koronavirus-352163
Gazdaság

Koronavírus: újabb európai országban hirdettek válsághelyzetet

MTI
Portfolio
A világon 56 895 516 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 360 342, a gyógyultaké pedig 36 508 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy hónapos válsághelyzetet hirdetett péntektől az észak-macedón államfő. Sztevo Pendarovszki bejelentette, hogy az ország északi és déli határsávjában az illegális migráció miatt hónapok óta válsághelyzet van érvényben, ezt azonban most, a koronavírus-járvány miatt az ország egész területére kiterjesztették.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Portugália meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Tizenöt nappal meghosszabbította a jövő héttől a koronavírus-világjárvány miatti veszélyhelyzetet a portugál parlament, miközben a kormány újabb intézkedéseket fontolgat. A hosszabbítás jóváhagyása a Covid-19 elleni harc melletti kollektív elköteleződést mutatja - írta a Twitter mikroblog portálon António Costa miniszterelnök. "Ha mindenki részt vesz benne, képesek leszünk legyőzni a vírust".

Az országos veszélyhelyzetet tizenöt napra rendelték el november 9-én, és most december 8-ig tart. Az ország mintegy kétszáz településén éjszakai kijárási tilalom és hétvégi félnapi karantén van érvényben. Az új szabályokat szombaton jelentik be, amelyek a térségek járványügyi helyzetéhez szabott korlátozásokat tartalmaznak majd.

A portugál jogszabályok értelmében a veszélyhelyzet 15 napra rendelhető el, de korlátlan alkalommal meghosszabbítható újabb 15 nappal. Eduardo Cabrita belügyminiszter közölte a parlamentben, hogy a veszélyhelyzetet december 8. után várhatóan ismét meghosszabbítják.

A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában 249 498 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak és 3762 halálesetet jelentettek, ami viszonylag alacsonynak számít más európai országokhoz képest. Az új fertőzöttek száma azonban nő, nyomást gyakorolva az egészségügyi rendszerre.

Csütörtökön Portugáliában 3994 új igazolt fertőzöttet jelentettek, a legmagasabb számot a világjárvány kezdete óta, az esetek többsége az ország északi részében koncentrálódik. Jelenleg 3079 Covid-19-betegségben szenvedő paciens van kórházban, rekordszámú beteg - 481 - pedig intenzív osztályon, több mint az első hullám csúcspontján, áprilisban (271). (MTI)

Jelentősen csökkenhetett a napi fertőződési szám Angliában

A legújabb statisztikai adatok arra vallanak, hogy valószínűleg jelentősen csökkent a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma Angliában. Pénteki tájékoztatóján ezt alátámasztotta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, és az új számítások alapján csökkent a terjedés sebességét mutató R reprodukciós ráta is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében - a november 14-én zárult egy hétben 664 700 - hozzávetőleg nyolcvan lakosonként egy - volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma. Az ONS közölte: számítási módszertana arra vall, hogy a vizsgált időszakban tízezer lakosonként naponta 7,14 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábbi 8,38 és a két héttel ezelőtti 9,52 helyett. Ez azt jelenti, hogy a korábbi hetekben mért, hosszabb ideig viszonylag stabilan 50-52 ezer között mozgó napi új fertőzésszámról 38 900-ra csökkent a naponta bekövetkező új angliai fertőződések száma a november 14-én zárult egyheti időszakban.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy

a kormány módszertana is a napi fertőzésszám jelentős csökkenését mutatja.

Hancock elmondta: a mozgó egyheti időszakra számított, tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések számának jelenlegi napi átlaga 22 287. A miniszter hangsúlyozta, hogy egy héttel ezelőtt az új fertőződések ugyanígy számolt napi átlaga 24 430 volt. Hozzátette: a statisztikai hivatal által közzétett pénteki becsléssel együtt ezek a számok ígéretesek, és azt mutatják, hogy

a nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedési görbéjének íve laposodóban van.

Az egészségügyi minisztérium új adatai szerint a péntek estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 20 252 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az előző nap azonosított 22 915 fertőzés után. Országszerte eddig csaknem 38 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül péntek estig 1 473 508 lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az Egyesült Királyságban eddig 54 283 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) új számításai szerint csökkent az "R" reprodukciós ráta is, amely az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 1-1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A SAGE a korábbi hetekben 1,1-1,3 közötti R rátát valószínűsített.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató országos átlagban, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. (MTI)

Benyújtották az egyik legígéretesebb vakcina engedélyezési kérelmét Amerikában

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech pénteken benyújtotta a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére - erősítette meg Washingtonban a két cég képviselője.

Tovább a cikkhez

A francia kormány a korlátozások fokozatos enyhítésére készül

Emmanuel Macron francia államfő kedd este jelenti be a koronavírus-járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának menetrendjét, miközben a párizsi önkormányzat öt nagy oltóhely kialakítását kezdte meg, ahol januártól a főváros lakosságának mintegy 30-40 százalékát tervezik beoltani. A kormánytagok után pénteken a francia nemzeti közegészségügyi ügynökség is megerősítette, hogy minden járványügyi mutató egyértelműen csökken. A szervezet ugyanakkor óvatosságra intett, miután "a járvány tetőzése utáni lassulás még nem jelenti a járvány végét".

A kórházakban pénteken 31 906 fertőzöttet ápoltak, közülük 4582-en voltak intenzív osztályon. Mindkét szám negyedik napja csökken. Az elhunytak száma több heti emelkedés után a múlt héten napi átlagosan 400-on stabilizálódott. Pénteken 386-an vesztették életüket a kórházakban, de az elhunytak száma 1138-cal 48 265-re emelkedett. Ennek oka, hogy az idősotthonokban a héten meghaltak csak pénteken kerültek bele a hivatalos statisztikába.

A közegészségügyi ügynökség emlékeztetett arra, hogy kilenc nagyvárosban október 17-én éjszakai kijárási korlátozás lépett életbe 20 millió ember számára, amit egy héttel később a franciák kétharmadára kiterjesztettek, majd október 30-tól az egész ország karantén alá került. Ennek eredményeként a november 9-től 15-ig tartó héten már negyven százalékkal kevesebb új fertőzéses estet tártak fel a hatóságok, a betegfelvétel a kórházakban 13 százalékkal csökkent, az intenzív osztályokon pedig 9 százalékkal kevesebb fertőzöttet ápoltak, mint az azt megelőző héten.

Az ügynökség szerint az egyértelmű javulás ellenére az óvintézkedések megtartása elengedhetetlen a vakcina januári megérkezéséig. A kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy pénteken elmondta: "az oltóanyag érkezésével már látni a fényt az alagút végén".

Emmanuel Macron kedd este élő televíziós beszédben ismerteti a karantén fokozatos feloldásának menetrendjét, ami elsősorban a kereskedelem újraindulását jelentheti, akár már november 28-tól.

A nagykereskedelmi cégek internetes oldalai a kormány kérésére karácsony előtt megrendezett "fekete péntek" elnevezésű bevásárló napot elhalasztották a tervezett november 27-ről december 4-re, amikor is már várhatóan a kiskereskedelmi boltok is nyitva tarthatnak.

A színházak és a mozik azt kérték a kormánytól, hogy engedélyezze a decemberi megnyitást, még akkor is, ha a karantén feloldásával az éjszakai kijárási tilalom életben maradna.

Sajtóértesülések szerint az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom viszont akár karácsonyig is érvényben maradhat, azaz a franciák továbbra is csak előre kitöltött igazolással hagyhatják el az otthonukat.

Jean-Francois Delfraissy szerint az év végi ünnepek idejére az élet még nem térhet vissza a megszokott kerékvágásba. A kormány a karantén teljes feloldásához előzetesen 5 ezerben maximalizálta a napi esetszámot, amit a szakember csak az év végén, de inkább januárban tart lehetségesnek.

A párizsi városháza eközben bejelentette, hogy kijelölték azt az öt helyszínt, ahol az oltóanyagok megérkezését követően a főváros lakosságának 30-40 százalékát azonnal be lehet oltani. Az öt oltóközpontba kizárólag a 65 év felettieket és a más okok miatt veszélyeztetetteknek számítókat fogják várni.

Koronavírus: Olaszországban nem enyhítenek a szigorú korlátozásokon

A kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat, miután egy nap alatt több mint 37 ezer új fertőzöttet szűrtek és 699 beteg halt meg Olaszországban az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a tünetek jelentkezésekor és utána öt napig a legfertőzőbb a beteg

Egy új, nagy léptékű tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta Covid-19 tüneteink jelentkezésekor, majd az ezt követő öt napban a legvalószínűbb fertőzés továbbadása - számolt be róla a BBC hírportálja.

Tovább a cikkhez

Orosz vakcinával olthatnak Magyarországon? Megszólaltak az illetékesek

Magyarország ellenőrzi a koronavírus elleni orosz vakcina hatásosságát, biztonságát és minőségét.

Tovább a cikkhez

Hatalmas bajban vannak a magyar vállalkozások

Egyre több magyar vállalkozó szünetelteti a tevékenységét a koronavírus-járvány második hullámában.

Tovább a cikkhez

Átmeneti vagy tartós lesz a válság Magyarországon?

A korábbi évek szárnyalása után a tavalyi évnek már egy mérsékelt optimizmussal mentünk neki, de a pandémiára senki nem számított. Hogy a járvány hatására átmeneti vagy hosszú távú válságra kell készülnünk, kell-e számítanunk egy újabb eszközár-inflációra, valamint, hogy mi lesz az EU-s pénzek körüli vitákkal és az építőiparral, arról Bán Zoltán, a Net Média Zrt. (Portfolio) vezérigazgatója kérdezte a szakértőket,a Property Investment Forum 2020 konferencián.

Tovább a cikkhez

Mikor jöhet végre az újabb koronavírus-mentőcsomag Amerikában?

Bár jó hírek érkeznek a koronavírus-vakcina fejlesztésével kapcsolatosan, az Egyesült Államokban rekordmagasra ugrottak a fertőzésszámok és az államok sorra jelentik be az újabb lezárásokat. Ilyen környezetben egyre égetőbb kérdés, hogy mikor jön az újabb gazdaságstimulációs csomag, hiszen a tavasszal meghozott intézkedések jelentős része kifutóban van vagy már kifutott. A kongresszus egyelőre nem tud megállapodni semmiben, de Joe Biden és az elemzők is optimisták.

Tovább a cikkhez

Szijjártó: újabb egymillió koronavírus-gyógyszer érkezik Kínából a jövő héten

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken, miután Vang Ji kínai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: tömeges tesztelés jön Ausztriában is

Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot - jelentette be az osztrák kormány pénteken.

Tovább a cikkhez

Felmérés: Romániában a lakosság többsége országos karanténra számít a választások után

Romániában egy friss felmérés szerint a lakosság többsége ellenezne egy olyan országos zárlatot, amilyet az áprilisi rendkívüli állapot idején rendeltek el a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a megkérdezettek 60 százaléka arra számít, hogy a hatóságok el fogják rendelni az országos karantént, csak kivárják, amíg lezajlanak a december 6-i parlamenti választások.

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet által november 15-17. között végzett, a román sajtó által pénteken részletezett telefonos felmérés szerint a válaszadók 54 százaléka ellenezné, 34 százaléka helyeselné az országos lezárást, a többiek nem tudtak állást foglalni.    

Másfelől a felmérés résztvevőinek alig 13 százaléka vélekedett úgy, hogy a - választások elhalasztását ellenző, attól nagyobb parlamenti felhatalmazást remélő jobbközép - kormány december 6-a után sem fog országos karantént elrendelni. Arra a kérdésre, hogy vajon a román hatóságok érdekeik alapján manipulálják-e a járványügyi jelentéseket, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolt igennel, 31 százalékuk pedig úgy vélte: az adatok valósak.    

Az Avangarde arról is megkérdezte a felmérés résztvevőit, hogy beadatnák-e maguknak a koronavírus elleni oltást: erre 30 százalékuk mondott határozott igent, 36 százalékuk kivárná a vakcina beadatásával azt, hogy milyen hatással van azokra, akik megkapták, a megkérdezettek 25 százaléka pedig határozottan az oltás ellen foglalt állást.    

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 9272 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami kevesebb mint tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A pénteki jelentésben újabb 160 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok: ez is hasonló mértékben haladja meg az átlagot.   A járvány kezdete óta több mint 400 ezer embernél mutatták ki a vírust Romániában, közülük csaknem 115 ezer jelenleg is fertőző. A Covid-kórházak intenzív osztályain a helyek több mint 90 százaléka foglalt, a járvány áldozatainak száma a tízezret közelíti. (MTI)

Horvátországban is újabb korlátozásokat vezetnek be

Horvátország szombat éjféltől három hétig újabb szigorításokat léptet életbe, csökkenti a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, korlátozza a vendéglátóhelyek nyitva tartását, és bezárja az éjszakai szórakozóhelyeket - közölte pénteki sajtótájékoztatóján a válságstáb.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában több mint 14 500 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás után két nap ezres nagyságrenddel döntve meg a korábbi csúcsot, péntekre már több mint 14,5 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az eddig igazolt fertőzöttek összes száma pedig megközelítette a hatszázezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján előző nap 14 575 esettel 598 085-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 229 áldozattal 10 598-ra. Eddig 274 324-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 313 163-ra emelkedett.     

A legtöbb új beteget, csaknem 1400-at megint az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma már csaknem elérte az 56,6 ezret, az elhunytaké pedig 33 új áldozattal 1080-ra nőtt.     

Az elmúlt napon is sok, 1728 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban. Miután pénteken megjelent a hivatalos közlönyben az elfogadott jogszabály, szombattól már lehet helyszíni bírságot kiszabni Ukrajnában azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is elfedő védőmaszkot középületekben, zárt nyilvános helyeken - köztük a boltokban -, valamint a közösségi közlekedési eszközökön. A nyílt utcán egyelőre nem kötelező a maszk viselése. A bírság 170-től 255 hrivnyáig terjedhet (1800-2750 forint).    

Szerhij Dubrov aneszteziológus szakorvos, az ukrán egészségügyi minisztérium szakértője pénteken rámutatott: az utóbbi másfél hónapban munkája során azt tapasztalja, hogy Ukrajnában már nemcsak idős, de fiatalabb, harmincas, negyvenes, ráadásul krónikus betegségektől mentes embereknél is okoz veszélyes szövődményeket a koronavírus. Hozzátette, hogy kórházának intenzív osztályán jelenleg is két ilyen beteg van lélegeztetőgépen. Szavai szerint most kortól függetlenül ötven-ötven százalék az esély arra, hogy valakinél súlyosabb vagy könnyebb lefolyású lesz a betegség, míg nyáron a hatvan évesnél fiatalabbak még jellemzően könnyen túlestek a fertőzésen. Mint mondta, nem tudja, hogy ezt a vírus mutálódása okozza-e vagy más, hozzátéve, hogy ezt a virológusok feladata kideríteni. (MTI)

Helsinkiben is szigorítanak a korlátozásokon

Betiltották a 20 főnél nagyobb beltéri összejöveteleket Helsinkiben, ahol a legtöbb új, igazoltan koronavírus-fertőzöttet regisztrálták Finnországon belül - derül ki a finn közegészségügyi hatóságok pénteki bejelentéséből.

A megelőző jellegűnek minősített rendelkezést azzal indokolták, hogy jóllehet az elmúlt két hétben csupán 58 fertőzött jutott 100 ezer lakosra az országban, és ez az adat a legalacsonyabb Európában, a főváros térségében a legmagasabb a fertőzöttek aránya.    

Jan Vapaavuori helsinki polgármester azt mondta, a rendelkezés november 23-án lép hatályba, és három hétig tart. Az uszodák, edzőtermek és más sportlétesítmények továbbra is nyitva tartanak azzal a feltétellel, hogy a látogatók betartják a társadalmi távolságtartás szabályait, nem engedélyezettek viszont erre az időre azon sporttevékenységek, amelyek során az érintést nem lehet elkerülni. Elmaradnak továbbá a koncertek, és bezárnak a színházak is.    

Csütörtökön a finn kormány meghosszabbította azt a rendelkezést, amely a legtöbb országból érkezők számára negatív koronavírusteszthez és 10 nap karanténhoz vagy két negatív koronavírusteszthez köti a beutazást az országba.    

Finnországban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint csütörtökig 20 286 fertőzöttet regisztráltak, a Covid-19-nek eddig 374  halálos áldozata volt, 15 300-an pedig felgyógyultak a betegségből. (MTI)

Ismét rekordot döntött a napi új esetek száma Németországban

Ismét rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint. Az utóbbi 24 órában 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez 106-tal meghaladja az előző csúcsértéket, az egy héttel korábban regisztrált 23 542-t. A nyár végén kibontakozott második fertőzéshullám során eddig gyakrabban emelkedett új csúcsra a naponta kiszűrt fertőzöttek száma, és a növekedés mértéke is nagyobb volt. Ezzel kapcsolatban Lothar Wieler, az RKI vezetője egy csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy tetőzik a hullám, és a következő napokban csökkenésnek indulhat a napi új esetek száma.     

A járvány lassulását jelzi a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) alakulása is. Ez az érték október vége óta az 1,10 körüli szintről 1 alá süllyedt. Hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, csütörtöki számításai szerint 0,99-en áll. Ez azt jelenti, minden száz fertőzött átlagosan 99 embernek adja át a kórokozót. Amikor az R tartósan 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik. Amikor az érték 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a vírust legalább egy embernek.    

Az új esetekkel együtt 879 564 igazolt fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 260-nal nőtt, így már 13 630 áldozatot szedett a járvány. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) csütörtöki összesítése szerint egy nap alatt 27-tel nőtt, 3588-ra. Nagyjából 60 százalékuk - 2084 beteg - gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 207 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6273 ágy szabad. (MTI)

Kínában már közel egymillió embert oltottak be koronavírus-vakcinával

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében - számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna pénteken a vállalat közlésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Szlávik: hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani, hogy nagyobb járvány ne alakul

Kiemelten fontos a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki - közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa pénteken az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Csehországban folytatódik a járványhelyzet mérsékelt javulása

Csehországban csütörtökön 6471 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, amely 1402-vel kevesebb, mint egy hete volt, de ezen a héten ez a legmagasabb napi szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken reggel közölt adatokból.

Az új igazolt fertőzések napi száma két hete csökkenő tendenciát mutat. Míg október végén, november elején a napi esetszám 15 ezer körül mozgott, ezen a héten 4-6 ezer között volt. Tény azonban, hogy kevesebb a tesztelés is. Míg korábban napi 40-45 ezer tesztet végeztek, jelenleg ez a szám 30 ezer körül mozog. A pozitív eredményt kimutató tesztek aránya a héten 25 százalék alá esett vissza.     

Csehországban jelenleg 95 501 az aktív fertőzöttek száma, a kórházakban kezelt betegeké 6555-re csökkent. A súlyosnak minősített esetek száma ezer alá esett vissza. Az elhalálozások száma a korábbinál lassabban, de tovább növekszik. Csütörtökön 59-en haltak meg, és ezzel a járvány áldozatainak száma 3353-ra emelkedett.    

A kormány pénteki rendkívüli ülésén várhatóan hivatalosan is meghosszabbítja a szükségállapotot december 12-ig, de egyes óvintézkedések szigorát enyhíteni fogja.     

Jan Blatny egészségügyi miniszter  valószínűnek nevezte, hogy jövő szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói térhetnének vissza az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. Az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lépne életbe. A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnének együtt.    

Andrej Babis kormányfő a szükségállapot meghosszabbításáról folytatott parlamenti vitában csütörtökön azt mondta, hogy a helyzet javulása a megszorító óvintézkedések következménye. A kormányfő ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye "most márt minden mögöttünk van".     

"Még nincs minden mögöttünk. A veszély nem múlt el" - hangsúlyozta Babis, és a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket. (MTI)

Észak-Macedónia válsághelyzetet hirdetett

Egy hónapos válsághelyzetet hirdetett péntektől az észak-macedón államfő. Sztevo Pendarovszki bejelentette, hogy az ország északi és déli határsávjában az illegális migráció miatt hónapok óta válsághelyzet van érvényben, ezt azonban most, a koronavírus-járvány miatt az ország egész területére kiterjesztették, így a rendőrök és a katonák is hatékonyabban tudnak részt venni mind az illegális migráció, mind a járványhelyzet kezelésében, és segíteni tudnak a járványkórházak működtetésében. A regisztrált fertőzöttek száma péntekre Szerbiában 6109-cel 104 047-re, Koszovóban 807-tel 32 022-re, Észak-Macedóniában 1198-cal 51 245-re, Montenegróban 546-tal 29 577-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1180-nal 76 744-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában huszonkilenccel 1110-re, Koszovóban tizennéggyel 874-re, Észak-Macedóniában huszonhattal 1423-ra, Montenegróban hattal 420-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hatvannéggyel 2154-re nőtt. (MTI)

Belehalt a fertőzésbe a szerb ortodox egyház feje

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje - erősítették meg hírt orvosai a belgrádi sajtónak pénteken. Az egyházfő halálhírét már egy nappal korábban is több szerb médium megírta, majd visszavonta. A 90 éves egyházfőt november 5-én szállították kórházba. Állapota szerdáig stabilnak volt mondható, a múlt éjszaka során azonban sokat romlott. Irinej pátriárka november elsején részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletük lerovásának részeként. A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be. A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él. (MTI)

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a pénteki számok

Ma reggel Kósa Lajos Facebook posztjából már kiderültek a legfrissebb hazai koronavírus-statisztikák, Orbán Viktor ma reggeli rádióbeszédében pedig megerősítette a kiszivárgott statisztikákat, amikből kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 96-an hunytak el koronavírus miatt. A hivatalos, többek között a megyei bontású statisztikák a magyar kormány tájékoztató oldaláról a délelőtt folyamán érkeznek majd.

Tovább a cikkhez

Tovább terjed a járvány, közel 57 millió fertőzött, 1,4 millió halott

Egy nappal korábban 56 202 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 349 339, a gyógyultaké pedig 36 146 875 volt. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.    

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 11 715 167 fertőzött volt eddig, 252 514-en haltak meg, és 4 410 709-en meggyógyultak. Indiában 9 004 365 fertőzöttet, 132 162 halálos áldozatot és 8 428 409 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 5 981 767 fertőzöttről, 168 061 halálos áldozatról és 5 406 066 gyógyultról tudni.    

Franciaországban 2 137 096 fertőzöttet, 47 201 halálos áldozatot és 153 145 gyógyultat regisztráltak. Oroszországban 1 998 966-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 34 525-re, a gyógyultaké pedig 1 514 945-re emelkedett. Spanyolországban 1 541 574 fertőzöttet és 42 291 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 1 456 940 a fertőzöttek száma, és 53 870-en haltak meg a betegségben. Olaszországban a fertőzöttek száma 1 308 528, a halálos áldozatoké 47 870, és 498 987-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Németországban 891 525 a fertőzöttek száma, 13 662 a halottaké, 570 961-en meggyógyultak. Törökországban 430 170 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 11 943, a gyógyultaké 364 573.

Argentínában 1 349 434 a fertőzöttek és 36 532 a halottak száma. Kolumbiában 1 225 490 fertőzöttet és 34 761 halálos áldozatot tartanak nyilván. Mexikóban 1 019 543 az igazolt vírusbetegek és 100 104 a halottak száma. A Dél-afrikai Köztársaságban 759 658 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 20 671-en meghaltak, 702 544-en pedig felgyógyultak.     

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 91 935 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4742 halálos áldozatot és 86 727 gyógyultat. Iránban 815 117 fertőzöttet, 43 417 halálesetet és 583 704 gyógyultat tartanak számon.  

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus