Előfizetői tartalom

Csillapíthatatlan a magyar bankok állampapír-étvágya – Lassan az államadósság harmada náluk van

Portfolio
Megállíthatatlanul vásárolják a hitelintézetek az állampapírt, az állományuk már a tízezer milliárd forintot közelíti – derül ki az MNB ma közölt statisztikájából. A jelek szerint a jegybank ösztönző lépései sikeresek voltak, évek óta nem vettek annyi állampapírt a bankok, mint az idén.

A magyar államadósság egyre nagyobb tulajdonosai a bankok, az idei év egyértelműen az ő szerepvállalásuknak növekedéséről szólt. Miközben a külföldiek forint állampapír-állománya alig változott az év eleje óta, a hitelintézeteknél intenzív növekedést láttunk.

Szeptember végére 9877,2 milliárd forintra emelkedett a hitelintézetek állampapír-állománya – derül ki a jegybank kedden megjelent statisztikájából. Ez új csúcsot jelent, és lassan közelíti a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt. Ha az utóbbi hónapokban látott ütemben folytatódott a növekedés, akkor már októberben elérhette ezt az állomány. Az utolsó három hónapban ugyanis több mint ezermilliárd forintos növekedést regisztrált az MNB.

Az állampapír-állományt két tényező befolyásolja:

Nem csillapodik a roham

  • Lélektani határt érhet el a bankok állománya
  • Rég láttunk ekkora vásárlást
  • Az MNB is besegített

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés