Előfizetői tartalom

Ez a nagy Tesla rivális, vagy csak nagyobb a füstje, mint a lángja?

Portfolio
Az idei év egyik nagy befektetői kedvence az elektromosautó-gyártók részvényei, szinte kivétel nélkül kapkodják őket a piacon. Az szinte bizonyos, hogy a jövő az elektromos autóké, kérdéses ugyanakkor, hogy a mostani szemforgatóan magas árazások mennyire tükrözik a várható realitásokat. Az egyik nagy reményekkel kecsegtető cég, a Nio, amelynek árfolyama idén 1000 százalék felett emelkedett, holott még 50 ezer autót sem szállít majd le várhatóan idén. Számos pozitív vélemény van azonban a céggel kapcsolatban, több elemzőház, mint a Deutsche Bank és a JPMorgan is sorozatban adja a bókokat és a jövő sztárjának kiáltották ki a Niot. Nem mindenki ért egyet azonban ezzel a nézettel és múlt pénteken a shortos Citron Reserach is betámadta a gyártót, de a kisebb esést gyorsan lerázta magáról a Nio, mintha mi sem történt volna.


Száguld az elektromosautó-gyártók részvényeinek piaca

Az idei év egyik legnépszerűbb befektetése az elektromos autó részvény és ez nem csak a Teslát jelenti, hanem annak vélt vagy valós riválisai is kiválóan teljesítettek az elmúlt időszakban. Ezek közé tartozik tehát a Tesla mellett az Xpeng, a Li Auto, a BYD és a Nio is többek között. Az év eleje óta az alábbi a teljesítmény (az Xpeng és a Li Auto csak nyáron került tőzsdére, így esetükben az IPO óta mutatott hozam szerepel az év eleji helyett):

Az elektromosautó-gyártók mostani ralijának több oka is van:

  • Kedvező vállalati gyorsjelentések: az Xpeng múlt héten tette közzé első, tőzsdei cégként jegyzett negyedéves gyorsjelentését, a társaság árbevétele négyszeresére nőtt év/év alapon, bár továbbra is veszteséges. Egy napra rá jött a Li Auto jelentése is, ami szintén magasabb eladásokról számolt be és még nyereséges is volt. Tegnap pedig a Nio teljesítette felül az előzetes várakozásokat. 
  • Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást: az újonnan megválasztott amerikai elnök programjának egyik fő pontja a megújulók és az elektromos autók támogatása. Ennek része lenne 500 ezer új töltőállomás létesítése, vásárlási kedvezmények és hasonlók.
  • Magas korreláció a részvényárfolyamok között: több esetben már specifikus vállalati hírre sincs szükség, hanem elég az is a magasabb árfolyamhoz, ha egy versenytárs jó eredményekről számol be. Ennek egy szép példája a Li Auto, amelynek árfolyama 27 százalékot emelkedett miután az Xpeng kedvező számokat jelentett.
  • Általános „hype” és befektetői szentiment: nyilván az egész EV piac mögött az a megfontolás húzódik, hogy a jövő az elektromos autóké, így a befektetők öntik a pénzt a szektorba, így nem meglepő, hogy sok esetben egészen hajmeresztő árazások alakultak ki. Elég csak a Nikolára gondolni, amely elektromos teherautók gyártását tervezi, ugyanakkor a vállalat értéke még a botrányai után is 8,5 milliárd dollár, tehát a piaci szereplők egyértelműen a jövőt árazzák be.

Jelentett a Nio, még mindig szeretik a befektetők

A Nio kedden tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, ami alapján elmondható, hogy a sanghaji központú vállalat az elemzői várakozások felett teljesített, de továbbra is veszteséges maradt.

Miről szól még a cikk?

  • Miért emelkednek az EV gyártók részvényei?
  • Hogyan teljesített eddig a Nio?
  • Mivel érvelnek a shortosok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés