Előfizetői tartalom

Hogyan befolyásolja a földrajz a politikai választások végeredményét?

Az aktuális amerikai elnökválasztáson Joe Biden több mint hatmillió szavazattal többet szerzett, mint Donald Trump, mégis csak egy hajszállal sikerült a demokrata jelöltnek nyerni. Hogyan lehet ez? Időről-időre az amerikai és a magyarországi választások is rendre bebizonyítják, hogy a térbeliségnek szerepe van az eredmények alakulásában. Egyrészt a választó döntése nem függetleníthető a földrajzi környezetétől, másrészt a mandátumok kiosztása térbeli rendszerben történik. Így a földrajz a voks leadása előtt, alatt és után is hatással van arra, hogy ki nyeri a választást.

Szakmai alapvetés, hogy a társadalom és azon belül is egyes csoportok térben egyenlőtlenül helyezkednek el. Ebből adódik, hogy a különböző földrajzi helyek pártpreferenciái is eltérőek. Mindezek mellett a választópolgárok döntéseire nem csak a társadalmi jellemzőik (iskolázottság, etnikai vagy felekezeti hovatartozás, foglalkoztatottsági státusz), hanem a földrajzi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái