szijjártó Evgeny Tankhilevich dunaferr szakszervezetek
Gazdaság

Levélben kapott segélykiáltást a kormány három minisztere

Portfolio
A Dunaferr két szakszervezete levelet küldött a kormány három miniszterének, mert szerintük a vasmű működése nem felel meg jelenleg a magyar törvényeknek, mivel sem igazatósága, sem felügyelő bizottsága, sem cégvezetője nincs.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A levélben a szakszervezetek kitérnek arra, hogy az ISD Dunaferr Zrt. igazgatósága szeptember 30-ára közgyűlést hívott össze, amelynek napirendjén a következő pontok szerepeltek:

  • IG tagok megválasztása,
  • FB tagok megválasztása,
  • cégvezető kinevezése.

A közgyűlésen azonban a többségi részvény tulajdonos nem jelent meg, ezért az határozatképtelen volt a szakszervezetek állítása szerint. Az október 20-ra meghirdetett ismételt közgyűlés ugyanezen ok miatt ismét határozatképtelen volt.

Erre alapozva írták azt Gulyás Gergely, Palkovics László és Szijjártó Péter minisztereknek címzett levelükben, hogy a Dunaferr működése nem felel meg a törvényeknek.

Ennek következtében a korábbi cégvezető, Evgeny Tankhilevich most legfőbb-, általános vezérigazgató helyettesként rendelkezik.

Azt is felidézik az érdekképviseletek, hogy a munkavállalók az elmúlt két hónapban nem egy összegben kapták meg fizetésüket. A munkabérek kifizetésének átütemezéséből, és a jelenlegi termelési szintből feltételezhető, hogy a szeretet ünnepére sem készülhetnek felhőtlenül azok a munkavállalók, akik a Covid-19 vírus által nehezített körülmények között is erejükön felül teljesítenek - írták.

Szerintük a Dunaferr vezetése lábbal tiporja a törvényeket és törvényen felülinek érzi magát.

Majd azzal érvelnek, hogy a társaság "nagyságrendjéből fakadóan oly mértékben hat a nemzetgazdaságra, amely mindenképpen az állam számára fontos kell, hogy legyen". Nem lehet kérdés, hogy 

a nemzetgazdaságnak szüksége van erre az acélgyárra.

 Azt is elismerik, hogy törekvéseik ellenére kéréseik nem jutottak el a tulajdonosig, ezért fordultak a kormányhoz. Azt kérik, hogy Dunaújvárosban ne történjen meg az, ami Diósgyőrben vagy Ózdon korábban. Úgy érvelnek, hogy 100 ezer ember megélhetése, jövője múlik a gyáron. Idézik a klasszikus mondást, miszerint

ha él a gyár, él a város. Azonban úgy érzik, hogy a gyár haldoklik.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója beszélget a Duneferr helyzetéről, fejlődéséről tartott sajtótájékoztató után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. február 20-án. Forrás: MTI Fotó/Kovács Attila

trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
covid koronavírus ellenszer gyógyszer