Előfizetői tartalom

Jövőre már nem lehet feneketlenül költekezni, de a monetáris normalizáció még messze van Magyarországon

Portfolio
A következő évben a monetáris és fiskális politika alkalmazkodó marad Kelet-Közép-Európában, de további lazítás csak korlátozottan elképzelhető – írja elemzésében a Fitch Solutions. A devizaárfolyam-stabilitás és az inflációs környezet lehetővé teszi a jegybankok számára, hogy jövőre is lazák maradjanak, viszont további kamatemelések az intézet szerint leghamarabb 2022-ben várhatók. Új fiskális ösztönzés várható, de ez nem lesz összehasonlítható a 2020 első félévében bejelentett intézkedésekkel.

A Fitch Solutions elemzői korlátozott monetáris és fiskális stimulusra számítanak a következő évben a Kelet-Közép-Európai országokban, noha a koronavírus ellen hozott intézkedések még 2021-be is átnyúlnak majd. Októberben és novemberben a régiós kormányok szigorú korlátozó intézkedéseket fogadtak el a koronavírus ellen. Az intézkedések szigorúsága a teljes lezárás-közeli állapottól a lazább, főleg boltzárakat elrendelő korlátozásokig terjed (elsőre Csehország, másodikra Magyarország a példa).

magyar
szigorúsági index magyar 2

Noha a koronavírus-vakcina beadása már 2021 első negyedévében megkezdődhet a régióban, a gazdasági kilábalás ehhez képest késve jön majd, mert a tömeges átoltottságot 2021 végére, sőt, 2022-re érjük el a Fitch Solutions szerint.

Az intézet emiatt arra számít, hogy az erős harmadik negyedév után 2020 utolsó negyedévében, valamint 2021 első hónapjaiban nagy ütést kap majd a gazdaság, amelyet a támogató gazdaságpolitika csak részben tud enyhíteni. Továbbá arra hívja fel a figyelmet az intézet, hogy a szigorú intézkedéseket eddig nem követték jelentős gazdaságvédelmi intézkedések.

Miről olvashatsz még a cikkben?

  • A költségvetési és fiskális politika támogató maradhat 2021-ben is
  • További kamatvágás nem várható, de a QE felpöröghet a régióban
  • Magyarország a fiskális konszolidáció útjára lép jövőre
  • A forint kiszolgáltatottabb az árfolyamváltozásnak, mint a többi régiós deviza - ez lépésre késztetheti az MNB-t

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés