orbán viktor parlament koronavírus járvány
Gazdaság

Év végén is költekezik a kormány, egyetlen döntésével 300 milliárd forintot szórt ki

Portfolio
Közel 300 milliárd forintot vont ki a már régóta amúgy is üresnek mondható Gazdaságvédelmi Alapból szerdai döntésével a kormány. Ebből az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra mehet az összeg.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A szerdai közlönyben megjelent határozat értelmében a Gazdaságvédelmi Alap terhére 297,228 milliárd forintot csoportosít át a kormány.

Ezzel a Portfolio gyűjtése szerint 2379 milliárd forint fölé emelkedhetett az "alap" terhére kifizetett összeg (hét hónap leforgása alatt). Ez a kiadás így összesen már 2,5-szeresét jelenti az eredeti 923 milliárd forintos előirányzatnak. Az alapban tehát már rég nincs fedezet.

Ezúttal is a legkülönbözőbb célokra jutott a közel 300 milliárd forintos csapolásból:

  • A legnagyobb egyedi tétel 80 milliárd forint volt a szerdai átcsoportosításokban, ezt a Pénzügyminisztérium kapta Nagyvállalati beruházási támogatások finanszírozására.
  • Újabb 70 milliárd forinttal növekszik a KKM "koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás" összege.
  • 47,7 milliárd forinthoz jutott a külügy a Külgazdaság fejlesztési célelőirányzatra.
  • 35 milliárd forintot szintén a külügy a Határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.
  • 18 milliárd forintot kapott a Miniszterelnökség Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcíme, felhalmozási célú kiadásokra.
  • Újabb 16 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Miniszterelnöki Kabinetiroda Turisztikai fejlesztési célelőirányzatára.
  • 9,3 milliárd forint ment a Belügyminisztériumnál a Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.
  • 4,9 milliárd forint jut az EMMI-nek a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására.
  • 3,9 milliárd forintot a Miniszterelnökség Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok finanszírozására.

Mindezeken túl a kormány ugyanezzel a határozatával 17,4 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot, a Járvány Elleni Védekezési Alapot 2,7 milliárd forinttal, a Központi Maradványelszámolási Alapot pedig 6 milliárd forinttal csökkentette.

Egy másik rendeletéből pedig az is kiolvasható, hogy a HEPA által felügyelt Nemzeti Exportvédelmi Programhoz további 50 milliárd forintnyi forrást tervez rendelni a kormány. A határidő azonnal. Ezzel az 50 milliárd forinttal fog megemelkedni a Külpiaci Növekedési Támogatás keretösszege.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (középen) az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina koronavírus