építőipar fizikai munkás dolgozó
Gazdaság

Növöget, de így is gyenge az építőipar

Portfolio
Szeptemberben az építőipari termelés volumene 1,4%-kal haladta meg az augusztusi szintet. Ezzel immár negyedik egymást követő hónapban tudott bővülni az ágazat, ám mivel tavasszal óriási esésen ment keresztül, ezért a teljesítmény még mindig jóval elmarad a koronavírus-válság kitörése előttitől.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A termelés trendjét nézve megállapítható, hogy a korrekció üteme egyre visszafogottabb, vagyis egyelőre nincs jele annak, hogy az építőipar visszatérne a 2019 végi kibocsátási szintjére. Ennek csak részben oka a koronavírus-járvány  (amelynek második hulláma tovább rontja a rövid távú kilátásokat), az ágazat lakáspiaci ciklus csúcsáról is lefordult, illetve az idén az uniós támogatások éveken keresztül tartó növekedése sem az plusz keresletet az ágazatnak.

Az év első három negyedében az építőipari termelés volumene 11%-kal múlta alul az előző év azonos időszakában regisztrált szintet. Ez a mutató 2020 egészére vonatkoztatva sem lesz érdemben magasabb.

Az ágazatban megkötött új szerződések volumene 7,4%-kal alacsonyabb volt a tavalyinál, igaz ebben a főszerepet inkább a 2019 októberi kiugróan magas bázis játssza. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 16,3%-kal elmaradt a 2019. szeptember végitől.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer