Előfizetői tartalom

Itt az MNB indoklása a kamatdöntésről, szigorú a hangvétel

Portfolio
A jegybank heti állampapír-vásárlásainak összegét rugalmasan alakítja, a vásárlásokat a hosszabb futamidőkre koncentrálva - áll a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai közleményében, melyben a kamatdöntés háttrét ismerteti. Az MNB üzenetét erősíti, hogy a dokumentum a széles mozgásteret hangsúlyozza: "a jegybankmérleg nagysága az elmúlt években szűkült, megfelelő beavatkozási potenciált teremtve a gazdasági kihívások tartós kezelésére." A jegybank a közleményben nem tett utalást arra, hogy csütörtökön változtatna az alapkamattól eltérő, a tényleges irányadó kamat szerepét betöltő betét kamat szintjén. Csupán azt jelzi, hogy "ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn." A közlemény azt is tartalmazza, hogy a legfőbb inflációs kockázat a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés erősödése. Ez arra utal, hogy a jegybank fokozottan figyel a forint gyengülésének elkerülésére. Ez a kijelentés inkább héja hangvételűvé teszi a közleményt, amit tovább erősít annak a kiemelése, hogy a rövid hozamok (ami az év elején túlzottan alacsonynak bizonyult a forint stabilitása szempontjából) befolyásolása továbbra is kiemelt figyelmet érdemel.

A közlemény teljes szöveg így szól (a kiemelések tőlünk származnak - a szerk.) "A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a Kormány gazdaságpolitikáját. A globális makrogazdasági és pénzpiaci folyamatokat változatlanul...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés