Előfizetői tartalom

Emelkedő ráfordítások mellett alacsony az innovációs hatékonyság Magyarországon

Az MNB idén megjelent első Termelékenységi jelentése Magyarország innovációs rendszerének hatékonyságát is vizsgálja. A jegybank elemzői rámutatnak arra, hogy az innovációs célú kiadások emelkedtek Magyarországon, azonban ezek felhasználásának hatékonysága mérséklődött. Különösen a szabadalmazási tevékenységekben, illetve a (hazai) tudásintenzív szolgáltatások használatában rejlenek kiaknázatlan lehetőségek. Az innovációs együttműködések javítása, valamint a külföldi tulajdonú vállalatok fejlesztési tevékenységeinek országhatáron belüli megerősítése is javíthatja a hatékonyságot. Minden fejlesztendő területre nézve kulcsfontosságú, hogy a kkv-k innovációs hajlandósága javuljon.

Az innovációs rendszer hatékonyságának vizsgálata a 90-es évektől számít fősodorbéli témának, majd 2018-ban Nobel-díjat is adtak az innováció vizsgálatáért. A díjat az amerikai Paul Romer vehette át az endogén növekedéselmélet terén végzett munkájáért. A K+F ráfordítások jellemzően kapcsolatban állnak a gazdasági teljesítménnyel, azonban e kapcsolat szorossága...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái