FONTOS Nincs megállás, tovább vágta a kamatot az MNB!
 
Előfizetői tartalom

A sikeres felzárkózáshoz teljes versenyképességi fordulat szükséges

Szabics András Zsolt, MNB
A versenyképesség szoros kapcsolatban áll a gazdaság fejlettséggel, mert egyrészt előrejelzi annak várható jövőbeni alakulását, másfelől segít megérteni a jelenbeli fejlettség okait. E kapcsolat azonban nem lineáris. Az MNB Versenyképességi indexét és a gazdasági fejlettséget egyidejűleg vizsgálva az Európai Unióban öt, egymástól jól elkülöníthető országcsoport azonosítható, amelyek között a távolság nem egyenletes. Minél inkább meg kívánja közelíteni a magyar gazdaság fejlettsége a fejlett országokat, annál nagyobb erőfeszítésre van szükség a versenyképesség javulásában. A tartós és egyenletes felzárkózás tehát teljes versenyképességi fordulatot igényel.

Szoros kapcsolat áll fenn egy nemzetgazdaság versenyképessége és gazdasági fejlettsége között. A versenyképesség mérésének egyik fő célja éppen az, hogy segítsen megérteni egy nemzetgazdaság növekedési lehetőségeit, gazdasági potenciálját. A versenyképesség tehát egyfelől megelőlegezi a fejlettség alakulását, másfelől tükrözi a jelenbeli fejlettség okait. Nincsen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés