Előfizetői tartalom

Drámaian romlottak Magyarországon az üzleti várakozások az újabb korlátozó intézkedések mellett

Portfolio
Az októberihez képest jelentősen, csaknem 5 ponttal mínusz 23,7 pontra zuhant novemberben a GKI konjunktúraindexe és így már a nyár eleji szintjét sem éri el. A főindex nagyfokú esése az üzleti várakozások zuhanásának következménye (7 ponttal mínusz 20,4 pontra9, ugyanis a fogyasztói bizalmi index minimálisan még javulni is tudott októberről novemberre (1 ponttal mínusz 33 pontra emelkedett). Az üzleti várakozások indexén belül az látszik, hogy drámai mértékben, áprilisi mélypontjának közelébe zuhant a szolgáltató és kereskedelmi cégek bizalmi indexe, és nagyon jelentős volt a pesszimizmus erősödése az iparvállalatok körében is. Ez nem véletlen, mert a cégek megkérdezésére november közepén került sor, amikor már érvényben voltak az újabb szigorú kijárási korlátozó lépések. A lakosságot még november elején kérdezték meg.

Mit mondanak a cégek? A felmérést összesítő közleményben a GKI szakértő rámutatnak, hogy az üzleti körben az építőipari cégek látványosan optimistábbak lettek, bár még ez is messze van a járvány előtti, márciusi derűlátásuktól.  Az ipari bizalmi index novemberi csökkenését főként a rendelésállományok – ezen belül részben az export –, és a termelési várakozások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés