fenntartható napelem zöld
Gazdaság

A zöld beruházások vezethetik ki a világot a válságból?

Portfolio
Az energetikai átalakulás kérdéseiről, a megújuló és a fosszilis energia jövőben betöltött szerepéről, a koronavírus-járvány hatásairól és a szektor rövid és hosszú távú kilátásairól is szó esett a Portfolio mai online energetikai konferenciáján. A témákban ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, Sverla Viktor, a Mol-Csoport stratégiai vezetője és Szekeres Eszter, a MET Central Europe nagykereskedelmi üzletágának ügyvezető igazgatója nyilatkozott az Energy Investment Forumon.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Milyen változások várhatók az energetikai átalakulásban, milyen arányt képviselhet a fosszilis és a megújuló energia?

Az Alteo vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila szerint

a magyar energiastratégia a szolár mellett tette le a voksát,

évente szinte duplázódik a kapacitás. Ez folytatódhat a következő években is, miközben egyre versenyképesebb ez az energiatípus. El is fog tudni érni egy markáns, kétszámjegyű arányt az energiatermelésben a napenergia Magyarországon. A megújulók ennél magasabb arányához azonban másban is kell gondolkozni, nem csak napenergiában. Magyarországon a dekarbonizáció a cél, ennek érdekében pedig a nukleáris és a napenergiát együtt szeretnék bevetni, de még a kettő együtt sem fogja 2030-ra elérni a 100 százalékot, a földgáz alapú termelésre szükség lesz akkor is. 

Szekeres Eszter, a MET Central Europe nagykereskedelmi üzletágának ügyvezetője szerint a földgáznak lényegi szerepe van az egész átalakulásban, egy valódi „transition energy”. Azzal a rugalmassággal, amit a földgáz tud biztosítani, nagyon fontos szerepet játszik a megújuló energia portfólió megalapozásában és a biztos energiaállátásban. A MET számára nem az a fő kérdés, hogy milyen lesz a földgáz aránya az energiatermelésben, sokkal inkább abban kell gondolkodni, hogy a mostani portfóliót hogyan lehet stabilizálni, a kihívásokat megválaszolni, az átálláshoz szükséges funkciót monetizálni és megvalósítani. Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy jelentősek a rendelkezésére álló földgáztároló kapacitások.

Sverla Viktor, a Mol stratégiai vezetője szerint ha a kőolaj szerepének változására keressünk a választ, akkor érdemes a nemzeti energia és klímatervből kiindulni. Jelenleg 75% az olaj aránya, ez 65 százalékra fog lecsökkenni. Az üzemanyagkeresletet a következő 10 évben a motorok hatékonyságának javulása (például a hibrid járművekkel) és az elektormobilitás befolyásolja majd, mind a kettő csökkentőleg hat a keresletre. A közeljövőben a hatékonyságjavításnak még nagyobb hatása lesz, mint az elektromobilitásnak. 2030-ra körülbelül ugyanakkora, vagy valamivel alacsonyabb lehet a mostani, normál időszakhoz viszonyítva az üzemanyagkereslet, de nem várható drasztikus csökkenés Sverla Viktor szerint. Az elektromobilitás csak a személyautók körben tényező, a repülésben, vagy a nehézáru fuvarozásban nem. A repülésben a jelenlegi technológiával kizárt, a teherfurvarozásban pedig nem igazán praktikus az elektromobilitás használata, utóbbiban például a hidrogén használata lehet alternatíva.

A koronavírus-járvány hatásai

Szekeres Eszter szerint az idei év fő kihívása az volt, hogy bejött a járvány és minden iparágat sokkhatásként ért, egyes szektorokat pedig különösen súlyosan érintett. A fogyasztók éves szerződéseket kötnek, előnyben részesítik a fix árakat és ott vannak mögötte a fedezeti ügyeletek, ezen mark-to-market kockázatok kezelése jelentette a legégetőbb kihívást a MET számára. A nagy kérdés most az iparágban, hogy az első hullámban ki hogyan használta fel a tartalékait, ki fog csődbe menni a második hullámban. A MET-nél alkalmazott integrált vállalatszemlélet előnye, hogy a fogyasztói, a trading és az eszközdivízió egymást segítve működik.

Chikán Attila arra figyelmeztetett, hogy még benne vagyunk a második hullámban, így egyelőre korai értékelni. Az energiaipar nagyon jól helytállt, ellátási szempontból, de a kereskedők és a szabályozók is jól kezelték a helyzetet. Jó volt látni, hogy a fő trendek megmaradtak, a napos beruházások folytatódtak, sikeres metár-tenderen vagyunk túl. A másik kérdés, hogy mit tanulunk, akár a hosszú távú, akár a rövid távú szerződésekben hogyan biztosítjuk a partnerek teljesítését? Ez most mindenhol hangsúlyossabbá válik.

Sverla Viktor emlékeztetett arra, hogy az energiaszektort összességében erőteljesen sújtotta a válság, az olajkereslet csökkenése 10% körüli lehet idén, a Molnál legrosszabb héten több mint 40 százalékkal csökkent az üzemagyag-kereslet.

Úgy éltük meg, mintha kaptunk volna egy időgépet,

támaszkodnunk kell más bevételi forrásokra, megnézhettük, hogy hogy fog kinézni a világ 15-20 év múlva – tette hozzá a Mol szakértője.

Szekeres Eszter szerint a hazai energiapiac szereplői számára jelenleg az egyik legnagyobb kihívás az EU-szabályozás helyi adaptációjaként funkcionáló és a kevesebb, mint két hónap múlva életbe lépő Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszernek (EKR) való megfelelés és az erre történő felkészülés. A helyzetet a szabályozói bizonytalanság mellett az is nehezíti, hogy a tervezet értelmében az energiakereskedőkre lényeges kötelezettség fog hárulni és a covid-válság okozta volatilis gazdasági környezetben kérdéses, hogyan tudják a végfogyasztókat rávenni azokra az energiahatékonyságot célzó beruházásokra, amelyeket a korábbi „békeidőszakokban” sem hajtottak végre gazdasági alapon.

Az iparágban évek óta zajló folyamatok és a covid-válság egyértelművé tették, hogy többé nem lehet csupán nemzeti piacokban gondolkodni, a jövő energiavállalatai teljes régiók függvényében terveznek. A Magyarország energiapiacát is meghatározó közép-kelet európai régió idei egyik legfontosabb momentuma a krk-i LNG-terminál indulása volt. A MET Csoport kedvező helyzetben van, hiszen jelentős üzleti portfóliónk van Horvátországban, és évek óta sikeresen működik a globális LNG-desk-ünk, így ezek jó alapot szolgáltattak, hogy kereskedelmi alapon tudjunk csatlakozni ehhez a régiós projekthez.

Melyek a legfőbb kihívások az energiaszektorban rövid-és hosszútávon?

Chikán Attila szerint három dolog emelhető ki. Egyrészt az energiaipar jó teljesítésében nagy szerepe van a munkatársaknak, akik jól helytálltak, hiszen sokan nem tudnak home office-ba menni, sok feladatot személyesen lehet csak ellátni. A másik, hogy vannak olyan dolgok, amikre gyakorlatokkal fel tudtak készülni, megmutatta történelem, hogy mennyire jó, hogy ezek vannak. A harmadik egy személyes megélés, hogy

a megújuló termelés a béke szigete,

nagy kihívást nem okoztak, csak az időjárástól függenek, végzik a dolgukat, miközben mi el vagyunk foglalva azzal, hogy működjenek a dolgok.

Releváns előnye a megújuló energia termelésnek, hogy szinte emberi közben járás nélkül tudnak működni.

Sverla Viktor a jövő kihívásaival kapcsolatban azt említette meg, hogy energiahatékonysági szabályok és törvények vannak, amelyeknek meg kell felleni, növelni kell az energiahatékonyságot. Mégis messze nem ez jelenti a Mol számára a legnagyobb kihívást. A legnagyobb kihívás a magyar olajcég számára, hogy csökkenni fog drasztikusan, sőt, 30-40 éves időtávon el is tűnhet a kereslet a fosszilis termékek iránt. Fontos, hogy hogyan tudja átalakítani a Mol a termékportfolióját. Konkrétumokat nem tud még megosztani Sverla Viktor, de elmondta, hogy sok minden van az asztalon.

A zöld átmenet felgyorsítását sok kormány a válságkezelésként alkalmazza, és ez egy jó cél.

Van egy gazdasági oldala és van egy gazdasági ára az energiaátmenetnek, azt sem akarja senki, hogy az energia a maihoz képest drágább legyen. Végre kell hajtani, viszont fontos az időzítés, ez nem olyan változás, amit gyorsan le lehet zárni. Gyorsítani kell az átmenetet, gyorsítani kell a transzformációt, ez nem egy lehetetlen küldetés, de ehhez a hulladékanyagok becsatornázására, a bioüzemanyagra mind szükség lesz. Olajvállalatokra 30 év múlva is szükség lesz, mint ma, csak teljesen már termékportfólióval, ehhez pedig nagy beruházások kellenek.

Címlapkép: Getty Images

bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orbanviktor