építkezés építőipar
Gazdaság

Visszaesett az építőipari termelés

Portfolio
2020 októberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, közölte a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 1,3%-kal nőtt.

2020 októberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5%-kal. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 11,0, az egyéb építmények építésében 36,4, a speciális szaképítésben 3,2%-kal esett vissza a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 17,3%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,5%-kal. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10,0%-kal elmaradt a 2019. október végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 25,0%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 23,0%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

"Októberben az építőipar teljesítménye továbbra is érdemben elmaradt a korábbitól, bár a havi adatok folyamatosan kismértékű javulást mutatnak. A visszaeséshez a rendelésállomány csökkenése járul hozzá: a bizonytalan gazdasági és vírushelyzetben a vállalatok elhalasztják beruházásaikat, míg az önkormányzati és állami szereplőknél a forráshiány vezet ugyanehhez. Ez utóbbit támasztja alá az is, hogy az épületek építése sokkal kevésbé esett vissza, mint az egyéb építményeké" - közölte Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági elemzője.

"Az építőipar következő hónapokban mért teljesítményében még nem várható nagymértékű javulás, tekintettel arra, hogy a rendelésállomány tizedével alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Bíztató ugyanakkor az új rendelések volumenének érdemi növekedése, ami azt jelezheti, hogy amennyiben a folyamat folytatódik, 2021-ben az építőiparnak kedvezőbb éve lehet, mint 2020-ban volt. Ezt segítheti elő az új lakások kedvezményes áfakulcsának visszavezetése és a lakásfelújítások támogatása" - vélekedett Regős.

Címlapkép: Getty Images

oltás vakcina
teszt koronavírus
parlament budapest
oltas vakcina
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
teszt koronavírus