Előfizetői tartalom

Győzelmet arattak a koronavírus felett, és most ők húzzák a világgazdaságot

A tavalyi év végén és az idei év elején még mindenki Kínára figyelt, ahol – jelenlegi tudásunk szerint – először jelentkezett a tömeges koronavírus fertőzés. Akkoriban még az volt a mondás, milyen jó, hogy ők előrébb járnak, legalább látjuk, mi vár a nyugati világra és tanulhatunk a kínai döntéshozók járványkezelési lépéseiből vagy épp ballépéseiből. Aztán az első hullám elmúlt, és az Egyesült Államok meg az európai országok hátradőltek és kinyitották Pandora szelencéjét azzal, hogy a nyári hónapokban jelentősen lazítottak a járványügyi szabályokon. Most pedig mindenki nagyon erőlködik, hogy visszatömködje a szellemet a palackba. Útközben egészen egyszerűen elfelejtettünk Kínára odafigyelni.

Talán soha nem fogjuk megtudni, hogy gazdasági szempontból melyik út volt a jobb, hacsak egyszer be nem bizonyosodik a multiverzum létezése. Vajon jó döntés volt a jelentős lazítás és így a W-alakú kilábalás? A tartósan szigorúbb hozzáállás jobb lett volna? Utóbbival lehet, hogy hosszabb egybefüggő sokkot generálunk, de talán kevesebb lenne mára a bizonytalanság is. Hogy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái