Orban Viktor MR1 Kossuth Radio interju cimlapkep 20200731
Gazdaság

Orbán a magyar vétóról: nem vesznek el tőlünk forrásokat, minden fejlesztés megvalósul

Portfolio
Mindenképpen lesz megállapodás az EU-s pénzek jogállami feltételekhez kötéséről, azaz a magyar és lengyel költségvetési vétó ügye majd a tárgyalások nyomán rendeződni fog – hangsúlyozta a Kossuth Rádióban ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök. Azt is üzente, hogy a viták mellett sem kell arra számítani, hogy Magyarországtól pénzt vennének el, mert érvelése szerint a helyreállítási alap összes forrása úgyis csak hitelt takar, hitelt pedig könnyen tud felvenni Magyarország (a 7 éves költségvetést nem említette). A magyar pályázati piac szereplőinek azt is üzente, hogy semmilyen tervezett program nem fog késni, jövő tavasztól elkezdik meghirdetni a pályázatokat, és minden tervezett beruházás megvalósul. A koronavírus-járvány kapcsán óva intett attól, hogy az elmúlt napok adatai alapján már abban bizakodjunk, hogy túl vagyunk a nehezén, az esetleges további szigorítások témája pedig nem került most szóba. Az alábbiakban az interjú legfőbb üzeneteit foglaltuk össze hírfolyamunkban.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Tényleg csak hitelt kapnánk a helyreállítási alapból?

 Orbán Viktor a műsorban végig azt hangsúlyozta, hogy még a „derék magyar szakemberek” sem értik, hogy az uniós helyreállítási alapból (NextGenerationEU) kapott források valójában teljes mértékben hitelt jelentenek. Ha uniós szinten nézzük, akkor ez igaz, hiszen a 750 milliárd eurónyi forrás teljes mértékben közös kötvénykibocsátásból eredne (hitelfelvétel a piacokon), amelynek fedezete a tagállamok megemelkedő uniós költségvetési befizetése lesz és a 750 milliárdból 390 milliárdot támogatásként adnának oda a tagállamoknak, további 360 milliárdot pedig ténylegesen hitelként (ha kérik), azaz vissza kéne fizetniük majd az Európai Bizottság felé. Ha viszont tagállami szinten nézzük, akkor ez a „csak hitelről van szó” állítás korlátozottan igaz és csak attól függ, hogy milyen időhorizonton nézzük a dolgot. A helyreállítási alapból jelen tudásunk szerint Magyarország kb. 7,6 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatásra és további 10 milliárd eurónyi hitelre lenne jogosult 2018-as árszintek mellett. A 7,6 milliárd eurónyi támogatási láb persze nem olyan, amit csak úgy megkapunk, hiszen a magyar állam befizetési kötelezettsége is megnőne az uniós közös költségvetés felé (erről szól az uniós saját forrás rendelet, amelyet a magyar kormány szintén blokkolt és a magyar parlament is vétóval fenyegetett). De azt Orbán Viktor nyári parlamenti tájékoztatási levele alapján már tudjuk, hogy a 2021-2027 közötti időszak összesen 11 milliárd eurónyi magyar befizetési kötelezettségéből mintegy 2,5 milliárd eurónyi lenne az a rész, amit a helyreállítási alap miatt kell többletként befizetnünk. Így tehát a 2027-es ciklus végéig nézve igenis nettó 5 milliárd euró körüli összeget kapna támogatásként Magyarország a helyreállítási alapból, és valójában a középtávú fejlesztéspolitikai horizont szempontjából csak ez a lényeges. A 2027-es évet követő további bő 20 év során persze a magyar állam éves többlet befizeti kötelezettségével ez a nettó 5 milliárd euró jócskán tovább olvad majd, de ez valószínűleg se a mostani kormánynak, se a következő években beruházásokban gondolkodó vállalatoknak nincs annyira a fókuszában.

unios koltsegvetzesi tablazat1120

Többféle vakcina is lesz, majd a magyarok eldöntik, melyikkel oltatják be magukat

Szóba került az, hogy az Európai Bizottság figyelmeztette tegnap Magyarországot arra, hogy az orosz vakcina még nincs engedélyezve az uniós piacon, és egyébként is a gyors kifejlesztése veszélyeket hordoz magában, de ezt Orbán visszautasította. Azt mondta, hogy megvizsgálják a magyar szakemberek, és majd ezután döntenek, hogy beszereznek-e többet.

A nyugati irányú vakcina-beszerzésekről jelezte, hogy az Európai Bizottság segítségével több nyugati gyártó felől összesen 12 millió vakcinát kötött le Magyarország, „ez elég lehet arra, hogy ha az emberek tömegesen be akarják oltatni magukat itthon”, de jelezte: nem lehet tudni, hogy mikorra áll majd rendelkezésre tömegesen ennyi vakcina, április-júniust ígérnek a gyártók.

Most egyszerre azért rendelünk több felől, mert az emberek majd eldöntik, hogy melyikből kérnek, ezért lesz nyugati, orosz, kínai és izraeli vakcina is.

Azt szeretném, hogy ha minden kényszert kiiktatnánk és a bizalom alapján döntenék el a magyar emberek, hogy melyik vakcinával oltatják be magukat.

Jelezte, hogy van egy belső felmérés arról, hogy a magyar emberek milyen vakcinában bíznának és ennek eredményéből csak azt mondta el, hogy  a magyar közönség 30%-a a magyar vakcinát választaná, ez a legmagasabb arány. Ez tehát azt jelenti, hogy az emberek már nem úgy gondolkodnak, hogy ami Nyugatról jön, az mindig jobb - rögzítette.

Akárhonnan is jönnek a vakcinák, azok mindegyike átmegy a magyar hatóságok ellenőrzésén, így azzal szemben indokolt lesz majd a bizalom, mert felelősséget vállal érte a hatóság – hangsúlyozta.

Még a gyorsan kifejlesztett vakcina mellett is garantálni kell a biztonságot, ez a legfontosabb

– zárta gondolatait Orbán Viktor.

Még nem szabad reménykedni

10. napja tartanak a kijárási korlátozások és az elmúlt 2-3 napban megállt az új fertőzöttek számának gyors felfutása, ezért a műsorvezető megkérdezte, hogy látszik-e valami eredmény már?

Orbán úgy reagált, megkérdezte a Müller Cecíliát, aki azt mondta neki:

Az elmúlt 2-3 nap jobb eredményei alapján nem szabad reménykedni, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a járvány erősödése megállt, és a legnehezebb perióduson túl vagyunk már.

Hangsúlyozta: az idősek élete veszélyben van, tehát mindenkit arra kért, hogy a családon belül is figyeljünk oda, legyünk fegyelmezettebbek.

Az adatok nem bizonyítják, hogy a helyzet könnyebb lett volna

– hangsúlyozta újra.

Még vannak ágyaink, teljes fegyverzetben állunk

Orbán Viktor a műsorban elmondta a mai adatokat, amelyeket ma reggel már kiszivárogtatott az operatív törzs üléséről Kósa Lajos a fertőzések aktuális állásáról:

  • 4440 új betegünk van az elmúlt 24 órában
  • 96 életet veszítettünk el
  • 7512 vannak kórházban
  • 604 lélegeztető készüléken, ez magas szám – jegyezte meg
  • még van 13594 szabad ágyunk és 1689 lélegeztető készülékkel felszerelt ágyunk
  • sok egyetemista jelentkezett munkára, egy részüket kirendeltük

Amit szeptemberben mondott, miszerint „teljes fegyverzetben várjuk” járványt, szerinte ez most is igaz, sok az eszközük és a humánerőforrás. Arra kérte a gyerekeket és szülőket, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, tanuljanak.

Jelezte, hogy lesz majd átoltási terv, önkéntesen lehet majd jelentkezni.

