Előfizetői tartalom

Fitch Solutions: Biden és a demokraták tarolnak a választáson, és ez jót tesz majd a gazdaságnak

Portfolio
A „kék hullámra” van a legnagyobb valószínűség az amerikai elnökválasztáson a Fitch Solutions szerint, ami azt jelentené, hogy Joe Biden elnyeri az elnöki tisztséget, a demokraták pedig megszerzik a többséget a Szenátusban. A gazdasági helyzet, a koronavírus gyors terjedése, a demokraták körében látott magas részvétel mind aláássák Trump újraválasztási esélyeit. Ha ez a forgatókönyv megvalósulna, akkor a Fitch Solutions szerint az új kormány a Kongresszussal közösen további élénkítőcsomag elfogadásáról és infrastruktúra-fejlesztésről dönthet, a világkereskedelmet érintő kockázatok pedig mérséklődnének. A Demokrata Párton belüli törésvonalak viszont kockázatokat rejtenek magukban. Az ösztönzőcsomagra szükség is van, mert a gazdaság továbbra sincs jó állapotban.

A jelenlegi felmérések szerint az amerikai elnökválasztáson Joseph Bidennek van nagyobb esélye a győzelemre, a friss felmérések szerint a legtöbb csatatér-államban ő vezet, és az előnye nőtt is az elmúlt néhány napban. A választásokon már több mint 80 millió amerikai adta le a voksát, könnyen lehet, hogy az idei elnökválasztáson rekord részvétel lesz majd.

Így látja a Fitch Solutions is – az elemzőintézet szerint arra van a legnagyobb esély, hogy Biden megnyeri az elnöki címet, és mellé a demokraták is elhódítják a Szenátust a mostani republikánus többségtől. Szeptemberben az intézet még 70%-os valószínűséggel számított Biden győzelmére, ezzel együtt a demokrata győzelemre a Szenátusban 35%-os valószínűséget láttak. Mindezt az elmúlt néhány hét során módosította a Fitch, és most már

50%-os valószínűséggel gondolja úgy, hogy Biden győzelme mellé a demokraták megszerzik a Szenátust is.

Miről lesz szó a cikkben?

  • A demokraták adhatják az elnököt, emellett nagy esélyük van a Szenátus megszerzésére is.
  • Az egyszínű vezetés megkönnyítené a döntéshozatalt, nőne a kormányzat cselekvőképessége.
  • A gazdasági stimulusra szükség van, mert a háztartások helyzete nem éri el a válság előtti szintet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés