merkelybela
Gazdaság

Merkely Béla: első körben kétezer beteg kaphatja meg a magyar gyártású koronavírus-gyógyszert

Portfolio
Az eddig ismert felső légúti megbetegedések közül a covid az egyik leginkább fertőzőképes, nagyon hatékonyan használja ki a vírus a réseket a védekezés falán – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Hírlapnak nyilatkozva. Elmondta azt is, hogy több vakcina hármas fázisú vizsgálata már novemberben lezárulhat és decemberben Európában megtörténhetnek az első szervezett oltások.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egyre többet tudunk a vírusról, de még nem ismertünk ki teljesen - mondta el Merkely Béla. Az eddigi adatok alapján az egy háztartásban élők esetében a fertőzés valószínűsége 69 százalék, vagyis közel a harmaduk nem kapja el. Ennek több oka is lehet, elképzelhető, hogy van, aki egyszerűen nem fogékony a vírusfertőzésre.  

A fertőzések 30-40 százaléka zajlik tünetmentesen.

A hazai gyártású koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatban elmondta, hogy eddig több mint 200 beteg kapta meg a Richter által előállított remdesivirt, ebből a Semmelweis Egyetemen negyvenen vesznek részt a vizsgálatban. A cél, hogy az elsődleges ellátóhelyeken legyen elérhető, illetve a középsúlyos és súlyos betegek kapják meg a készítményt.

A fő kutatási eredmény, hogy a remdesivir alkalmazása a súlyos tünetes betegeknél lerövidíti a kórházi kezelés idejét, gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a halálesetek számát. A gyógyszer hatásmechanizmusának lényege, hogy az RNS-örökítőanyag duplikációját tévútra vezeti, ezáltal csökkenti a vírusok számát a szervezetben, ami az alapja az antivirális kezelésnek. A Semmelweis Egyetem programja utánkövetéses vizsgálat, így le lehet mérni a biztonságosságot, a gyógyszer-toleranciát, a gyógyulás időtartamát, a súlyos szövődmények előfordulásának gyakoriságát, a lélegeztetőgép igénybevételének arányát és a halálozást - tette hozzá a Semmelweis Egyetem rektora.

A remdisivir széles körben használható, a szer alkalmazásakor fontos, hogy a súlyos tünetek kialakulását követően a legrövidebb időn belül elkezdjék a kezelést. Ugyanis ha későn alkalmazzák, amikor magas a vírusszám a szervezetben, akkor már nem sok hasznát veszi a beteg a készítménynek. A felfelé futó szakaszban érdemes bevetni.

A gyógyszer alkalmazásába első körben kétezer beteg bevonására lesz lehetőség, január közepétől pedig további négyezerrel bővülhet a szám.

A remdesivir több forrásból is elérhető, a magyar gyártású készítmény mellett az operatív törzs beszerzett amerikai gyógyszert is. A jelenlegi adatok alapján a középsúlyos betegeket le tudják fedni vele.

Ezen kívül még a kórházi ellátásra szoruló betegek a betegség fokozatának megfelelően kaphatnak szteroidot, vérplazmaterápiát, a könnyebb eseteknél favipiravirt, vérhígító terápiát vagy vitaminokat is. A gyógyszeres kezelést oxigénterápia, kritikus esetben pedig lélegeztetés egészíti ki.

Több vakcina hármas fázisú vizsgálata lezárulhat novemberben és mivel már beadták az engedélyeztetési kérelmeket az európai és az amerikai hatóságokhoz, így akár már decemberben megtörténhetnek az első szervezett oltások Európában.

De mivel több száz millióan vagyunk Európában, így hatalmas logisztikai kihívást jelenthet az oltás. Mindenesetre a legtöbb vakcinagyártó már a nyár közepétől elkezdte a vakcina tömeges gyártását, amint elkezdték az engedélyeztetési folyamatot. Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az első helyen az egészségügyi dolgozókat, az idős, hatvanöt év feletti, adott esetben társbetegséggel rendelkezők körét kell beoltani.

Merkely Béla szerint a tömeges oltás előtt érdemes lehet egy újabb reprezentatív szűrést végezni annak érdekében, hogy mekkora az átfertőzöttség aránya, hiszen akinek a szervezete már találkozott a koronavírussal, annál a másodszori fertőzésre való esély gyakorlatilag nullához közelít.

Az, hogy mennyi vírussal fertőződünk meg, szerepet játszik a betegség súlyosságában. A vírus megél 20-25 fokon is, de

nyolc fokon, nedves időben a legfertőzőképesebb, ez az optimális hőmérséklet a számára.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az erős hideg legyengíti-e a vírust, hiszen csak február végétől lett világjárvány - nyilatkozta Merkely Béla.

Címlapkép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
kásler miklós
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
kórházi ágy egészségügy