FONTOS Itt a 13 legfontosabb kérdés, amire választ várunk 2021-ben
 
Előfizetői tartalom

A sikeres felzárkózáshoz teljes versenyképességi fordulat szükséges

Szabics András Zsolt, MNB
A versenyképesség szoros kapcsolatban áll a gazdaság fejlettséggel, mert egyrészt előrejelzi annak várható jövőbeni alakulását, másfelől segít megérteni a jelenbeli fejlettség okait. E kapcsolat azonban nem lineáris. Az MNB Versenyképességi indexét és a gazdasági fejlettséget egyidejűleg vizsgálva az Európai Unióban öt, egymástól jól elkülöníthető országcsoport azonosítható, amelyek között a távolság nem egyenletes. Minél inkább meg kívánja közelíteni a magyar gazdaság fejlettsége a fejlett országokat, annál nagyobb erőfeszítésre van szükség a versenyképesség javulásában. A tartós és egyenletes felzárkózás tehát teljes versenyképességi fordulatot igényel.

Szoros kapcsolat áll fenn egy nemzetgazdaság versenyképessége és gazdasági fejlettsége között. A versenyképesség mérésének egyik fő célja éppen az, hogy segítsen megérteni egy nemzetgazdaság növekedési lehetőségeit, gazdasági potenciálját. A versenyképesség tehát egyfelől megelőlegezi a fejlettség alakulását, másfelől tükrözi a jelenbeli fejlettség okait. Nincsen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái