vihar isztanbul törökország
Gazdaság

Török válság: tizenötéves mélypontra süllyedt az ország devizatartaléka

MTI
Tizenötéves mélypontra süllyedt Törökország devizatartalékainak értéke, ami arra vezethető vissza, hogy a jegybank és állami bankok hatalmas összegeket költöttek a nemzeti fizetőeszköz árfolyamának támogatására.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A török jegybank által csütörtökön közzétett adatok szerint a november 13-ával végződött héten több mint másfél milliárd dollárral, 40,37 milliárd dollárra csökkent a devizatartalék szintje, ami 2005 júliusa óta a legkisebb érték. Az év elején még 78 milliárd dollárra rúgtak a devizatartalékok.

A Goldman Sachs amerikai bankház elemzőinek becslése szerint Törökország központi bankja saját devizatartalékaiból több mint százmilliárd dollárt költött január-októberben a török líra árfolyamának támogatására.

A török líra árfolyama éppen két hete került minden idők mélypontjára, amikor is egy dollárért már 8,5876 lírát kellett adni, másnap pedig az államfő felmentette tisztségéből a központi bank elnökét, Murat Uysalt.

A török líra csütörtökön jelentősen, közel kéthavi csúcsra erősödött, miután a jegybank monetáris politikai bizottsága 4,75 százalékponttal, 15 százalékra emelte az irányadó, egyhetes repokamatot, hogy erősítse a török lírát, és így lassítsa az inflációt.

A jegybank jelezte, hogy mindaddig fenntartja a magas kamatszintet, amíg nem éri el az infláció lassulását. Októberben az éves infláció 11,89 százalék volt.  A líra már a múlt héten 12 százalékkal erősödött annak nyomán, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő új, az árstabilitás megteremtésén alapuló gazdasági helyreállítási tervet mutatott be. Erdogan szükségesnek nevezte a devizatartalékok növelését is.

Címlapkép: Getty Images

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina koronavírus