Nem vesznek el tőlünk forrásokat, minden fejlesztés megvalósul

A helyreállítási alapból várható összes forrás mögött valójában hitel van (közös unós kötvénykibocsátás) – hangsúlyozta Orbán a műsorban, így arra utalt, hogy valójában, ha ebből kimaradnánk, akkor sem veszítenénk forrásokat (támogatásokat). Közben a 7 éves keretköltségvetésből várható támogatásokról nem beszélt, mert a jogállamisági mechanizmus azokat is veszélyeztetné.

Orbán végig a helyreállítási alapra utalva azt hangsúlyozta tehát, hogy az mind valójában hitel, és ha ebből kimaradnánk, akkor nem is lehetne pénzt elvenni Magyarországtól, ráadásul mi egyébként is tudunk felvenni hitelt, meg is tettük múlt héten is, amikor 2,5 milliárd eurónyi devizakötvényt kibocsátott az ország.

A kormányfő leszögezte:

minden fejlesztés meg fog történni Magyarországon, amit 2030-ig elterveztünk, mert rendelkezésre áll minden szükséges pénz.

Később arra utalt, hogy ha a jogállamiság miatti vita elhúzódna, és nem indulna el a válságkezelés (tehát a helyreállítási alap), Magyarország akkor is megindítja tavasz végén azokat a programokat, amelyeket akarunk, "fejlesztés és program nem fog elmaradni".

A műsorban egyébként Orbán elismerte, hogy a múlt héten hirtelen lebonyolított devizakötvény-kibocsátás valójában nem a jövő évi devizalejáratok előfinanszírozását szolgálta csak, hanem azt is, hogy nem tudták, hogyan futnak majd ki a jogállamisági viták és ezért tartalékot akartak képezni, hogy stabil költségvetési helyzet mellett tudják folytatni a vitákat.

Felvettünk 2,5 milliárdot, ezt azokra a fejlesztésekre fogjuk elkölteni, amiket egyébként is akartunk és részben pedig a lejáró adósságokra

– fogalmazott és utalt rá, hogy hitelt bármikor tudunk felvenni a tőkepiacokról, akár még az ázsiai piacokról is.

"Olyan erős lábakon állunk, hogy Magyarország bármilyen nehéz időszakot a saját erejének köszönhetően nemcsak átvészel", hanem közben fejleszteni is tud - rögzítette.

A végén majd meg fogunk egyezni

A jogállamisági mechanizmusról nyáron nem döntöttünk, de most mégis efelé haladtak a folyamatok – jelezte Orbán. Azt mondta: ő és a lengyel kormányfő azt szorgalmazza, hogy "joguralom legyen a többségi politikai uralom" helyett. Hangsúlyozta:

a tárgyalásokat folytatni kell, a végén majd meg fogunk egyezni.

Magyarország és Lengyelország a jogalkotási folyamatot megállította, mert néhány dolog nem fogadható el, ezeket újra át kell tekinteni, tárgyalni kell.

"Csak politikai akarat kérdése a megállapodás" és a végén többféle megoldás is lehetséges.

"Olyan megoldás a jó, amelyben valóban a jog útján maradunk és nem a politikai többség dönt" a kérdésekben és nem a menekültpolitikánk miatti bosszú a háttér, ugyanis újra behozta azt a témát, miszerint a migráció miatt támadnak minket.

Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot

A tárgyalás útján haladunk az Európai Unióban, miközben Soros György minapi írása fenyegetést tartalmaz – kezdte a beszélgetést Orbán Viktor.

Mi majd magunk között el fogjuk rendezni ezt a vitát,

és nem példátlan, hogy "késhegyig tartó vitát tartsanak" a költségvetés körül, 27 tagállam érdekeit kell összehangolni.

De még német politikusok is azt mondják, hogy Magyarország és Lengyelország jelenti a fenyegetést – vetette közbe a műsorvezető. Erre Orbán úgy reagált: akik ezt mondják Európában, azok azok, akiket Soros György fizet, ő "a világ legkorruptabb embere".

koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
koronavirus