, amelyek hétfőtől lépnek hatályba (vendéglátó helyek és rendezvényeken is kötelezően viselni kell, részletek itt.)

Én abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani. A helyzet és a fertőzés arányszámai arra késztetnek minket, hogy tekintsük úgy, vége a beszoktatási időszaknak.

Emlékeztetett arra, hogy "meghozta a kormány a szükséges jogszabályi döntéseket" és

hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik. Eddig a rendőrség kért, magyarázott, mostantól már büntet és kész.

Hozzátette: a fertőzési számok továbbra sem lesznek kedvezőek, a védekezés közös felelősség, mindenkinek van felelőssége.

"A maszkot hordani kell, aki nem hordja, az felelőtlen és veszélybe sodorja az ismerősi körét. A rendőrségnek joga van bezárni az éttermet, akár kulturális és sportrendezvényeket is. Eljött ez a pillanat is."

Ez most nem az utazások ideje

A tegnap esti videókonferenciás EU-csúcson virológusos témáknak szenteltük a tanácskozást. „Nálunk még a helyzet Istenes, bár így sem könnyű”. „Sokkal rosszabb a helyzet több nyugat-európai országban, mint itthon, szóval kész zűrzavar, ami Európában uralkodik”. Tegnap tettünk egy kísérletet arra, hogy összehangoljuk a védekezést, például azt, hogy megértsük azt, hogy honnan indulnak az újabb hullámok (pl. spanyoloktól mutáns, gyorsabban fertőző vírus jön, tesztelések egymás közötti elfogadás, határellenőrzések, stb.). A kormány egyébként tegnap csendben megint egy hónappal meghosszabbította a határzárat.

Orbán Viktor az európai járványhelyzetre tekintettel kijelentette:

nem akarunk a szükségesnél több külföldit

itthon

és azt sem, hogy a magyarok külföldre menjenek. ez most nem az utazásnak az ideje.

A teszteredmények összehangolásához megjegyezte: „nem nagyon fűlik a fogunk ehhez”, dolgozunk ezen.

Perceken belül megszólal Orbán Viktor a járvány második hullámáról

A beszélgetésben bizonyára szó lesz a nagyon felerősödött második európai és benne magyarországi járványhullámról és a védekezéshez szükséges lépésekről, iránymutatásról.

Tegnap este egyébként megjelent a Közlönyben a legújabb szigorítás a maszkhasználatról, igaz ez nem azonnali, hanem csak jövő hétfői hatállyal lép életbe:

Címlapkép forrása: Magyarország Kormánya Youtube-csatorna

vakcina1234
nyugdijasshutter-20190115
koronavirus usa
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
európai bizottság
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
koronavirus usa